En Sıcak Konular

Ruslar kime karşı savaşacak?

30 Eylül 2015 11:55 tsi
Ruslar kime karşı savaşacak? ÖSO ve Kürtleri kim hedef gösterdi?

Kuzey Irak'ta yayın yapan Rudaw haber sitesinde, Suriye'deki Rus askeri varlığı üzerine emekli bir Amerikalı istihbaratçı tarafından kaleme alınmış bir analiz, bölgedeki gelişmelere dair önemli bir soru soruyor: Lazkiye bölgesine askeri yığınak yapan Ruslar, bu askeri güçle ne yapmayı planlıyor?

Her ne kadar ABD ve Avrupalı müttefikleri, Rusya'ya IŞİD'e karşı düzenledikleri operasyonlara katılma çağrısı yapsa da Davis'e göre Kremlin'in esas derdinin IŞİD olmadığı bir gerçek. Ruslar şimdilik İran ile birlikte hareket ederek Esad rejimine destek vererek, kendi kontrolü dışında olası bir sınır değişimini engelleyi planlıyor. Bu durumda Rus askeri varlığının hedefinde sadece IŞİD'in olmadığını, Esad'a IŞİD'den daha fazla zarar vermiş Özgür Suriye Ordusu ve Kürt güçlerine ait YPG'nin Rusların hedefinde olabileceğini söylüyor, Davis. Hatta İran'ın IŞİD'in tamamen yokedilmesinden yana olmadığını, Suriye ve Irak'ta kendi varlığını meşrulaştırdığı için IŞİD'in Tahran açısından önemli bir rolü olduğunu da ekliyor.

Özgür Suriye Ordusu'nun son zamanlarda askeri etkinliğini yitirdiğini, dolayısıyla Suriye iç savaşındaki öncül rolünü yitirdiğini belirten Davis'i haklı çıkaracak son gelişmelerden biri dün yaşandı. ABD, Esad ve IŞİD'e karşı savaşacak muhalifleri örgütleyen Eğit-Donat programının durdurulduğunu açıkladı. Bu ÖSO açısından ciddi bir kayıp. Dolayısıyla Rusya açısından ÖSO'yu da kendisine ve Esad'a karşı zayıf bir tehdit haline dönüştürüyor.

Davis'e göre Rusların esas müdahalesi, uzun zamandır Suriye'nin kuzeyinde IŞİD'le mücadele eden ancak aynı zamanda Esad rejiminin bu bölgedeki varlığını da tehdit eden Kürt güçlerine olabilir. Son zamanlarda PYD'nin sıkça vurguladığı Kuzey Suriye'de "otonom" bir Kürt bölgesinin oluşturulması, Esad'ı destekleyen İran ve Rusya açısından daha büyük tehdit olabilir. Davis, ABD ve Avrupalı müttefiklerinin askeri destek verdiği YPG'ye karşı Rus uçakları Esad adına müdahale etmeye kalkışırsa, ABD bunu engellemeye çalışır mı, diye de sormadan edemiyor. Bölgedeki YPG ve PYD faaliyetlerinden rahatsız olan Ankara açısından ise Rusya'nın YPG'ye karşı harekete geçmesi istenmeyen bir senaryo sayılmaz. ÖSO konusunda ise Ankara'nın bazı gerçekleri kabul ettiği bile iddia edilebilir.

Ancak Davis'e göre Rus askeri varlığının orada bulunma sebebi şimdilik aktif olarak operasyon düzenlemek değil. Esad'ın elini güçlendirerek, yeni bir diplomatik süreç başlatmak ve pazarlıkta güçlü ele sahip olmak. Dolayısıyla Rus uçaklarının ABD ile karşı karşıya gelmesi, ya da YPG mevzilerini bombalaması şimdilik düşük ihtimal. Ancak yakın zamanda Esad lehine gelişmelerin yaşanması da kaçınılmaz gibi görünüyor. Davis gibi bir istihbaratçının da Kürtlere "Ruslar sizi hedef alabilir" demesindeki zamanlama da gözlerden kaçmamalı.

Herkesin atladığı, ufak bir soru daha var: Ruslar bu askeri yığınağı bu kadar kısa zamanda nasıl yapabildi? Hangi ülke Rus uçaklarına geçiş izni verdi?

www.iyibilgi.com özel

Bu haber 3,355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,425 µs