En Sıcak Konular

İsrail denetleme dışı kalmayı 'başardı'

18 Eylül 2015 09:27 tsi
İsrail denetleme dışı kalmayı 'başardı' Türkiye, Çin ve Rusya ortak hareketti ama...

Arap Birliği üyesi ülkeler tarafından IAEA Genel Kurulu'na sunulan ve 'İsrail'in nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı (NPT) ve IAEA'nın düzenlemelerini kabul etmeye zorlanmasını' talep eden tasarı oylamaya sunuldu.

TÜRKİYE VE RUSYA 'EVET' DEDİ

Yapılan oylamada, tasarı oy çokluğu ile reddedildi. Oylamada 61 ülke tasarı aleyhine, 43 ülke tasarı lehine oy kullanırken, 33 ülke çekimser kaldı. Başta Arap ülkeleri olmak üzere Türkiye, Rusya, Çin ve Azerbaycan'ın tasarı lehinde oy kullandığı oylamada, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Avustralya gibi ülkeler tasarıya karşı yönde oy kullandı.

Oylamanın ardından İsrail temsilcisi, tasarı aleyhine oy veren ülkelere sorumluluk örneği gösterdikleri gerekçesiyle teşekkür etti. Katar temsilcisi ise Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılmasını destekleyen ülkelerin tasarıya ‘hayır’ oyu vermelerinden dolayı hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, “Arap grubu olarak İsrail'in nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi tasarısını önümüzdeki yıllarda gündeme getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Arap Birliği ülkeleri tarafından 1987’den bu yana her yıl sunulan ‘İsrail'in nükleer faaliyetleri’ başlıklı tasarı reddediliyor. Tasarının kabul edilmesi halinde İsrail'in gizlice yürüttüğü iddia edilen nükleer faaliyetleri denetçilerin denetimine açılmak zorunda kalacak.

NETANYAHU MEMNUN

Öte yandan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu,  tasarının reddedilmesini ‘İsrail için büyük bir zafer’ olarak niteledi. Kararın ardından başbakanlık basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada Netanyahu'nun şu sözlerine yer verildi:

"İran, Ortadoğu'da kendisini nükleer silahlarla donatmaya çalışırken ve İsrail'i yıkma hedefini açıkça deklare etmişken, İsrail hakkında nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi konusunu görüşmeye bile yer olmadığını açıkladım. İsrail lehine oy kullananların, aleyhine olanlardan geçen yıla göre daha fazla olmasını memnuniyetle karşılıyorum."

Sputnik



Bu haber 1,504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,144 µs