En Sıcak Konular

Barzani'den bölünmeye tam destek

5 Ekim 2007 13:11 tsi
Barzani'den bölünmeye tam destek Kuzey Irak'taki yerel Kürt yönetimi, ABD Senatosu'nun 'Irak'ın gevşek bir federatif yapı içinde üç bölgeye ayrılması'na yönelik kararına tam destek verdi. Mesud Barzani'nin liderliğindeki 'Kürt Bölgesi Başkanlığı' adına yapılan açıklamada şunlar k

Mesud Barzani'nin liderliğindeki 'Kürt Bölgesi Başkanlığı' adına yapılan açıklamada, Irak'ta ideolojik ve mezhepsel ayrışmanın büyüdüğü, ülke bütünlüğü için tek çözümün üçlü federal sistem olduğu öne sürüldü.
 
Açıklamada, ABD Senatosu'nun aldığı son kararın her yönüyle desteklendiği, federatif çözümün Irak için geçerli tek seçenek olduğu ileri sürüldü.
 
Açıklamada, Irak Anayasası'nda da ülkenin federatif sistemle yönetilmesinin kararlaştırıldığı, bunun dışarıdan getirilen bir zorunluluk olmadığı savunulurken, "Hiçbir zaman Kürt siyasi grupların parti tüzük ve programlarında Irak'ın parçalanması gerektiği maddesi yer almamıştır. ABD Senatosu'nun Irak'ın federal 3 bölgeye ayrılması yönündeki kararına ilişkin yaygara koparanlar hiç kuşkusuz daha önce Irak'ın yeni anayasasına, demokrasi ve federalizme karşı duranların ta kendisidir" denildi.
 
Kürt yöneticilerin Irak'taki genel değerlendirmesine de yer verilen açıklamada, merkezi sistemin ülkede yönetimin tek bir elde bulundurulmasına, bunun da diktatörlüğe yol açtığı, Kürtleri ve güneydeki Iraklıları ikinci derecede vatandaş olarak görmesine neden olduğu, yeni yapı tarafların uzlaşarak Irak'ın yeniden kalkınmasında tarafların içten birlikteliğinin sağlanması gerektiği vurgulandı.
 
"İdeolojik ayrışma büyüyor"
 
'Kürt Bölgesi Başkanlığı' açıklamasında ayrıca şöyle denildi:
 
"Irak'taki genel duruma baktığımızda ülkede mezhepzel ayrışmanın yaşandığı açıkça görülmektedir. Bazı dini siyasi partiler kendilerini Sünnilerin bazıları ise Şiilerin temsilcisi olarak görmekte ve bu yönde çaba sarf etmektedir. Mezhebe dayalı ideolojik ayrışma gittikçe büyümekte. Bu ayrışma ise kendisini devletin ve toplumun her kademesinde belli ettirmektedir.
 
Kürdistan'da (Kuzey Irak) uygulanan çoğulculuk sistemi sayesinde farklı din, mezhep ve etnik gruplar kardeşçe yaşamaktadır. Bölgede uyguladığımız bu sistemi Irak içinde öneriyoruz. Şii ve Sünnilerin bir araya getirilmesine yönelik verdiğimiz çabalar da hiç kuşkusuz devam edecektir."
 
Açıklamada, "Anayasa'ya göre eyaletler federal bölge ilan edebilirler. Eğer güneydeki halk federal sistemi ister ve bu yönde talepte bulunursa bu onların anayasal hakkıdır. Yine ülkenin orta bölgesindeki halkında bu hakkı vardır" denildi.
 
Kürt Bölgesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "ABD Senatosu'nun kararına karşı olanların kararı ayrıntılarıyla incelemediği veya ülke gerçekliğini anlamadığı, şovenist duygularla hareket ederek yeniden merkezi sistemin kurulmasını arzulayanlar olduğu" da belirtildi.
 
Federatif yapıya onay
 
ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato, önde gelen Demokrat Senatör Joe Biden tarafından önerilen ve Irak'ın gevşek bir federatif yapı içinde 3 bölgeye ayrılmasını öngören, ancak bağlayıcılık taşımayan bir tasarıyı 26 Eylül'de ezici çoğunlukla kabul etmişti.
 
Tasarının bağlayıcılığı bulunmuyor. Senato'da 23'e karşı 75 oyla kabul edilen tasarı, Irak'ın tek ülke olarak kalmasını, ancak Şii, Sünni ve Kürt bölgelerine ayrılmasını öngörüyor.
 
Petrol gelirlerinin denetiminin ise Bağdat yönetiminde kalması öneriliyor. Bazı çevreler, ileride Irak'ın üç 'ayrı ülkeye' bölünmesine yeşil ışık yakacağı gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyor.
 
Maliki: "Karar Iraklılara düşer"
 
29 Eylül'de El Irakiye TV'sinde konuşan Irak Başbakanı Nuri el Maliki, "Böyle sorunları karara bağlamak Iraklılara düşer. Iraklılar da ülkelerinin bütünlüğünü muhafazadan yana" demişti.
 
Maliki, "Senato'da geçen çarşamba kabul edilen, Irak'ı Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında üç bölgeye ayıran planın arkasında olanların, böyle teklifler sunacaklarına Irak'ın egemenlik ve ulusal bütünlüğünü korumalarının çok daha iyi olacağını" söylemişti.
 
Irak Başbakanı, Irak'ın parçalanmasının sadece ülke için değil, bütün bölge açısından felaket olacağını belirtmişti.



Bu haber 194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs