En Sıcak Konular

İstanbul'da IŞİD alarmı

17 Eylül 2015 16:20 tsi
IŞİD üyeleri ve destekçilerinin İstanbul sokaklarında kol gezdiği iddia edildi. Kentin kalabalık sokaklarının duvarlarındaki 'Tağut nedir' yazısı IŞİD'i savunan hesaplar tarafından paylaşılıyor!

İSTANBUL'un farklı ve özellikle kalabalık semtlerinin duvarlarında görülen "Tağut nedir?" yazıları, 'IŞİD üyeleri mesaj mı veriyor?' şüphesini doğurdu.

BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin ön plana çıkardığı iddia ve ilgili haberine göre, 'tağut' IŞİD'in yaygın olarak kullandığı bir kavram ve 'Tağur nedir' yazılı İstanbul sokakları fotoğrafları sosyal medyada genellikle IŞİD'i savunan hesaplar tarafından paylaşılıyor.

"TAĞUT NEDİR"

IŞİD, yayın ve açıklamalarında tağut kavramına sık sık başvuruyor. Kudüs TV'den gazeteci Ramazan Bursa, Tağut'un aslında Kuranî bir ifade olduğunu, Ayet-i Kerime'de geçtiğini, ancak zaman içinde siyasal bir içerikle de kullanılmaya başlandığını söylüyor. Bursa, kelimenin anlamını şöyle açıklıyor. "Allah'ın dışında kendisine ibadet, kulluk edilen her varlık. Kendisine zorla veya gönüllü itaat ve ibadet edilen her şey. Bu, şahıs, put veya sistem olabilir".




"TAĞUR REJİM" , "TAĞUT TÜRK ORDUSU"

Gazeteci Bursa, Selefi yapıların kelimeyi karşı çıktıkları kişi ve sistemler için siyasal amaçla sık sık kullandığını, IŞİD'in kullanımı ardından kavramın Türkiye'de bu amaçla kullanımının biraz daha yaygınlaştığını belirtiyor. IŞİD, açıklamalarında ve yayınlarında son dönemde bu kavramı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu için de kullanmıştı. Örgüt, Türkiye'deki yönetim sisteminden bahsederken "Tağut rejim" ve ordudan bahsederken "Tağut Türk ordusu" ifadesini de kullanıyor.

DUVARLARA BU YAZILARI KİM YAZIYOR?

Bu duvar yazılarının fotoğrafları, yayınlarında bu kavramı sıklıkla kullanan Tevhid Hareketi adlı grubun sosyal medya hesaplarında paylaşılıyor. Twitter'daki @Tevhidhareketi hesabı, bu fotoğrafları paylaşanlardan biri. Bu grubun yayınları ve açıklamalarında IŞİD'den olumlu bir tarzda bahsediliyor.

EBU HANZALA LAKAPLI HALİS BAYANCUK...

Grubun lideri olduğu iddia edilen Ebu Hanzala lakaplı Halis Bayancuk, Temmuz ayında IŞİD'le bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklanmıştı.

IŞİD BAYRAĞI VE SPREY

Duvar yazılarını aktaran ya da "Tağut nedir?" sözünü kullanan kişisel Twitter ve Facebook hesaplarının arasında IŞİD'i açıktan destekleyen birçok başka hesap da bulunuyor. Örneğin bunlardan birinin tweetinde, doğruluğu bağımsız kaynaklarca doğrulanmamış bir fotoğrafta, IŞİD bayrağı olduğu düşünülen bir bayrak ve Türk markası bir sprey görünüyor.

Tweette, fotoğrafla birlikte şu mesajın paylaşıldığı görülüyor: "eveett spreyim de hazır. Sıra geldi duvara "Tağut Nedir?" diye yazmaya :)"

 



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,857 µs