iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Suriye tamam, ya Irak?

23 Kasım 2015 11:47 tsi
Suriye tamam, ya Irak? Soru tam sorulmazsa, yanıt aldatıcı olabilir... iyibilgi özel

20 Kasım'da G20 zirvesi ardından İstanbul'da gerçekleştirilen 7’inci Atantik Enerji ve Ekonomi Zirvesi’ne katılan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun ile önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Alaboyun, toplantıda Irak doğagazının sisteme entegre edilmesinin, Doğu Akdeniz’de yeni gaz rezervleri ile ilgili ileride neler yapılabileceğinin konuşulduğunu; görüşmenin temelinde Türkiye başta olmak üzere Avrupa’nın enerji arz güvenliğinin sağlanması olduğunu belirtti. Blinken, 21 Kasım'da Bağdat ve Erbil'de temaslarda bulunmak üzere Irak'a geçti.

İstanbul ziyareti sırasında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Pınar Ersoy'a da bir röportaj verdi. Bugün detayları ortaya çıkan röportajda Suriye'deki jeopolitik gelişmelere değinen Blinken, şu açıklamada bulundu:

"Bağımsız bir Kürt devleti ya da otonom bir bölgeyi desteklemiyoruz. Aksine birleşik bir Suriye hedefine doğru çalışıyoruz...Türkiye bizim yakın ortağımız, yakın müttefikimiz. Kuzey Suriye'de Suriye Arap Koalisyonu ile çalışıyoruz, Suriye’deki birçok grup gibi PYD ile de iletişim halindeyiz. Onlar Suriye’deki dokunun bir parçası ve ileri doğru bir yol ararken olabildiğince fazla çeşit grupla görüşmek zorundayız. Ancak ikisi (Suriyeli Kürtler ve Türkiye) arasında bir seçim yapmak sözkonusu değil. Türkiye bizim partnerimiz ve müttefikimiz."

Ankara, Bağdat ve son olarak Erbil'e geçen Blinken'ın Suriye ile ilgili yaptığı açıklamalar, Ankara'nın Suriye'nin kuzeyi ile ilgili taşıdığı kaygıları açık bir dille yanıtlamış olabilir. Ancak son zamanlarda Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin düzenlediği operasyonlar ve Mesut Barzani'nin oynadığı rol hakkında Blinken'ın hiç bir şey söylememesi, daha da önemli.

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 1,308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,547 µs