En Sıcak Konular

Rusya'dan Suriye'ye ilk hava saldırısı

30 Eylül 2015 16:13 tsi
Rusya'dan Suriye'ye ilk hava saldırısı Rusya'nın Suriye'de ilk kez hava saldırısı düzenledi. Rusya Devlet Başkanı Putin, operasyonla ilgili "Sıranın Rusya'ya gelmesini bekleyemeyiz" dedi

Rusya'nın, Suriye'deki iç savaşta Esed rejimine verdiği destek, son bir aydır zirve yapan askeri yığınağı ve hava operasyonları düzenleme kararı ile yeni bir aşamaya ulaştı. Rusya, Suriye iç savaşında doğrudan taraf olma noktasına gelirken, ılımlı muhalifler, "terörist" unsurlarla mücadele adı altında hedef alınmaktan ve Esed rejiminin güçlendirilmesinden kaygı duyuyor.

Suriye'de Mart 2011'deki halk hareketlerine rejimin şiddet kullanarak yanıt vermesi üzerine başlayan iç savaşta Beşşar Esed yönetimine desteğini güçlü ve kesintisiz biçimde sürdüren Rusya, dengelerin rejim aleyhine değişmesi üzerine yeni hamleler yapıyor.

İran ile birlikte rejimi desteklemeyi kararlılıkla sürdüreceklerini her fırsatta yineleyen Rusya, bu ayın başından itibaren Suriye'nin kıyı kesimlerine büyük bir askeri yığınak yaptı. Rus ordusunun dev kargo uçakları bölgeye, özellikle Hazar Denizi-İran-Irak üzerinden kurulan hava koridoru ile ulaştı.

Rusya'nın kararlılığını New York'taki görüşmelerde anlayan Amerikan yönetimi, Suriye hava sahasında ABD ve Rus uçaklarının çakışmaması için iletişim kanallarının açılacağını dün duyurmuştu.  

Amaç "terörle mücadele" adı altında Esed'i güçlendirmek

Rusya için, son aylarda daha da zayıflama eğilimine giren Esed rejiminin toparlanması, "Cenevre-3" konferansının alt yapısının oluşturulmaya çalışıldığı bir dönemde önem arz ediyor. Esed'in muhaliflerin karşısında masaya zayıf oturmasının olumsuz sonuçlarını hesaplayan Rusya, müzakereler başlayana kadar rejimi sahada güçlendirmenin peşinde.

Rusya'nın bir diğer hedefi de Esed'in uluslararası meşru muhatap haline getirilmesi. DAEŞ ile mücadelenin en iyi Suriye ordusu ve rejimi desteklenerek yapılabileceğini savunan Rusya, "Esed'in alternatifinin İslamcı terörist radikaller olduğu" savını işliyor. Ancak Rusya'nın propagandası henüz karşılık bulmamış görünüyor.

"ÖSO karargahı hedef alındı"

Şam Cephesi saha komutanlarından Muhammed el-Gabi, Rusya'nın bugün ilk olarak Hama kuzey kırsalında Özgür Suriye Ordusu'na bağlı "İz" adlı grubun karargahını hedef aldığını iddia etti. Gabi, şunları söyledi:

"O karargahın üzerinde ÖSO'nun bayrağı vardı ama ona rağmen hedef alındı. Rusya'ya göre Esed'e silah çeken herkes teröristtir ve Rusya'ya göre aynı hedeftir. Biz ÖSO olarak bizimle savaşmaya gelen herkesle savaşacağız. Rusya'yı şu andan itibaren işgalci güç olarak görüyoruz"

AA muhabirine bilgi veren, Humus'taki yerel medya aktivisti Samir el Humusi de bugün Humus ve Hama'da muhaliflerin kontrolündeki bölgelere hava saldırısı düzenleyen unsurların Rus uçakları olduğu şeklinde iddialar ortaya atıldığını belirtmişti. Humusi, "Hama ve Humus'ta muhaliflerin bölgesine saldıran savaş uçakları diğer uçaklardan farklı. Bu uçakların tahrip gücü diğerlerine göre daha yüksek" diyerek, silahlı muhaliflerin dinlemesine takılan kule ve pilotlar arasındaki haberleşmenin Rusça olduğu iddiasını aktarmıştı.
Google

AA



Bu haber 1,103 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,003 µs