En Sıcak Konular

Özel sektörün dış borcu 10 milyar dolar arttı

14 Eylül 2015 12:51 tsi
Özel sektörün yurt dışı uzun vadeli kredi borcu 10 milyar dolar artarak 178 milyar dolar oldu. Kısa vadeli borçlarda ise azalma oldu

Döviz kurunun artışı ile alevlenen özel sektörün yurt dışı borcu yeniden gündemde. İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar'ın yaptığı 'Merkez Bankası bize 2.70 TL'den dolar satsın' çıkışı ile alevlen tartışmanın gerisinde yatan borç miktarı da belli oldu. Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu temmuzda 178,2 milyar dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2015 yılı temmuz ayına ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcuna ilişkin gelişmeleri yayımladı.

Bu yılın temmuz sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, 2014 yıl sonuna göre 10,4 milyar dolar artarak 178,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Borçluya göre dağılım incelendiğinde, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 9,9 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 696 milyon dolar arttığı gözlendi. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 17 milyon dolar azalırken, tahvil stoku ise 300 milyon dolar artışla 3,4 milyar dolara çıktı.

Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 843 milyon dolar azaldı, tahvil stoku ise 271 milyon dolar yükselişle 5,3 milyar dolara ulaştı.

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde temmuz sonu itibarıyla tahvil hariç toplam kredi borcunun yüzde 89,7'sini oluşturan özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 9,1 milyar dolar arttığı; yüzde 10,3'ünü oluşturan resmi alacaklılara olan borçların ise 41 milyon dolar azaldığı görüldü.

KISA VADELİ KREDİ BORCUNDA AZALMA

Finansal olmayan kuruluşların, 2015 yılı temmuz sonu itibarıyla yabancı ticari bankalardan sağladıkları kredi stoku 2014 yıl sonuna göre 723 milyon dolar azalarak 32,2 milyar dolar; Türkiye'de yerleşik bankaların yurt dışı şube ve iştiraklerinden temin ettikleri krediler ise 324 milyon dolar azalarak 20,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün yurt dışından sağladığı 178,2 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 61,8'inin dolar, yüzde 31,5'inin avro, yüzde 4,8'inin Türk lirası ve yüzde 1,9'unun ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu gözlendi.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcunun, temmuz sonu itibarıyla sektör dağılımı incelendiğinde, toplam borcun yüzde 46,2'sini oluşturan finansal olmayan kuruluşların yurt dışından sağladığı 82,4 milyar dolar tutarındaki borcun yüzde 57,5'i hizmetler sektörü, yüzde 42,1'i sınai sektörler ve yüzde 0,4'ü de tarım sektörü tarafından kullanıldı.

Temmuz sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışından sağladığı kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç), 2014 yıl sonuna göre 11,2 milyar dolar azalarak 33,1 milyar dolara düştü.

Borçluya göre dağılım incelendiğinde 2014 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 11,1 milyar dolar, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 213 milyon dolar azalış gösterdi.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün yurt dışından sağladığı 33,1 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun yüzde 58,4'ünün dolar, yüzde 31,5'inin avro, yüzde 9,7'sinin Türk lirası ve yüzde 0,4'ünün ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, temmuz sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek anapara geri ödemelerinin toplam 70,0 milyar dolar tutarında olduğu da gözlendi.



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,285 µs