iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Bu ne acele?

2 Aralık 2015 12:01 tsi
Bu ne acele? Fransa, İngiltere, Almanya ve son olarak İsrail'in Suriye'ye gelişi, neyin haberini veriyor? iyibilgi özel

"Alman hükümeti dün terör örgütü IŞİD’e karşı savaş için Suriye’ye asker ve keşif uçakları göndermeyi onayladı. Berlin, IŞİD ile savaşa bin 200 asker yollama kararı alırken, Fransa ve Almanya, savaş uçaklarının İncirlik Hava Üssü’nü de kullanabilmesi için Ankara’ya başvurdu."


Bundan 3 ay önce, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya'nın Suriye'de giderek artan askeri varlığına dair gelen raporları kaygıyla karşıladığını belirtmiş, "İngiltere ve Fransa'nın askeri olarak Suriye'ye güçlü bir şekilde müdahale edebileceğine dair haberleri üzüntüyle okuyorum." diyerek Suriye'de "diyaloğa dayalı bir çözüm ihtimalinin" askeri çözümlere kurban edilmesine karşı çıktığının altını çizmişti. 3 ay sonra Paris saldırıları sonrası önce Fransa Suriye'de IŞİD'e karşı hava operasyonlarını başlattı, dün İngiltere parlamentosu, İngiliz ordusuna Suriye'de operasyon yetkisi vermeyi görüştü, bugün de Fransızlar ve İngilizler'in orada ne işi var diyen Almanya, savaş uçaklarını İncirlik'e konuşlandırmayı planlıyor. Bu garip tabloya son fırça darbesi de Tel Aviv'den geliyor. İsrail, Almanya'nın hamlesinden hemen sonra 'Suriye'de zaman zaman faaliyet gösteriyoruz' açıklaması yapma ihtiyacı duyuyor. Neden?

Kısa bir süre öncesine kadar biribirini Suriye konusunda eleştiren Avrupa'nın en güçlü üç devleti, neden peş peşe Suriye'ye girmeye karar verdi? Neden İsrail Suriye'deki varlığını kendi kendine afişe etti?

Kimi uzmanlara göre, bu konuda geçtiğimiz aylarda Avrupa'ya girişleri giderek artan Suriyeli mülteci dalgalarının büyük etkisi oldu. Almanya'nın mülteci krizinde kendilerine danışmadığını düşünen başkentler, Suriye konusunda inisiyatifi kendileri almaya karar verdi. Askeri müdahale karşı olan Almanya ise Paris saldırıları sonrasında istediği kozu elde eden Fransa'nın arkasında kalmayı göze alamadığı için Suriye'ye girme kararı verdi. Uzman görüşleri arasında öne çıkan bu anlatımın temel varsayımı şu: İran ile başarılı şekilde yürütülen ve Tahran'ın izolasyondan kurtulmasını sağlayan görüşmeler sonrası Ortadoğu'da yeni bir jeopolitik dengenin oluşmaya başlaması ve Avrupalı güçlerin içinde bulundukları ekonomik buhrandan çıkışları için bu yeni dengeden faydalanmak istemeleri. Arap Baharı sonrası kaybedilen Ortadoğu pazarının tekrar ele geçirilmesi, Rusya'ya alternatif enerji kaynakları üzerinde söz sahibi olaunabilmesi için Suriye bir atlama taşı görevi görüyor.

Ancak 2016'ya sayılı günler kala herkesin Suriye'ye gelmesi, başka anlamlar da içeriyor olabilir. Suriye pazarlığında sona gelindi ve herkes son aşamada bizzat orada olmak istiyor olabilir mi?

www.iyibilgi.com özel


Bu haber 1,826 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,314 µs