En Sıcak Konular

Toptan: Bu Meclis tarihi bir fırsat

5 Ekim 2007 08:22 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, 7 parti ve bağımsız milletvekilleri ile kurulmuş yeni Meclisin Türkiye'nin sorunlarını çözmesi için tarihi bir fırsat olduğunu belirtti.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, 7 parti ve bağımsız milletvekilleri ile kurulmuş yeni Meclisin Türkiye'nin sorunlarını çözmesi için tarihi bir fırsat olduğunu belirterek, ''Kimse bizi TBMM'de cumhuriyetimizi daha iyi bir demokrasi ile taçlandırma gayretinden geri bırakamaz, çünkü biz sırrın demokrasi olduğunu biliyoruz'' dedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara Şubesi, Ankara Bilkent Otelinde bir iftar yemeği verdi.

Yemeğe, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, eski Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, bazı milletvekilleri, belediye başkanları, yabancı misyon temsilcileri, bürokratlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, iş adamları ve akademisyenler katıldı. Yemek sonrasında konuşan TBMM Başkanı Köksal Toptan, bu yeni dönemde Türkiye'nin yeni hayallere, yeni büyük düşüncelere ve yeni hedeflere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023, yani cumhuriyetin 100. yıl vizyonunun bu düşüncelerle örtüştüğünü kaydeden Toptan, şöyle konuştu: ''Türkiye Take-Off (kalkış) sınırını aşacak güce çok şükür ulaştı. Bu noktada geçmişte olduğu gibi yine (acaba Türkiye'nin ayağına çelme takabilir miyiz, Türkiye'yi uçmaktan biraz daha engelleyebilir miyiz) hesapları yapılıyor. Ama aziz milletimizin inancı ve onun içerisinden çıkan hükümetin kararlığı ile inşallah bu sefer uçağın kalkmasına hiç kimse engel olamayacak.''

7 PARTİLİ MECLİS TARİHİ BİR FIRSAT

 22 Temmuz seçimlerinin Türkiye'de ve başka ülkelerde örneği kolay görülmeyen çok güzel bir tablo ortaya çıkarttığını kaydeden TBMM Başkanı, söz konusu seçimler ile hem idarede istikrar sağlandığını, hem de temsilde adalat gözetildiğini söyledi. Şu anda TBMM'de seçmen iradesinin yüzde 85'inin temsil edildiğini, Meclis'te 4 tanesi grup kurmuş 7 tane parti ve ayrıca bağımsız milletvekilleri bulunduğunu belirten Toptan, bu Meclis'in aslında Türkiye'nin bütün temel sorunlarını çözmesi için tarihi bir fırsat olduğunu kaydetti.

Hükümet olarak ve Meclis olarak Türk insanının mutluluğu ve refahı için ne yapmak gerekiyorsa ona yapacaklarını söyleyen Toptan, bu çerçevede ilk işin bir sivil Anayasa olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin 1982 Anayasasının dar kalıpları ile küreselleşme iddiasında bulunamayacağını, rekabete dayanamayacağını belirten Toptan, ''Türkiye'de bu süreçte yeni ve modern bir Anayasa yapmak zorunluluğu vardır. Yeni Anayasa ile Türk insanın önü daha açılacak, Türkiye'de demokrasi daha gelişecek, birey daha öne çıkarılacak ve yönetimlerin temel gayesi bireyin mutluluğu olacaktır'' diye konuştu. Yeni Anayasanın olgunlaşmasında her kesimin görüşüne önem vereceklerini belirten Toptan, bu konuda kimsenin endişeye kapılmasına gerek olmadığını vurguladı.

Türkiye Cumhuriyetinin temel değerlerini koruyarak yeni bir Anayasa yapılacağını kaydeden Toptan, ''Ama kimse bizi TBMM'de cumhuriyetimizi daha iyi bir demokrasi ile taçlandırma gayretinden geri bırakamaz, çünkü biz sırrın demokrasi olduğunu biliyoruz'' dedi.

DEVLET BAKANI ŞİMŞEK

 Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de, Türkiye'de 22 Temmuz seçimlerinin ardından atılım ve çıkışı gerçekleştirecek çok iyi bir takım kurulduğunu söyledi. Bir önceki AK Parti hükümeti döneminde bir çok temel sorun konusunda önemli mesafeler kat edildiğini ifade eden Şimşek, ''Önümüzdeki dönem de kazanımların kalıcı hale gelmesi için çalışacağımız bir dönem olacak'' diye konuştu. Türkiye'de küresel ölçekte rekabet gücüne sahip olabilmesi için atılması gereken adımlar konusunda yeni bir program üzerinde çalıştıklarını belirten Şimşek, bu çerçevede istihdam yüklerini aşağıya çekmek ve araştırma-geliştirme faaliyetlerine daha fazla kaynak aktarmak için uğraştıklarını kaydetti.

 Türkiye'nin artık ucuz emek ile rekabet edemeyeceğini, Türkiye'nin önünün ancak kalite yakalanarak açılabileceğini ifade eden Şimşek, bunun gerçekleşmesi konusunda da son derece ümitli olduğunu bildirdi. Şimşek, Türkiye'nin büyüme potansiyelinin kolaycı yaklaşımlardan çok, uzun vadeli ve kalıcı çözümlerle ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise Türk ihracatçının çok çalışarak yıllık 100 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştığını belirterek, ''Şimdiki hedefimiz önümüzdeki 5 yılın sonunda 200 milyar doları gerçekleştirmek. Türk ihracatçısı bunu yapacak güçtedir'' diye konuştu. İhracat ve ithalatın bir kültür olduğunu, Türklerin yüzyıllarca ithalat yapmış olmasına rağmen, ihracatı 1980'lerden sonra öğrendiğini kaydeden Tüzmen, ''Bu kadar kısa zamanda Avrupa'nın ilk 11 ülkesi arasına girmek kolay değil. Ama bunu Türk özel sektörüyle gerçekleştirdik'' dedi.

ENERJİ BAKANI GÜLER

 İftar sonrasında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise Türkiye'de su ve rüzgar enerjisinde büyük potansiyel bulunduğunu belirterek, özel sektörü bu alanlarda yatırım yapmaya davet etti. Bakan Güler, ''Yeni dönemde enerji KOBİ'leri istiyoruz. Birkaç şirket bir araya gelerek boşa akan sulardan veya esen rüzgardan enerji elde edebilirsiniz. Artık sulara bakarak sadece şiir yazmayalım, enerji de üretelim'' diye konuştu. Türk sanayicinin enerjiyi yeterince verimli kullanmadığına da işaret eden Güler, aynı ürünü Türk sanayicinin kullandığı enerjiye göre Avrupa'nın 2'de bir, Japonya'nın ise 4'te 1 enerji ile ürettiğine dikkat çekti. Güler, yeni dönemde enerjide verimliliği sağlamaya yönelik çalışmalar yapacaklarını söyledi.

MÜSİAD BAŞKANI BOLAT

 MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat da yaklaşık 5-6 aydır Türkiye'deki en önemli konunun siyaset olduğunu, şimdi siyasi gündemin rahatladığını ve artık ekonomiyi, güvenliği, dış politika gibi konuları da düşünme zamanının geldiğini kaydetti. Ekonomide yeni bir yol haritasına ihtiyaç bulunduğunu anlatan Bolat, özel sektörün önünün açılması için yüksek faiz ve düşük kur riskinin artık sona ermesi ve Merkez Bankası'nın faiz indirimlerini hızlandırması gerektiğini bildirdi.

Türkiye'deki işletmelerin küçüklüğüne işaret eden Bolat, küresel rekabet için Küçük ve Orta Boy İşletmelerin yerini artık Orta Boy İşletmelerin alması gerektiğini vurguladı. MÜSİAD olarak sivil bir Anayasayı desteklediklerini belirten Bolat, ancak ''koltuklarından olmak istemeyen bazı kesimlerin'' sadece tek bir maddeye, başörtüsü sorununu çözmeye yönelik bir öneriye kilitlenerek bu konuda tıkanıklık yaratmaya çalıştıklarını savundu.

Bolat, şöyle konuştu: ''Günlerdir başörtüsü tartışması, mahalle baskısı, Malezya modellerinden bahsediyorlar. 10 yıldır bu ülkede 10 binlerce genç kızın okuma hakları hangi mahalleli tarafından alınmıştır. Onları ailelerinden 10 binlerce kilometre uzaklarda okumaya gitmelerine sebep olanlar hangi mahallenin mensuplarıydılar? Bu ülkenin üreten, istihdam yaratan, vergi veren şirketlerine ambargo koyanlar, şirketlere yeşil sermaye damgası vuranlar hangi mahallenin mensuplarıydılar? Görüyoruz ki burada esas amaç özgürlükçü, demokrasi bir Anayasa değişikliğinin engellenmesi ve yıllarca üzerinde oturdukları makamların, rantların başkalarıyla paylaşılmak istenmemesinin korkusudur. Ama inanıyoruz ki bütün siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla, önce TBMM ve sonra milletimiz referandum ile bu ülkeye yakışan, AB yolunda ilerleyen ve ülke ekonomisinin gerektirdiği reformlara paralel bir Anayasaya sahip olacağız.''

MÜSİAD Ankara Şube Başkanı Hüdaverdi Çakır da Türkiye'nin borç yükünden kurtarmak için bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini belirterek, ''Biliyorsunuz tüm yeryüzü müslümanların mescididir. O yüzden gerekirse cami yaptırmayı bile durdurarak bu borç belasından ülkemizi kurtarmamız lazım diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

haber7



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,109 µs