Uzlaşınca oluyormuş! | " /> Uzlaşınca oluyormuş! | "/>

En Sıcak Konular

Referandum krizinde sürpriz: Uzlaşınca oluyormuş!

5 Ekim 2007 08:02 tsi
Referandum krizinde sürpriz: Uzlaşınca oluyormuş! Cumhurbaşkanını halkın seçmesini içeren anayasa paketi, 21 Ekim'de oylanacak. Ancak kamuoyunda paketteki iki geçici maddenin 11. Cumhurbaşkanı Gül'ü etkileyeceğine yönelik tartışmalar hiç bitmedi. Krizi önleyecek çözüm ise AK Parti ve MHP'den geldi...

AK Parti ve MHP, referandumdan sonra yaşanacak muhtemel Köşk krizini önledi. 11. cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören hüküm referandum paketinden çıkarılıyor. İlk oylama çarşamba günü yapılacak.  
 
Zaman'ın verdiği habere göre Türkiye, son bir yılını cumhurbaşkanlığı tartışmalarıyla geçirdi. CHP'nin boykotu ve Anayasa Mahkemesi'nin '367 şartı' sebebiyle TBMM, erken seçim kararı aldı. Krizi aşmak için de 5 maddelik anayasa değişiklik paketi hazırlandı. Köşk'e çıkacak ismin halk tarafından seçilmesi öngörüldü. 11. cumhurbaşkanının da bu metotla belirleneceği hükme bağlandı. Ancak 22 Temmuz'da oluşan Meclis, MHP'nin desteğiyle 367 engelini aştı ve Abdullah Gül'ü Köşk'e gönderdi. Referandum sürecinin devam etmesi ise hukukî tartışmaları beraberinde getirdi. Çıkacak neticenin Gül'ü de etkileyeceği ileri sürüldü. Spekülasyonları sona erdiren çözüm ise sandıkların kurulmasına 16 gün kala bulundu. MHP ve DTP'nin desteğini alan AK Parti, Gül'ü etkileyeceği iddia edilen iki geçici maddeyi anayasa paketinden çıkarmak için girişim başlattı. Meclis'e sunulan teklif pazartesi günü Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek. Genel Kurul'daki ilk tur oylama çarşamba günü yapılacak. CHP'nin konuyla ilgili tavrı ise dikkat çekici. Baykal, önceki gün kriz uyarısı yaparak söz konusu iki maddenin kaldırılmasını istemişti. Ancak parti yönetimi dün geri adım attı.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini içeren anayasa paketi, 21 Ekim'de oylanacak. Ancak kamuoyunda paketteki iki geçici maddenin 11. Cumhurbaşkanı Gül'ü etkileyeceğine yönelik tartışmalar hiç bitmedi. Hukukçuların büyük çoğunluğu 'evet' sonucunun Gül'ü etkilemeyeceğini açıkladı. AK Parti kurmayları da geçici maddelerin Gül'ün seçilmesiyle ortadan kalktığı görüşündeydi. Meclis'i kilitleyen 367 şartını ortaya atan bazı hukukçular ise tam tersini savundu. Buna göre halk 'evet' derse 60 gün içerisinde yeni bir seçim yapılması gerekecekti.

Tartışma süreci, önceki gün yeni bir boyut kazandı. CHP lideri Deniz Baykal, Parti Meclisi öncesinde referandumun hukuki krize yol açacağını ileri sürerek bunu önleyecek değişikliklere destek vereceklerini açıkladı. Dün sabah ise MHP lideri Devlet Bahçeli, yazılı açıklama ile geçici 19. maddenin 11. cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngördüğüne işaret etti ve Türkiye'nin yeni bir tartışma ortamına sürükleneceği uyarısında bulundu. Bahçeli, siyaset kurumunun öncelikli görevinin ülkeyi gerginlik ve çatışma ortamından korumak olduğuna dikkat çekti. Tüm partilere 'sorumluluk' çağrısı yaparken "Türkiye'nin sosyal dokusu, etnik temelde ayrışma sürecinin derinleştirilmesi için sürdürülen tahrikler ve cepheleşme olgusunun Türk toplumunda oluşturduğu tahribat, bu konunun siyaset kurumu tarafından herkesin kabul edeceği bir sonuca ulaştırılmasını acil bir zorunluluk olarak karşımıza çıkarmıştır." ifadesini kullandı. Bahçeli, bu krizin aşılabilmesi için anayasa paketinin tamamen geri çekilmesini veya geçici 19. maddenin paketten çıkarılmasını teklif etti. Bu yöndeki çabalara tam destek vereceklerini bildirdi.

Bu gelişmelerin ardından AK Parti harekete geçti. 11. cumhurbaşkanının seçimini düzenleyen geçici 18 ve 19. maddelerde değişiklik yapılmasını içeren anayasa değişikliği teklifi, parti gruplarına verildi ve destek istendi. AK Parti Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin ile Nihat Ergin, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, DTP Grup Başkan Vekili Fatma Kurtulan ve MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural'la ayrı ayrı görüştü. MHP ve DTP grup başkan vekilleri, teklife olumlu baktıklarını ifade ederken, CHP'li Anadol referandumu ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılmasını istedi. AK Partili Ergin, görüşmeleri değerlendirirken, "Son günlerde kamuoyunda yoğunlaşan; ama bize göre gereksiz olan tartışmaları bitirmek, Parlamento'da yeni bir tartışma konusu açmama noktasında bir çalışma yaptık." dedi. Hem Baykal'ın hem de Bahçeli'nin açıklamaları kapsamında bir teklif hazırladıklarını ve gruplara sunduklarını belirten Ergin, grupların ciddi bir gayret içinde olduğunu söyledi. Ergin, "İnşallah önümüzdeki günlerde bize göre lüzumsuz tartışmaları sonlandıracak bir metni, Meclis'ten geçirmeyi düşünüyoruz." dedi.

Görüşmelerin ardından anayasa değişikliği teklifi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. AK Partili 282 vekilin imzasını taşıyan teklif, 2 maddeden oluşuyor. 1. maddesi, referanduma sunulacak ve cumhurbaşkanını halkın seçmesini düzenleyen 6. maddedeki, 'Seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin 11. cumhurbaşkanı seçiminde uygulanmasına imkan tanıyan' geçici 18. maddesi ile 'cumhurbaşkanı seçimine ilişkin getirilen yeni düzenlemelerin 11. cumhurbaşkanı seçiminde de uygulanmasını' öngören geçici 19. maddesinin çıkarılmasını öngörüyor. Teklifin 2. maddesi kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmesini ve halkoyuna sunulması durumunda maddelerin tümünün oylanmasını düzenliyor.

Söz konusu teklif, TBMM Anayasa Komisyonu'nda 8 Ekim Pazartesi günü görüşülecek. Çarşamba günü Genel Kurul'da ele alınacak ve 1. tur oylaması yapılacak. 2. tur oylamanın tarihi ise 16 Ekim olarak belirlendi. 



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,853 µs