En Sıcak Konular

TÜSİAD: Türkiye’nin bugüne kadarki kazanımları tehdit altında

18 Eylül 2015 10:32 tsi
TÜSİAD: Türkiye’nin bugüne kadarki kazanımları tehdit altında TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu toplantısına, ekonomide son dönemde yaşanan sıkıntılar ve iş dünyasına yönelik baskılar damga vurdu. Cansen Başaran ve Tuncay Özilhan, “Türkiye’nin bugüne kadarki kazanımları tehdit altında” uyarısı yaptı.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı yapıldı. Terör ve şiddet olayları, çözüm süreci, demokrasi ve basın özgürlüğü gibi konuların yanında güncel ekonomik gelişmeler, aşırı yükselen dolardan kaynaklanın sıkıntılar gibi başlıkları ele alan TÜSİAD Başkanı Candan Başaran Symes ile YİK Başkanı Tuncay Özilhan, “Bugüne kadarki kazanımlarımız tehdit altında. Her şeye rağmen umutsuz olma lüksümüz de yok” dediler.

Terör hukukla alt edilir

Terör olaylarının çevre ülkelerle bağlantısına dikkat çeken Symes, bu bağlamda şunları söyledi: “Yepyeni bir bakış açısına ihtiyacımız var. Hem de acilen. Her durumda demokratikleşme çabalarımıza ara vermeden devam etmek mutlaka şart. Terörün oluşturduğu atmosferin, özgürleşme alanlarının genişletmesi ihtiyacının önüne geçmesine izin verilmemelidir. Güçlü olan devlet, terörizm ile hukuk içinde kalarak mücadele etmeyi ve onu alt etmeyi başarır.” Symes, TÜSİAD olarak sürece katkı vermeyi sürdüreceklerini belirtti.

Belirsiz kur zorda bıraktı

İş dünyasının “belirsiz kur” ve öngörülemeyen hareketleri karşısında zor durumda kaldığını kaydeden Symes, “Son yıllarda üst üste yaşanan seçim dönemleri nedeniyle zaten reformlar ertelenmiş ve küresel koşullarında katkısıyla Türkiye resmi maalesef bozulmaya başlamıştı. Üst kurulların özerklik erozyonu, yavaşlayan büyüme, gelir eşitsizlikleri, giderek püskürtüldüğü köşeden çıkmaya başlayan enflasyonu kontrol atlına almak, verimlilik ve eğitim gibi temel meselelerdeki eksiklikler önümüzde apaçık duruyordu. Bu yapısal sorunlara çözüm aramamız gerekirken yeniden seçim ile uzayan belirsizlik dönemi maalesef makro dengelerimizi tehdit eder hale geldi” şeklinde konuştu.

Piyasalara güven verilmeli

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son kararına gönderme yapan Symes, bu ortamda 6 hafta içinde bir seçime gidileceğini hatırlatırken, öncelikli beklentilerinin seçimin güvenli bir ortamda yapılması ve ayrıştırıcı söylemlerden uzak propaganda dönemi olduğunu söyledi. Başkan Symes şöyle konuştu: “1 Kasım’daki seçimden her ne sonuç çıkarsa çıksın, kurulacak tek parti hükümeti veya koalisyonun hükümetinin önceliği belirttiğimiz bu sorunlarla uğraşmak, piyasalara güven vermek, iç güvenliği sağlamak ve hukuk üstünlüğünü mutlak şekilde geçerli kılmaktır.”

Basın özgürlüğüne dikkat

Demokrasinin en temel yapı taşlarından olan medya kuruluşlarına saldırılardaki yaygınlığa dikkat çeken Symes, “Genel bir güvensizlik, tahammülsüzlük ve şiddet hali ülke sathına yayılmış, tüm toplumu geriyor, eziyor, bizi birbirimizden uzaklaştırıyor. Bunu hak etmiyoruz, bunların süratle geride kalması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

15 yıllık dönüşüm boşa gitmesin

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, bugüne gelirken geçirdiğimiz aşamaları anlattı ve AB standartlarında demokrasi hedefinin partilerin seçim bildirgelerinde yer almasını istedi.

Türkiye’nin son 15 yılda azımsanmayacak bir dönüşüm yaşadığına da işaret eden Özilhan, bu dönüşümün birlikte yaşama kültürünü güçlendirdiğini ve herkese daha fazla demokrasi getirdiğini aktararak, “Ancak bugün bu kazanımlar tehdit altında” dedi.

Yatırımlar zedeleniyor

Özilhan, herkesin kurdaki değişiklikleri sürekli takip ettiği günlere dönüldüğünü, oynaklığın, zayıf olan yatırım performansını daha da zedelemesi, tüketim talebini zayıflatması riskiyle karşı karşıya olduklarını savundu.

Ürünleri Türkiye'de üretmek yerine ithal etmeye dayalı bir ekonomi modelinin 77 milyonluk bir ekonomi için çok gerçekçi olmadığını da vurgulayan Özilhan, şöyle konuştu: “Üretimi, üretkenliği nasıl teşvik edeceğimiz konusunda daha fazla kafa yormamız gerekiyor. 'Yeni bir teşvik sistemi lazım' demiyorum. Osmanlı dönemindeki Teşvik-i Sanayi Kanunu'ndan bu yana bir çok teşvik sistemi denendi. Bunlar belki istihdam oluştur-mada işe yaradı, ama ne sanayi yatırımlarını geliştirmede ne de bölgesel kalkınmayı sağlamakta etkili oldu.”

bugün



Bu haber 1,194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,999 µs