En Sıcak Konular

Arjantin'de "Beyaz Başörtüsü" eylemi

5 Ekim 2007 23:40 tsi
Arjantin'de 1976-1983 arasında çocuklarını kaybeden annelerin başlattıkları protesto eylemi dün 30'uncu yılını tamamladı

Arjantin'de 1976-1983 arasındaki diktatörlük rejimi boyunca çocuklarını kaybeden ve her hafta haksızlıkları protesto etmek amacıyla bir araya gelen ''Mayıs Meydanı Anneleri'', dün Buenos Aires'te gelenekselleşmiş beyaz başörtülerinin doğuşunun 30'uncu yılını andı.

Bütün dünyada tanınan bu beyaz örtü, dikta döneminde kaybolan evlatlarının adlarıyla işlenmişti. Beyaz başörtüsü, Mayıs Meydanı Anneleri, Lujan'da 7 Ekim 1977'de çocuklarının kaybolmasının hesabını sormak için başlattıkları davalarının simgesi haline gelmişti.

Anneler ve başkanları Hebe De Bonafini, nisanda da diktatörlüğe karşı mücadelelerinin 30'uncu yılını anmıştı.

Arjantin'de 1976 ile 1983 yılları arasındaki cunta döneminde, 30 bine yakın kişi öldürüldü ya da kaybedildi.

''MAYIS MEYDANI ANNELERİ''

''Mayıs Meydanı Anneleri'', yıllardır kaybedilen çocukları için mücadele veriyor.

Başlangıçta yalnızca 14 kadından oluşan grup, askerler tarafından kaçırıldıktan sonra bir daha haber alınamayan çocuklarını geri istiyordu.

Grup, 30 Nisan 1977'de Cumhurbaşkanlığı binası önünde buluşmuş, burada yürümek ve durmak yasak olduğundan meydandaki piramidin etrafında dönüp durmaya başlamıştı. Kısa zamanda kitleselleşen grup, 1978 Dünya Futbol Şampiyonasının Arjantin'de yapılmasını engellemeye dönük kampanyayla seslerini duyurma imkanı bulmuştu.

Annelerin sayısının, 1981'deki ilk 24 saatlik yürüyüşte 70 olmasına rağmen, 300 polis görev yapıyordu. Anneler, 1982'de meydana girişleri yasaklanınca, komşu meydanda gösteri yapmıştı.

''Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı) Anneleri'', diktatörlük sonrası dönemde önemli bir ayrışmaya girdi; 1986'da Hebe de Bonafini öncülüğündeki çoğunluk ''çocuklarının hayallerini gerçekleştirme'' amacını benimsedi. Grup, Devrimci çevreler ve gençlik hareketiyle yakın ilişki içinde oldu.

Kuruluş amacından saptığı gerekçesiyle ''Plaza de Mayo Anneleri Derneği''nden istifa eden Nora Cortinas ve birkaç arkadaşı, ''Linea Fundador'' (Kuruluş Çizgisi) topluluğunu oluşturdu. Her iki grup da varlığını bugüne dek korudu.

Yaşları 74 ile 93 arasında değişen Anneler, Buenos Aires'teki geleneksel 24 saatlik "direniş yürüyüşlerine" 2006'da son vermişti.

Arjantinli askerlerin taktığı adla ''Mayıs Meydanı Delileri''nin başkanı Hebe de Bonafini, tamamen ''silah bırakmadıklarını'', meydanda 1977'den bu yana her perşembe yaptıkları yarım saatlik yürüyüşlerineyse ''son anne dayanana kadar'' devam edeceklerini söylemişti.

 



Bu haber 1,592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,088 µs