En Sıcak Konular

Kabe'de ki vinç faciasında ölü sayısı arttı

14 Eylül 2015 16:57 tsi
Mekke'de Cuma günü Kabe'de yaşanan vinç kazasında vefat eden Türk hacı adaylarının sayısı 17'ye yükseldi. Kabe'deki vinç faciasında 132 kişi hayatını kaybetti.

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde Kabe'de tavaf alanı genişletme çalışmalarında kullanılan vincin devrilmesi sonucu ölü sayısı 132'ye çıktı. Türk hacı adaylarından hayatını kaybedenlerin sayısı ise 17'ye yükseldi.

Mekke'de etkili olan fırtına yaşamı olumsuz etkilemiş, Kabe'de tavaf alanını genişletme çalışmalarında yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki vinç yıldırım düşmesi sonucu devrilmişti. Kazada 100'den fazla kişi hayatını kaybetmiş, 238 kişi ise yaralanmıştı.

TÜRK HACI ADAYLARINDAN KÖTÜ HABER

Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi (Haremeyn) İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yeni bir açıklamaya göre ise vefat edenlerin sayısı toplam 132'ye yükseldi. Türk hacı adaylarından hayatını kaybedenlerin sayısı da 17'yi buldu.

BAZILARI NAMAZ KILMAYA DEVAM ETTİ

Olayla ilgili başka görüntüler internete düştü. Amatör kameraya yansıyan görüntülerde alanda bulunan hacı adaylarının tavaf namazının ardından alanda beklediği bazılarının ise namaz kılmaya devam ettiği görüldü.

ÇALIŞMALAR DURDURULDU

Hemen ardından ise vince ait parçaların hacı adaylarının üzerine düştüğü görüntülendi. Dışarıdan çekilen başka bir görüntüde ise vincin nasıl çöktüğü kaydedildi. Kabe'yi büyütmek için 4 yıldır sürdürülen çalışmalarda, yaklaşık 50 vinç gece gündüz görev yaptığı belirtilirken meydana gelen kaza sonucu inşaat çalışmalarının hac görevi sona erene kadar durdurulduğu bildirildi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI ARTABİLİR

Muaysım Morgu'nda henüz kimlikleri tespit edilmeyen değişik ülkelerden 37 hacı adayının bulunduğuna dikkat çekilerek kazada vefat eden Türk hacı adaylarının sayısında artış olabileceği belirtildi.

Ülkelere göre vefat eden hacı adayı sayısı ise şöyle:

Mısır: 20
Türkiye:17
Cezayir:12
İran: 26
Malezya: 6
Pakistan: 15
Hindistan: 10
Afganistan: 1
Bangladeş: 25

BÖLGEDEKİ EN BÜYÜK VİNÇ

Devrilen ve halen kaldırılmayan vinç, Mescid-i Haram ile Türk hacı adaylarının Kral Sarayı olarak adlandırdığı bina arasında bulunuyor. Söz konusu vinç, bölgedeki en büyük iş makinesi olarak da dikkati çekiyor. Mescid-i Haram’daki tavaf alanının genişletme çalışmaları kapsamında 10’un üzerinde vincin kullanıldığı gözlendi.

"HÜKMİ ŞEHİT"

Diyanet yetkilileri, bu tür kazalarda hayatlarını kaybedenlerin "hükmi şehit" kabul edildiğini anlattı.

Hayatını kaybedenlerin cenazelerinin definlerinin ise zaman alacağını ifade eden yetkililer, "Adli vaka olduğu için definler belirli bir süre sonra yapılabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,015 µs