iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

'Esad kalsın' kartını kim açtı?

18 Kasım 2015 15:19 tsi
'Esad kalsın' kartını kim açtı? Fransa'yı "müttefik" gibi gören Rusya, yeni bir pazarlık sürecini başlatıyor olabilir... iyibilgi özel

İki gün önce G20 Zirvesi kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Suriye'deki savaşa değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, terörden arındırılması ve çoğulcu, demokratik, meşru bir siyasi yapıya kavuşması bu sürecin ana hedefleridir. Kendi halkını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Esed bu şansını çoktan kaybetmiştir."

Gene aynı gün, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Viyana görüşmelerinde Suriye'de yeni hükümetin kurulması mevzuunda "Esed, yeni hükümet kurulup tüm yürütme yetkilerini devraldıktan sonra bu 6 aylık geçiş döneminde, üzerinde mutabık kalınan bir şekilde ve tarihte ayrılacak. Seçimlerde aday olmayacak" şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

Aynı gün hem cumhurbaşkanı hem de dışişleri bakanının Esad'ın iktidarına dair net açıklamalarda bulunmaları tesadüf olmasa gerek. Peki devletin zirvesi neden bu konuda üst üste vurgu yapma ihtiyacı hissetti?

Yukarıdaki sorunun Paris saldırıları sonrasında yapılmış olmasına öncelikle dikkat etmek gerekiyor. Keza Fransa Cumhurbaşkanı Hollande saldırılar sonrasında yaptığı açıklamada "Suriye'de Esad dışındaki sorun için siyasi bir çözüm bulmamız gerekiyor. DAİŞ bizim düşmanımızdır." demişti. Daha önce Esad'ın gitmesi gerektiğini savunan Fransa açısından, en azından hedefte önemli bir değişiklik olduğunu gösteren bu açıklama, Fransa'nın saldırılar sonrasında Suriye'de askeri operasyonlar düzenleyen Rusya ile yakınlaşma çabalarını da ön plana çıkartıyor. Paris saldırıları sonrası Suriye'deki hava operasyonlarına katkı sağlaması için uçak gemisi gönderen Holland hükümetine en önemli destek Rusya'dan gelmişti. Dün gündeme düşen bir habere göre, "Putin Rusya donanmasına, Fransız uçak gemisi "Charles de Gaulle" mürettebatı ile bağlantı kurulması ve Fransız mürettebatının müttefik olarak görülmesi talimatı verdi. Putin Moskova'da yaptığı açıklamada, böylelikle ülkesinin Fransa donanması ile ortak bir Suriye planı üzerinde çalışabileceğini ifade etti."

Bu gelişmelerin ışığında, Ankara'nın Esad'ın siyasi geleceği ile ilgili net açıklamaları ister istemez, Paris saldırıları sonrası Esad'ın geleceği ile ilgili yeni Avrupa başkentlerinde bir kartın açılıp açılmadığını sorgulatıyor. Acaba Paris saldırılarını fırsat bilen kimi güçler, Esad'ı DAİŞ'le mücadelede "vazgeçilmez" bir unsur olarak iktidarda tutmak istiyor olabilir mi?

www.iyibilgi.com özel  

Bu haber 1,491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs