En Sıcak Konular

Kimin adına konuştu?

19 Ekim 2015 09:25 tsi
Kimin adına konuştu? Eski büyükelçiden zamanlaması manidar çıkışlar...

2014 yılında görev süresi dolan ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Hürriyet gazetesinden Cansu Çamlıbel'e mülakat verdi. Bugün yayınlanan söyleşide eski büyükelçinin hem bugüne, hem de çalıştığı dönemdeki siyasal gelişmelere dair üzerinde durulması gerekilen tespitleri var. Bize göre dikkatlerden kaçmaması gereken cümlelerini bir araya topladık.

PKK-PYD

"Eğer PYD Türkiye’ye karşı PKK ile birlikte iş tutacak olursa, Türkiye için bir tehdit haline gelecek olursa, onlara da aynı PKK’ya davrandığımız gibi davranırız.  Öyle bir durum olursa onları PKK’dan ayrı tutma durumumuz ortadan kalkar.

PKK’nın Suriye’yi Türkiye’ye karşı saldırılarında bir üs olarak kullanıp kullanmadığını bilemiyorum. Eğer böyle bir durum varsa, bu PYD’yi işaret eder ve bu PYD için çok kötü olur...Elbette PKK’lıların Suriye’ye gidip gelmesi de belli ölçüde bir soruna işaret ediyor."

ERGENEKON

"Türkiye’de görevde olduğum dönemde bu korkunç davalarla ilgili asker içinde yükselen öfke, kırgınlık ve hayal kırıklığını bizzat deneyimledim. Bu davaların geride kalmış olmasından memnunum...Türk ordusunu tanıyan Amerikalılar için o davalar inanılmazdı"

GÜLENCİLER

"ABD yönetiminin Gülenciler ya da başkaları lehine bir komplo içinde olabileceğini düşünmek saçmalık.  Böyle bir motivasyonumuz olsaydı bile, ki hiçbir zaman olmadı" böyle bir kapasitemiz yoktu."

GENEL SEÇİMLER

"Türkiye’deki dostlarımın eğer rakamlar iktidar partisinin aleyhine olursa iktidarın sonuçlara müdahale eğiliminde olabileceği yönünde tedirginlikleri var. Ben Türkiye’nin seçim sisteminde yeterli düzeyde koruma mekanizmasının olduğunu ve olası müdahale girişimlerinin hemen deşifre olacağını düşünüyorum. Müdahale edenin yanına kalmaz."

SURİYE

"Biz ABD olarak hiçbir zaman Suriye konusunda net bir stratejik vizyon ortaya koyamadık, bu da Türk tarafını hayal kırıklığına uğrattı... ABD tarafında pek çoğumuz Türkiye’nin ‘kendi halkını öldüren bu diktatörün durdurulması gerekiyor’ görüşüne sempatiyle baktık. Ancak Türkiye bu hedefin gerçekleşmesi için bütün Suriyelilerle çalışmaya hazırdı. Biz muhalefetin desteklenmesinden yana olduk ama şiddet yanlısı fanatiklerle çalışmayı istemedik."

Eski büyükelçi Ricciardone'nin yaptığı açıklamalar, görevde olsaydı, Ankara ile Washington arasında kriz yaratabilecek cinsten. Yaklaşan genel seçimler hakkında vurguladığı "seçimlere müdahale" olasılığı ve sonuna eklediği "müdahale edenin yanına kalmaz" cümlesi, ciddi ithamlar içeriyor. Öte yandan Suriye ile ilgili olarak "Türkiye'nin şiddet yanlısı fanatiklerle" çalışmış olması ithamı da yenilir yutulur cinsten değil. Öte yandan Ergenekon davalarını "korkunç" olarak nitelendirmesi, 2013 yılında büyükelçi sıfatıyla yaptığı Ergenekon eleştirileri ile çelişmiyor. "Gülenciler" ve ile ilgili vurguladığı "kapasite" kısmı ise...ilginç. Motivasyon olma ihtimalini hızlıca geçip, "komplo yapacak kapasitemiz yok" denmesi, bir başka itiraf sayılabilir.

Eski büyükelçinin çıkışlarının zamanlamasını sorgulamak da önemli. Buna dair en önemli bulgu, mülakatın girizgahında veriliyor: "Başkanlık yarışında Hillary Clinton’ın ipi göğüslemesi durumunda Ricciardone’nin kuvvetli bir pozisyonda Amerikan yönetimine dönebileceği konuşuluyor."

Tabi bu görüşlerin, geçtiğimiz ay saldırıya uğrayan Hürriyet tarafından verilmesi de gözden kaçmamalı.

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 2,835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs