En Sıcak Konular

''Türkiye referandum kültürüne alışacak''

7 Ekim 2007 09:14 tsi
''Türkiye referandum kültürüne alışacak'' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, maliyet hesabı yapan Baykal'a cevap verdi. Başbakan Erdoğan, 21 Ekim'de yapılacak referandum konusunda geri adım atmayacaklarını açıkladı.

Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ın 'Bu işin 200 trilyon lira maliyeti var.  Bu para israf olacak.' şeklindeki eleştirisine de cevap verdi: "Türkiye bundan böyle referandum kültürüne alışmalıdır. Bu ülkede öyle konular gündeme gelecek ki, artık bu konuları sahibine götüreceğiz. Sahibi kim? Millettir. Millete götüreceğiz ve millet çözecek. Buna da Türkiye'nin alışması lazım."

Başbakan Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nca, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Başbakan, burada yaptığı konuşmada sivil anayasa ve referandum tartışmaları konusunda net mesajlar verdi. Başbakan, kamuoyunda 'Referandum maliyet getirecek. Gündemde anayasa değişikliği var. Öyleyse niçin bir referandum?' şeklinde değerlendirmeler yapıldığını hatırlattı. Bunun bir saptırma olduğunu anlatan Erdoğan şöyle devam etti: "21 Ekim referandumu, seçimden sonra alınmış bir karar değil. 16 Mayıs'ta sonuçlanması gereken bir cumhurbaşkanlığı seçimini akla hayale gelmez şeylerle farklı bir mecraya kaydırarak, '367 olayı' diye tarihe geçen bir yaklaşımla maalesef tıkayan bir yapı vardı. Bunu aşmak için o dönemde 22 Temmuz seçimleriyle birlikte, istedik ki milletimiz, cumhurbaşkanını seçsin. Spekülasyonlara fırsat vermeden bu işi milletimiz bitirsin. 22 Temmuz seçimleriyle bir arada yapalım istedik. Fakat bunu o dönemdeki cumhurbaşkanının iadesi sebebiyle gerçekleştiremedik. Mevcut anayasadaki 120 günlük süreç işlemeye başladı. Referandum, bu süreç nedeniyle yapılacak." Referandumla cumhurbaşkanının 5 artı 5 şeklinde seçilmesi, milletvekilliği seçimlerinin 5 yerine 4 yılda yapılması gibi hususların halkoyuna sunulacağını hatırlatan Erdoğan, "Bizim oyumuz evettir. 81 il teşkilatımızla buna çalışıyoruz." şeklinde konuştu. Referandumda halka sorulacak değişikliklerin yeni anayasanın içine konularak yapılabileceği tekliflerine, "İşi sağlama alalım." diyerek karşı çıktı.

Anayasayı YÖK değil, vekiller yapar

Başbakan Erdoğan, yeni anayasayı bilim adamlarına hazırlattıklarını ve bunu internet ortamında herkesle tartıştıracaklarını söyledi. Bazı ilave ve çıkarmalar olabileceğini belirten Erdoğan, 'Çalışmaları durdurun' diyen YÖK'e sert çıktı: "Herkes yerini bilecek." Doğmamış çocuğun boğulmaya çalışıldığını aktaran Başbakan, şunları kaydetti: "Bu bizi üzüyor. Daha bizim taslak ortada değil, taslağın taslağı. Bunun üzerinden spekülasyonlar başladı. Biz diyoruz ki, şu anda bilim adamlarına bunu hazırlatıyoruz. Çıkıyor YÖK, rektörler toplantısı düzenliyor ve oradan diyor ki: 'Bu, bizim hakkımızdır, bunu siyasiler yapamaz.' Bir defa çok çirkin bir yaklaşım. Bu hazırlığı bilim adamlarına yaptırıyoruz, YÖK'e hazırlatmadık, yanlışımız orada demek ki... Ama 6 tane bilim adamı, onlar da anayasacı, profesör, onlara hazırlattık. Demek ki, bunun icazetini YÖK'ten almamız gerekirdi. Fakat anayasayı, YÖK yapmaz. Bilim adamlarına katkılarını almak üzere müracaat edersiniz. Anayasa yapma yetkisi, yasama organınındır, yani milletvekillerinindir. Parlamenter demokrasi budur. Bunu söyleyince de rahatsız oldular. Dediler ki, işte Başbakan diyor ki 'Herkes yerini bilsin.' Evet, aynı şeyi söylüyorum, 'Herkes, yerini bilsin.' Yapacağınız işler var, yapmayacağınız işler var."

Tuluyhan Uğurlu iftar yemeğinde konser verdi

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından düzenlenen iftar, ezan okunmasıyla başladı. Dünyaca ünlü piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, yemek sırasında "Dünya Başkenti İstanbul" albümünden eserler sundu. Uğurlu, dinletisinin ardından Başbakan Erdoğan'ın yanına gelerek, bir süre sohbet etti. Yemeğe, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Musevileri Hahambaşısı İsak Haleva, Süryani Kadim Cemaati Metropoliti Yusuf Çetin, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, işadamları Ali Koç, Adnan Polat, Şadan Kalkavan, Ferit Şahenk, Erdoğan Demirören, Semahat Arsel, bazı AK Parti milletvekilleri, Emel Sayın ve Tekin Akmansoy'un da aralarında bulunduğu bazı sanatçılar, ilçe belediye başkanları ve partililer katıldı.
 
zaman



Bu haber 253 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,744 µs