En Sıcak Konular

Davutoğlu ABD'deki zirveye katılacak

22 Eylül 2015 12:44 tsi
Davutoğlu ABD'deki zirveye katılacak Başbakan Davutoğlu, 29 Eylül'de New York'ta ABD Başkanı Obama'nın ev sahipliğinde düzenlenecek "Terörizmle Mücadele Zirvesi"ne katılacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 70. Dönem Genel Görüşmeleri'ne katılmak üzere gideceği New York'ta, ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde düzenlenecek "Terörizmle Mücadele Zirvesi"ne katılacak. 

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu, Kurban Bayramı'nın birinci günü akşam saatlerinde BM Genel Kurulu'nun 70. Dönem Genel Görüşmeleri'ne katılmak üzere Ankara'dan New York'a hareket edecek. Davutoğlu'nun heyetinde, BM programının içeriğine göre bazı bakanlar da yer alacak. 

BM organları içerisinde en saygını olarak belirtilen BM Genel Kurulu'nda bu yıl "Kalkınma ve İklim Değişikliği", "Barış ve Güvenlik", "İnsan Hakları, Hukukun Üstünlüğü, Kurumların İnşası" öncelikli konular olarak belirlendi. 

New York'taki programına 25 Eylül Cuma günü akşam saatlerinde TÜRKEN Vakfı'nda verilecek yemek ile başlayacak Davutoğlu, aynı gün Ergün Nuhut'un 3 boyutlu fotoğraflardan hazırladığı "Gelibolu Bir Milletin Diriliş Destanı" adlı sergisinin açılışını gerçekleştirecek.

Başbakan Davutoğlu, 26 Eylül Cumartesi günü BM'de Kalkınma Zirvesi'nin 6 oturumundan birine Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile eş başkanlık yapacak. Küresel ortaklıklar konusunda ülkelerin taahhütlerinin görüşüleceği oturum öncesinde ve sonrasında bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirecek olan Davutoğlu, bu kapsamda Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile bir araya gelecek. 

27 Eylül Pazar günü İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Ürdün Kralı Abdullah ile ikili görüşecek olan Başbakan Davutoğlu, Kalkınma Zirvesi'nin Genel Kurul oturumunda bir konuşma yapacak ve ardından Belçika Başbakanı Yves Leterme ile bir araya gelecek. Davutoğlu, aynı günün akşamında ise ABD'deki Türk vatandaşlarının temsilcileriyle bir programda bayramlaşacak. 

BM Genel Kurulu'nda üst düzeyli toplantıların gerçekleştirileceği haftanın başlangıcı olan 28 Eylül Pazartesi günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un resepsiyonuna iştirak edecek olan Davutoğlu, BM binasında bir de basın toplantısı düzenleyecek. Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili ile görüşecek olan Davutoğlu, daha sonra Ban Ki-mun'un vereceği öğle yemeğine katılacak.

Başbakan Davutoğlu, aynı gün ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde, barışı koruma operasyonlarına katkıda bulunan ülkelerin katılıp yeni taahhütler vereceği "BM Barışı Koruma Operasyonları Zirvesi"ne ve ardından Obama'nın vereceği resepsiyona iştirak edecek. 

New York'taki beşinci gününde Davutoğlu, TOBB'un ABD Ticaret Odasıyla düzenlediği kahvaltılı toplantıda iki ülkenin iş adamlarına hitap edecek.

Obama'nın özel davetiyle "Terörizmle Mücadele Zirvesi"ne katılım 

Başbakan Davutoğlu, 29 Eylül Salı günü ayrıca, ABD Başkanı Obama'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Terörizmle Mücadele Zirvesi"ne katılacak. Terörle mücadeleye kaynak ayırmış ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılacağı zirveye Davutoğlu, Obama'nın özel davetiyle katılıyor. Davutoğlu, zirvenin liderler oturumunda bir hitapta bulunacak. 

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve İsveç Başbakanı Stefan Löfven'in görüşme talepleri üzerine Tusk ve Löfven ile ayrı ayrı görüşecek olan Davutoğlu, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının organizasyonunda ABD'li büyük yatırımcı grupların yöneticileriyle, DEİK'in düzenlediği Türkiye Yatırım Konferansı'nda da ABD ve Türk iş adamlarına hitap edecek. 

Başbakan Davutoğlu, New York'taki son günü olan 30 Eylül Çarşamba günü de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşecek ve birlikte, 2016 yılında Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak "Dünya İnsani Zirvesi"nin tanıtım etkinliğini gerçekleştirecekler. 

Filistin bayrağı BM gönderinde

ABD'deki son gününde BM Genel Kurulu'na 13'üncü sırada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ardından hitap edecek olan Başbakan Davutoğlu, zirve kapsamında ana konuşmasını gerçekleştirecek ve Türkiye'nin dünyaya vereceği temel mesajlarını verecek. Davutoğlu'nun konuşmasında Suriye'de yaşanan durum, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların durumu, terör ve İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik planlı saldırılarına dikkatleri çekmesi bekleniyor. 30 Eylül Çarşamba günü Filistin bayrağının BM binasında göndere çekilmesi için düzenlenecek törene Davutoğlu'nun Filistin Devlet Başkanı Abbas ile katılması öngörülüyor.

Davutoğlu aynı gün Tunus Başbakanı Habib el-Sıd ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşecek.

Başbakan Davutoğlu, Göç ve Sürdürülebilir Kalkınma konulu üst düzey bir toplantıya da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile iştirak edecek. Davutoğlu'nun bu toplantıda da Suriyeli sığınmacı ve mültecilerin durumunu gündeme getireceği, dünya liderlerine bu konuda çağrıda bulunacağı belirtildi.

Bu arada Başbakan Davutoğlu'nun mülteciler konusunda yazacağı mektubun da BM Genel Kurulu öncesinde devlet ve hükümet başkanlarına gönderileceği öğrenildi. Davutoğlu'nun mektubuyla Suriye konusunda liderlere çağrıda bulunacağı kaydedildi.

AA 



Bu haber 1,072 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,620 µs