En Sıcak Konular

Geç kaldı: YÖK CHP'nin bir adım gerisinde

5 Ekim 2007 16:28 tsi
Geç kaldı: YÖK CHP'nin bir adım gerisinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç de Baykal gibi halkoyuna sunulması düşünülen anayasa değişikliklerinin bütünüyle durdurulması gerektiğini savundu ve ekledi...

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, halkoyuna sunulması düşünülen anayasa değişikliklerinin bütünüyle durdurulması gerektiğini savunarak, “Bunun anayasa hazırlık çalışmaları ile birleştirilip, tutarlı bir metin oluşturulması ileride pek çok sorunu da ortadan kaldırabilir” dedi.

Haber7'de yer alan habere göre, Rektörler Komitesi, Prof. Dr. Teziç başkanlığında, Üniversitelerarası Kurul da Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın başkanlığında Hacettepe Üniversitesi toplandı.

Rektörler Komitesi toplantısının sona ermesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Teziç, Anayasa değişikliği ve 21 Ekimde yapılacak referandum ile ilgili bir soruyu Anayasa hukukçusu olarak yanıtlayabileceğini söyledi. İki gündür geçici maddelerde değişiklik yapılmasının gündemde olduğunu anımsatan Teziç, “Ama ne olursa olsun bir defa seçilmiş 11. Cumhurbaşkanı'nın 7 yıllık görev süresi devam eder. Bu değişiklik yapılması halinde” dedi.

Teziç, şunları kaydetti:

“Bir yandan anayasa taslağı hazırlanıyor. Bununla ilgili bir tartışma ortamı da oluştu. Bunun dışında halkoyuna sunulacak metinde de gene anayasa değişiklikleri var. Oylama sonucu ile parlamentoya sunulacak taslak arasında bazı farklılıklar olabilir, hukuk tekniği açısından. Birbiri ile bağdaşmayacak bir dönemde de girebilir. Anayasa değerlendirmeleri veya anayasa yapılması süreci ile ilgili olarak belki şu anda en isabetli olacak husus halkoyuna sunulması düşünülen anayasa değişikliklerinin de bütünüyle durdurulmasıdır. Bunun anayasa hazırlık çalışmaları ile birleştirilip tutarlı bir metin oluşturulması ileride pek çok sorunu da ortadan kaldırabilir. Benim söyleyeceğim budur; 18 ve 19. maddeleri değiştiren taslakla 11. cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören anayasa değişiklikleri arasındaki uyuşmazlığı, bağdaşmazlığı görüyorum. Bunun için halkoyundan anayasa değişikliklerinin çekilerek yeni hazırlanan anayasa paketi ile bir bütün olarak değerlendirerek yeni bir sürecin devam etmesi gerekir. Değişiklikler tartışılsın, o ayrı konu, ama halkoyuna sunulması yakın bir gelecekte çok ama çok büyük anayasa sorunları gündeme getirebilir.”

Sınır kapılarında oy verilmeye başlandığını anımsatan Teziç, “Seçmenin iradesini başkalaştıran bir değişiklik yapılmak isteniyor. 11., 12. cumhurbaşkanı gibi...” dedi.

İRADE BAŞKALAŞTIRMASI

Geçici maddelerin değiştirilmesinin seçmenin öngörmediği bir irade değiştirmesine, iradenin başkalaştırılmasına yol açacağını söyleyen Erdoğan Teziç, “Buna yasama organının hakkı yok. Oylar verilmeye başlandıktan sonra o iradeleri değiştirmeye yasama organının da yetkisi olmaması gerekir. Bunun en sağlıklı yolu o bakımdan söylediğim gerekçelerle hem anayasa paketiyle uyumlu bir çalışmaya devam edebilmek hem de seçmenin iradesi üzerinde ve artık tasarruf yapılması çok geç olacağı için bütünüyle halk oylamasından vazgeçmek en doğrusu” diye konuştu. Bunun hukuki açıdan bir zorunluluk olduğuna işaret eden Teziç, hiç kimsenin ve bu Meclis de olsa seçmenin iradesi üzerinde sonradan tasarruf yapmaya hakkının olmadığını söyledi.

“Üniversiteler, anayasa taslağı hazırlayacak mı” şeklindeki bir soruya ise Teziç, “Üniversiteler taslak hazırlamaz” karşılığını verdi. Teziç, siyasi partilerin bir ilkeler bütünü içinde görüşlerini ortaya koymaları halinde, parti temsilcileri arasında içeriğine yönelik olarak bir mutabakat oluşması ve fikirlerinin sorulması üzerine görüş bildireceklerini söyledi. Teziç, “Biz, şu andaki taslak üzerinden görüş bildirmeyi uygun görmüyoruz” dedi.

Teziç, yükseköğretim strateji raporuna ilişkin çalışmaların sorulması üzerine de raporu daima eleştiriye açık tuttuklarını, onun bir değerlendirme ve düşünce metni olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Teziç, “Biz onun, kendi içimizde üniversiteler nasıl olmalı sorusuna geniş kapsamlı, derinlemesine bir bakış açısı oluşmasını istiyoruz. Bunun paydaşlarının çoğalmasını istiyoruz ki ileride bir düzenleme yapılacaksa bu zemin üzerinden değerlendirme yapılsın amacımız bu. Bütün bölümleri güncelleniyor” diye konuştu.

Güncellenen raporun Cumhurbaşkanına iletilip iletilmeyeceğine ilişkin soruya ise Teziç, “Bilmiyorum, tamamlandığı zaman sunulur elbette. Niye sunulmasın” diye karşılık verdi.

Teziç, rektörlerin toplu halde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret edip etmeyeceklerine ilişkin bir başka soruya da, “Toplu olarak gidilecek aşamada değiliz. Çünkü çok daha yeni” yanıtını verdi.



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,885 µs