En Sıcak Konular

Gezi olaylarında Çarşı'ya beraat talep edildi

11 Eylül 2015 15:34 tsi
Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada mütalaasını açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da bulunduğu 35 kişinin beraatlerini talep etti.

Gezi Parkı olaylarına ilişkin davada mütalaasını açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın mensuplarının da aralarında bulunduğu 35 sanığın ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan beraatlerini talep etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Abdullah Mirza Coşkun, 35 sanık ile ilgili mütalaasını mahkemeye sundu.

Tüm sanıklar hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan dava açıldığı belirtilen mütalaada, sanıkların Taksim Gezi Parkı Projesi'ne karşı düzenlenen gösterilere katıldığı, İstanbul'daki Başbakanlık Ofisi'ni işgal etmek isteyerek sürdürdükleri eylemlerle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmaz hale getirmeye çalıştıklarının iddia edildiği belirtildi.

Mütalaada, "Sanıkların atılı suçu uygun vasıtalarla işleyerek amaca ulaşmaya yetecek plan ve organizasyon dahilinde görev paylaşımlı, hiyerarşik yapıda bir eylem şeması ve birbirleriyle önceden tasarlanan şekilde hareket ettiklerine dair suçun maddi ve sanıkların kastlarının bu suça yöneldiğine dair de manevi unsurları oluşturmaya yeterli kesin ve somut olgular bulunmadığından" beraatlerine karar verilmesi istendi.

Dava 29 Aralık'a ertelendi

Öte yandan davanın bir sonraki duruşması, 29 Aralık'ta yapılacak.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, 25 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu. Duruşmaya, eski CHP Milletvekili Umut Oran, eski Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile Beşiktaş Çarşı grubundan taraftarlar izleyici olarak katıldı.

Duruşmada yoklama yapılmasının ardından Cumhuriyet Savcısı, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu.

Mütalaanın okunmasının ardından söz alan bir kısım sanıkların avukatı Ali Rıza Dizdar, savcının "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçundan istenilen beraat talebine katıldıklarını ifade ederek, "Beşiktaşlı olmak manevi değerleri yüksek tutmaktır. Asiliz, etiğiz, gururluyuz ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. 2911 sayılı yasaya ilişkin bazı kişiler için savcı tarafından ceza talep edildi. Bu açıdan mütalaaya katılmam mümkün değildir" dedi.

Taksim'deki Gezi Parkı'na gittiğini ve burada direnme hakkını kullandığını ifade eden Dizdar, Gezi Parkı'ndaki yürüyüşlerin yasa dışı değil, meşru olduğunu savunarak, tüm sanıkların beraatini istedi.

Bazı sanık ve avukatları da mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere süre talep etti.

Mahkeme heyetinin sorusu üzerine sanıklar, ceza verildiği takdirde hükmün açıklanmasının ertelenmesini istemediklerini belirtti.

Heyet, sanıklara ve avukatlara mütalaaya karşı beyanda bulunmak üzere talep ettikleri süreyi vererek, duruşmayı 29 Aralık'a erteledi.

AA



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,024 µs