En Sıcak Konular

Rusya’nın 9 maddelik Esed’i kurtarma planı

27 Ekim 2015 10:59 tsi
Rusya’nın 9 maddelik Esed’i kurtarma planı Suriye'de “Barışın mimarı” olma hevesinde olan Rusya'nın çözüm planı ortaya çıktı.

Plana, Moskova görüşmesinden sonra Suriye yönetiminden çekilmeye hazır olduğu söylentileri artan Esed'in “savaş suçundan yargılanma” korkusu şu ifadelerle yansıdı: “Geçiş sürecinin ardından Beşar Esed'in yeni seçimlerde aday olmayacağı ve aday gösterilmeyeceği garantisi bizzat Putin tarafından verilecek. Genel af ilan edilecek, buna karşın muhalefet Esed'e ülke içinde ve dışında savaş suçlarından dava açmayacak.”

9 maddelik plan


Suriye'de son bir aydır kamuoyuna açık müzakerelerle devam eden siyasi çözüm arayışları hızlandı. Viyana'da ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlarınca gerçekleştirilen zirvede bazı önemli fikirler ortaya çıktı. Ancak Esed'in geleceği konusunda uzlaşmaya varılamadı. Çözüm arayışları sürerken, Suriye planları da ortaya çıkmaya başladı. Londra merkezli yayın yapan ve Ortadoğu'nun en eski ve etkili gazetesi olarak kabul gören Asharg Al-Awsat Gazetesi, 9 noktada Rusya'nın Suriye planını yazdı. Planla, Rusya'nın “Esed'i kurtarma” stratejisi de ortaya çıktı. Şuana kadar yapılan açıklamalarda Esed'in yönetimden ayrılmasını hiçbir şekilde zikretmeyen Rusya'nın kapalı kapılar ardında Esed'i savaş suçlarından yargılanmaktan kurtarmak üzere diplomasi yürüttüğü ortaya çıktı. Asharg Al-Awsat'ın haberine göre, Rusya'nın Suriye'de siyasi çözüm planının ayrıntıları şöyle:

ÇÖZÜMÜ KABUL ETMEYENLERE OPERASYON


Suriye muhalifleri ve Esed'e bağlı rejim ordusu arasında bütün savaş ve çatışma hatları dondurulacak. Suriye'deki tüm muhalif gruplar iç savaşta çözüme katkı vermeye davet edilecek. Çözümü reddedenler ise oluşturulacak “Hedefler Listesi”ne eklenecek ve bunlara karşı silahlı mücadele verilecek.

SİLAH DESTEĞİ KESİLECEK

Suriye'de gerek Esed taraftarı, gerekse muhalefet taraftarı bölgelerde askeri kuşatmalar kaldırılacak. Suriye'deki iç savaşta hangi gruba olursa olsun destek veren tüm ülkeler silah yardımlarını sonlandıracak.

GENEL AF İLAN EDİLECEK

Muhalefet ve ÖSO'nun dahil olduğu bir Diyalog Konferansı düzenlenecek. Konferansta bütün tutukluların serbest bırakılması, Parlamento-Başkanlık seçimlerinin planlanması, Genel af ilanı, Suriye birlik hükümetinin kurulması konuları görüşülecek.

ESED'E YARGILANMAMA GARANTİSİ

Rusya, Suriye içinde ve dışındaki tüm muhalif grup üyeleri, aktivistler ve savaşçılar için genel af ilan edilmesinin garantisini verecek. Buna karşılık muhalefet de ülke Esed'e işlediği savaş suçları yüzünden dava açmayacak.

MUHALİFLER SURİYE ORDUSU'NA KATILACAK

Suriye'de rejim ve muhalif güçler ortak Ulusal Savunma Güçleri oluşturma konusunda anlaşacaklar. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve diğer tüm muhalif gruplar Suriye ordusu ve güvenlik güçlerine katılacaklar.

RUSYA BARIŞIN MİMARI OLMA HEVESİNDE

Rusya, barışı sağlayan ülke olarak öne çıkmak istiyor. Buna göre, “Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden uygun kararı aldıktan sonra barış planının hayata geçirilmesini garanti altına almak üzere Suriye'deki askeri varlığını devam ettirecek.”

Kaynak : Yenişafak



Bu haber 1,166 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,925 µs