iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Rusya'nın emperyal hedefleri

9 Kasım 2015 12:33 tsi
Rusya'nın emperyal hedefleri Rusya'nın Suriye'deki önceliği hangisi? Esad mı yoksa Kürt hareketi mi? iyibilgi özel

Rusya'nın Suriye'de askeri operasyonlara başlaması ile birlikte, uluslararası bir tartışma başladı. Rusya'nın Sovyetler Birliği'nin sahip olduğu jeopolitik ağırlığa erişip erişemeyeceğini merkez alan batı medyasındaki tartışmalar, önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde özellikle Ortadoğu'da Kremlin'in ne gibi bir rol oynayacağını kestirmeye çalışıyor. Ancak bunu öngörebilmek kolay değil.

Hem Esad'ı ayakta tutup, hem İran'la gerek Suriye gerekse nükleer enerji konusunda işbirliğine girişmiş olması, Rusya'nın bölgede Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri nezlinde güvenilirliğini sorgulatıyor. Öte taraftan Kremlin'in Mısır ile özellikle askeri alanda geliştirdiği sıcak ilişkiler, Rusya'nın sadece Şii bloğu ile yakınlaştığı iddialarını çürütüyor. Bu duruma Şii-Sünni ekseni üzerinden değil, bölgedeki "azınlıklar" üzerinden bakılması gerektiğini savunan görüşler ise son zamanlarda öne çıkıyor. Çarlık Rusya'sından kalma "azınlık haklarının" koruyuculuğu rolü üzerinden uluslararası çıkarlarını genişletme stratejisi, bugün etkin bir şekilde karşımıza çıkıyor. Meselenin kütle merkezi ise Rusya'nın Kürt güçleri ve özellikle PYD ile geliştirdiğ ilişkilerde saklı.
Burada öne çıkan soru ise şudur:

Rusya'nın Suriye'deki önceliği hangisi? Esad mı yoksa Kürt hareketi mi?

Şimdiye kadar herkes Esad'ı ana etmen olarak gördüğü için kimse Rusya'nın Kürt hareketiyle olan ilişkisine gereken ağırlığı vermedi. Oysa geçtiğimiz seneden beri Rusya, Suriye ile ilgili tartışmalara Suriye Kürtlerinin de dahil olması gerektiğini savunan bir pozisyon sergiliyor. Son olarak PYD ile Moskova'da gerçekleştiği iddia edilen görüşmeler, Türk basınında sert tepkiyle karşılaşmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye’yi kaybetmek, Rusya için ciddi bir kayıp olur" diyerek konuyla ilgili kırgınlığını açıkça belirtmişti.

Öte yandan iki ay önce Prof. Beril Dedeoğlu, Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını yorumlarken, herkesten farklı bir bakış açısı geliştirmişti. Prof. Dedeoğlu'na göre:

Kürt güçlerinin bir kısmına Rusya'nın sahip çıkıyor olması hem ABD’nin, hem de Türkiye'nin hoşuna gitmez. Fakat belki de IŞİD mücadelesinin kilit noktası budur. Kürt güçlerinin Avrupa ülkeleri yerine Rusya ile ABD tarafından destekleniyor olması tercih ediliyor. Bu konuda bir anlaşmaya varılırsa ve Türkiye bu anlaşmadan haberdar edilirse o zaman Ankara’nın çok ses çıkarabileceğini zannetmiyorum. ABD ile  Rusya'nın  anlaşmaya varması, bölgedeki iki etkin ve büyük gücün kendi aralarında bir planlama  yapmış olması Türkiye'yi rahatlatır.”

'Türkiye'yi rahatlatması' imkanlar dahilinde görünen o anlaşmanın gerçekleşip gerçekleşmediğini henüz bilmiyoruz. Ancak Rusya'nın bölgedeki azınlıklar üzerinde hami rolüne soyunması, ileride Türkiye'yi de ilgilendirecek ciddi gelişmelere yol açabilir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 1,363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,499 µs