En Sıcak Konular

Onu, Türkiye'de devrim yapsın diye eğittik, tersi oldu!

5 Ekim 2007 14:45 tsi
Onu, Türkiye'de devrim yapsın diye eğittik, tersi oldu! Bulgaristan’da geçen Temmuz ayında istihbarat servisi Dırjavna Sigurnost’un açıkladığı belgelerde Bulgaristan'ın önemli siyasi isimlerinin ajan oldiuğu ortaya çıkmıştı. Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) lideri Türk siyasetçi Ahmed Doğan’

Bulgaristan’da geçen Temmuz ayında istihbarat servisi Dırjavna Sigurnost’un açıkladığı belgelerde Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov dahil bir çok Bulgar siyasetçinin Komünist iktidar döneminde istihbarat servisi için çalıştığının ortaya çıkması gündeme damgasını vurmuştu. Vatan'da yer alan habere göre, Bulgaristan’daki Türkler tarafından kurulan Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Lideri Ahmed Doğan’ın adı da ajan skandalına karışmıştı. İşte o skandalın baş aktörü ilk kez konuştu. Emekli gizli servis idare şefi Marin Marinov “Sava” kod adıyla ajanlık yaptığı iddia edilen Ahmed Doğan’ı ilk kez anlattı. İşte istihbarat şefinin iddiaları:

Yasadışı olarak eğittim

Sava’yı 5 yıl boyunca yasadışı olarak eğittim. Amacımız Türkiye’de devrim yapmaktı. Ancak Doğan, Türkiye yerine devrimi Bulgaristan’da yaptı. Doğan daha askerdeyken gizli servise ilgi duyuyordu. Analiz yeteneği güçlüydü. Zeki ama fakir bir gençti. Varna’da İçişleri Bakanlığı’na bağlı bir kuruluşta çalışmaya başladı. Bu arada Bulgar Filolojisi üzerine çalışıyordu. Okumaya çok meraklıydı. Kısa zamanda göz doldurdu ve zamanın gizli servisinin şefleri ile tanıştı. Bu sırada biz de Türkiye için ajan arayışı içindeydik. Ancak Doğan’ın Türkiye’de ne bir akrabası, ne de bir yakını vardı. Bu da ufkunu kapatıyordu. Ama geçmişi çok temizdi. Hakkında hiçbir kötü bilgi yoktu. Randevu verdik. Görüşmeye geldi. Yüzlerce soruya çok makul açıklamalarda bulundu.

Küçük işler bitireceksin

Gelecekle ilgili olarak felsefe okumak istediğini ve girişken birisi olmak istediğini söyledi. Bize, “Eğer beni seçerseniz yoldaş Marin, hata yapmazsınız. Çünkü ben yüce amaçlar için doğdum” dedi. Biz de ona “Türkiye’de küçük yüce işler bitireceksin” dedik ve ayrıldık. Onu yasadışı işlerde kullanacaktık ve eğitilmesi gerekiyordu. 1978-1983 yılları arasında beş yıl boyunca eğitildi. Beş yılın sonunda artık işini en mükemmel şekilde yapacak hale gelmişti. İşinde o kadar iyiydi ki onun gibi bir başka ajan yoktu. Moskova’da ajanlık yapmak üzere eğitilmişti. Ancak çıkarlarımız gereği Türkiye’ye gönderildi. Hem Türk asıllı olmasını da mükemmel bir şekilde kullandı. Bu dönem içinde ben ona bir baba gibi davrandım.

İsyan ederse nolur?

1984 yılında Bulgaristan’da isim değiştirme politikası başlayınca Dırjavna Sigurnost, Türk kökenli ajanlar üzerindeki kontrolü kaybetti. Ahmet Doğan öyle bir yetiştirilmişti ki başkaldırması durumunda nasıl davranacağımız konusunda hiç bir fikre sahip değildik. Ahmed Doğan, isim değiştirmeye karşı çıktı ve o grubun başını çekti. Sonunda bu hareket isim değiştirme politikasını Bulgaristan’da tarihe gömdü.

Ahmed’in tutuklanmasıyla ben ve yardımcım bir çok sorgu ve badireler atlattık. Aslında gizli serviste kalmaya devam etseydi iyi yerlere gelirdi. Biz onu Türkiye için hazırlarken o devrimi topraklarımızda yaptı. Şimdi de bir partinin başında iktidar ortağı...

10 YILDIR AJANLIK İDDİASI GÜNDEMDE

HÖH lideri Ahmed Doğan’ın gizli servis ajanı olduğu 10 yıldan beri iddia ediliyor. Ajan olduğu iddiaları konusunda yıllardır hiçbir yorumda bulunmayan Doğan, sadece geçen yıl başında bir gazetecinin sorusuna “Bu konu beni endişelendirmiyor” cevabını vermişti. Marin Marinov ise konuyla ilgili olarak daha önce bu kadar net açıklamalarda bulunmamıştı. Açıklamanın 28 Ekim’deki yerel seçimden önce yapılması da dikkat çekici olarak nitelendirildi.

“Bu konu bizi hiç Endişelendirmez”

HÖH partisinden yapılan açıklamada, gizli servis belgelerinin açıklanması için İçişleri Bakanlığı’na talebi Başkan Yardımcısı Kasım Dal’ın yaptığına dikkat çekilerek, “Bulgar medyası 10 yıldır her seçim öncesinde Doğan’ın ajanlığı ile ilgili iddiaları gündeme getiriyor. Bu konuda bir endişemiz yok” ifadesi kullanıldı.

Kimler komünist ajanı çıkmıştı?

KOMÜNİST dönem arşivlerini araştıran Dosya Komisyonu, geçen Temmuz ayında Devlet Güvenlik Servisi Dırjavna Sigurnost’ta çalışmış 139 eski ajanın adını açıklamıştı. Liste, iki dönemdir cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Georgi Pırvanov’un “Gotse” kod adıyla ajanlık yaptığını da ortaya koymuştu. Pırvanov, ajanlık yaptığını kabul ederek, o dönemde bunun “vatani görev” olduğunu açıklamıştı. Listede HÖH lideri Ahmet Doğan ile birlikte başkan yardımcıları Ünal Lütfi, Lütfi Mestan ile HÖH vekilleri Kemal Eyüp, Ramadan Atalay ve Güner Tahir gibi isimler ve hatta başmüftü Mustafa Aliş Hacı’nın da adı geçiyordu.



Bu haber 2,237 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,749 µs