En Sıcak Konular

Pentagon'dan itiraf: Irak'a giden 190 bin silaha sahip çıkamadık

5 Ekim 2007 09:44 tsi
ABD'nin Irak ordusuna hibe ettiği silahların terör örgütü PKK'nın eline geçmesini soruşturan ABD'li müfettişler, vahim bir itirafta bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nü ziyaret eden Pentagon yetkilileri, "Irak'a gönderdiğimiz 502 bin silahtan 190 binine sahip çıkamadık." dedi. Askerî malzemelerden sadece yüzde 2'sinin kayıt altına alındığını belirten müfettişler, silahların PKK'ya satılmasından 'Blackwater' şirketini sorumlu tuttu. Irak'ta özel güvenlik hizmeti veren firmanın yolsuzluk yaptığını anlatan Pentagon görevlileri, 2 görevlinin gözaltına alındığını açıkladı.

Zaman'ın haberine göre Pentagon Başhukuk Müşaviri William J. Haynes başkanlığındaki heyetle görüşen emniyet yetkilileri ise sert eleştirilerde bulundu: "Yaklaşık 800 silah Türkiye'de yakalandı. Bunlar yüzünden insanlarımız ölüyor. Madem sahip çıkamayacaktınız Irak'a neden gönderdiniz?"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a hibe silahların terör örgütü PKK'nın eline geçtiği açıklamasının ardından ABD, iddialarla ilgili başlattığı soruşturmaya hız kazandırdı. ABD'li müfettişlerin verdiği bilgilere göre; kayıp silahları soruşturmak amacıyla Pentagon Başhukuk Müşaviri William J. Haynes başkanlığında 20 civarında özel bir ekip oluşturuldu. Geçtiğimiz hafta Pentagon Başmüfettişi emekli Korgeneral Claude Kicklighter ile ABD Dışişleri Bakanlığı Başmüfettişi Howard J. Krongard başkanlığında, FBI ve CIA yetkililerinin de bulunduğu kalabalık bir heyet Ankara'da temaslarda bulundu. Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın yanı sıra heyet, silahların terör örgütünün eline geçtiğini ortaya çıkaran Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM)'na da bir ziyaret gerçekleştirdi. Kayıp silah soruşturmasını yürüten heyet ile Emniyet yetkilileri arasındaki görüşmelerin kimi zaman gergin geçtiği ifade edildi. Irak'a 502 bin silah gönderildiğini, bunlardan 190 binine sahip olamadıklarını itiraf eden müfettişler, silahlardan sadece yüzde 2'sinin kayıt altına alınabildiğini belirtti. Silahların PKK'nın eline geçmesinde Irak'ta özel güvenliği sağlayan Blackwater şirketi çalışanlarının yolsuzluğunun bulunduğuna dikkati çeken müfettişler, bu sebeple Irak'ta rastgele ateş açıp 11 sivilin ölümüne yol açmakla suçlanan şirketin 2 yetkilisinin ABD'de gözaltına alındığını kaydetti. Pentagon başmüfettişi ile ABD Dışişleri Bakanlığı başmüfettişi başkanlığındaki heyet, Irak'ta incelemelerde bulunmak üzere Türkiye'den ayrıldı. ABD'nin Irak'a hibe ettiği silahların listesi ise şöyle: 138 bin 813 9 mm Glock, 165 bin 409 Kalaşnikof AK-47, 38 bin 53 Glock 9 mm generic, 14 bin 983 makineli tüfek RPG, 384 shotgun, 60 keskin nişancı tüfeği sniper rifle, bin 528 luncher RPG 7 roketatar, 3 bin 900 el bombası. Irak'a verilen 370 bin 251 silah ABD'ye yaklaşık 133 milyon dolara mal oldu. Bu silahlar Irak'a 19 anlaşma ve 142 teslim belgesi yoluyla verildi. Öte yandan Mardin'in Nusaybin ilçesinde 9 a-det Glock marka tabanca ele geçirildi.
 



Bu haber 407 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,629 µs