En Sıcak Konular

Çocuklardan kıstığını savaşa yatırıyor!

5 Ekim 2007 14:18 tsi
Çocuklardan kıstığını savaşa yatırıyor! Başkan George W. Bush, Kongre’de hem kendi partisi Cumhuriyetçilerin, hem de muhalefetteki Demokratların uzlaşmasıyla hazırlanıp yasalaşmak üzere onayına sunulan tasarıyı sessizce veto etti.

Hürriyet'in verdiği habere göre, tasarı, düşük gelirli ailelerin çocuklarına beş yıl boyunca sağlık sigortası sağlıyor, giderlerin de 35 milyar dolarlık devlet kaynağıyla sağlanmasını öngörüyordu. Bu miktar, şu anda aynı fona 25 milyar dolar katkı yapan sigara vergileri biraz daha yükseltilerek sağlanacaktı. Vetoya rağmen yasanın çıkarılması için Kongre’nin her iki kanadında üçte iki evet oyu gerekiyor, ama mevcut aritmatikte bu pek mümkün görünmüyor.

ABD’deki 10 milyon çocuğa ve ailelerine büyük destek sağlayacak tasarı, Bush’un 2001’de göreve başladığından beri kullandığı dördüncü vetosu yüzünden yasalaşmadı. Bush, programın finansmanı konusunda Demokratlarla müzakereleri sürdürmeyi önererek ilk aşamada sağlık fonunu 5 yılda 5 milyar dolar artırmakla yetinmeyi teklif etti. Uzmanlar, yükselen sağlık harcamaları maliyetleri yüzünden bu miktarın yetersiz olacağından emin, ama Bush, "Hükümetin politikaları insanların devlet desteği değil, özel sigorta bulmasını sağlamaktır" diyor.

ZALİM VE KALPSİZ

Demokratlar, Bush’un vetosunu, "zalim" ve "kalpsiz" buldu. Senato’daki Demokrat grubun başkanı Harry Reid, "Bush, Amerikalı çocuklara sırtını döndü" dedi. Temsilciler Meclisi üyesi Rahm Emanuel de, "Başkan bugün tüm millete gerçek önceliklerinin neler olduğunu gösterdi: Irak’taki bir savaşa 700 milyar dolar, ama düşük gelirli çocukların sağlık harcamalarına gelince kuruş yok. Milyonlarca Amerikalı çocuk ve aileleri, başkanın bu sıralamasını unutmayacak" diye konuştu.

Cumhuriyetçiler dahi Bush’un vetosuna kızgın. Çoğu, halkın büyük bölümünün desteklediği yasanın reddedilmesinin 2008 başkanlık seçimlerinde partiye oy kaybettireceğini düşünüyor. Senato’da ezici çoğunluk ve iki partinin uzlaşmasıyla kabul edilen, ancak Temsilciler Meclisi’nde üçte iki çoğunluk sağlayamadığı için başkanın onayına ihtiyaç duyan yasanın Demokratlar tarafından "siyasileştirildiğini" savunanlar da var.

ABD Başkanı Bush, yoksul çocuklara yardım planını veto etti

ABD Başkanı Bush, dar gelirli ailelerin çocuklarına sağlık sigortası sağlayacak olan bir yasayı sessizce veto etti. Demokratlar, Beyaz Saray’ın gelecek bir yıl içinde orduya 460 milyar dolar harcayacağını hatırlatarak, "Bush’un silaha parası var, ama çocuklara gelince yok" diyerek durumu protesto ediyor. 2008 Başkanlık seçimlerinde bu veto yüzünden oy kaybedeceklerini düşünen Cumhuriyetçiler de Bush’a kızgın.



Bu haber 186 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,502 µs