En Sıcak Konular

5 yılda 7 milyon kişiyi işsiz bırakacaklar

14 Mart 2016 11:17 tsi
5 yılda  7 milyon kişiyi işsiz bırakacaklar Google’ın geliştirdiği yapay zekâ, 18 kez dünya şampiyonu olmuş go ustasını hezimete uğrattı. Usta Lee, 3-0 yenildi. Teknoloji devlerinin geliştirdiği yapay zekâ sahibi robotlar ve otomasyon sistemleri, 5 yılda 7 milyon kişiyi işsiz bırakacak

YAPAY zekâ bir kez daha insan zekâsını alt etmeyi başardı. Google’a bağlı Deep Mind şirketinin geliştirdiği AlphaGo adındaki yapay zekâ, Uzakdoğu’da popüler zekâ oyunu ‘go’da, bu oyunun bir ustasını net bir skorla, 3-0 yenmeyi başardı.

‘Go’da 18 dünya şampiyonluğu bulunan Güney Koreli Lee Sedol, 5 set üzerinden oynanan go maçında tek bir oyunu kazanamamanın hayal kırıklığını “Üzerimde çok baskı vardı” diyerek açıkladı. Google ise sonuçtan şaşkınlık duyduğunu bildirdi ancak “Yeniden insanlık değil Lee Sedol” diyerek yapay zekânın insan zekâsını alt ettiği yorumlarını reddetti.

TERMİNATÖR ENDİŞESİ

Google’ın yapay zekâsının net galibiyeti, yapay zekânın gelecekte “Terminatör” filmlerinde öngörüldüğü gibi dünyanın kontrolünü ele geçirmeye doğru evrildiği yorumlarını alevlendirdi. Teknoloji devleri de daha önce yapay zekâ çalışmalarına ilişkin endişelerini dile getirmişti.

Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın ve özel uzay şirketi SpaceX’in kurucusu Alon Musk, geçen yıl yapay zekâyı “İnsanlığın en büyük varoluşsal tehdidi” olarak nitelemiş ve bu çalışmaların etik zeminde ilerlemesi yönünde araştırmalar yapacak bir vakıf kurmuştu. İngiliz kuramsal astrofizikçi Stephen Hawking ise kısa süre önce “Bin veya 10 bin yıl içinde bir teknolojik felaket yaşanacak ve bu insanlığın sonu olacak” diyerek bu görüşe destek vermişti. Microsoft’un kurucusu Bill Gates de “Gelecek yüzyılda makineler bizim adımıza pek çok işi yapabilecek hale gelecek. Bu durum kontrol altında tutulursa iyi. Ancak ben de Elon Musk gibi daha sonrasında süper akıllı makinelerin tehdit haline geleceğinden endişeliyim ve diğer insanların neden endişelenmediğini anlamıyorum” dedi.

Yapay zekâ çalışmalarında günümüzde önemli gelişmeler kaydedildi. IBM’in Deep Blue adını verdiği yapay zekâ, 1997’de zamanın Dünya Satranç Şampiyonu Garri Kasparov’u yenmeyi başarmıştı. Halen Google’un Boston Dynamics şirketi, savaş alanında da kullanabilecek gelişmiş yapay zekâlı, güçlü ve karmaşık işleri başarabilecek robotlar üzerinde çalışıyor. İHA’lar çatışma bölgelerinde füzeli saldırılar yapabiliyor.

Yine Google’ın başını çektiği çok sayıda şirket,sürücüsüz araçlar üzerinde araştırmalar gerçekleştiriyor. ABD’nin M.I.T. Üniversitesi, temel dava süreçlerni yerine getiren bir ‘robot avukat’ bile geliştirdi. Dünya Ekonomik Forumu, yapay zekâ taşıyan otomasyon sistemlerinin 5 yılda dünyada 7 milyon kişiyi işsiz bırakacağını açıklamıştı.

Habertürk



Bu haber 1,613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,267 µs