En Sıcak Konular

Midilli'de sığınmacı yoğunluğu

8 Eylül 2015 17:31 tsi
Yunanistan'a geçişte sığınmacıların yoğun kullandığı Midilli Adası'nda başta liman bölgesi olmak üzere yol kenarlarından oyun parklarına kadar hemen her yer konaklama alanı haline geldi.

 Yunanistan'a geçişte sığınmacıların yoğun kullandığı Midilli Adası'nda başta liman bölgesi olmak üzere yol kenarlarından oyun parklarına kadar hemen her yer konaklama alanı haline geldi.

Zorlu deniz yolculuğunun ardından adanın kuzeyinden yaklaşık 65, güneyinden ise 5 kilometre yürüyerek Midilli kent merkezine gelen sığınmacılar, kayıt işlemlerinin ardından kendilerini ana karaya götürecek gemiyi beklemeye başlıyor.

Kent merkezindeki otellerin doluluk oranı, kaydını yaptıran ve maddi imkanı yeterli sığınmacılar dolayısıyla yüzde 100'e yakın seyrediyor.

Mülteci kamplarındaki imkanlar ile konaklama tesislerinin yatak kapasitesinin yetersizliği nedeniyle sığınmacılar, kent merkezinde başta liman bölgesi olmak üzere parklar ve yol kenarları dahil kurdukları çadırlar ya da açık havada uyuyor. Sığınmacıların konaklamak için geldiği oyun parkları, tehlikeli ve uzun yolculuğun ardından çocuklara eğlenme imkanı da sunuyor.

Liman ise kendilerini ana karaya götürecek feribota alınmayı bekleyen sığınmacıların fazlalığı nedeniyle adeta "resmi olmayan mülteci kampı"na dönüşmüş durumda bulunuyor.

Liman bölgesindeki lokanta ve kafeler, özellikle yemek saatlerinde çoğunlukla sığınmacılarla doluyor. Teknelerin su ihtiyacının karşılandığı yerler ile restoran tuvaletleri, sığınmacılar tarafından kişisel temizlik için kullanılıyor.

Adada temizlik de sorun oluşturuyor. Ada imkanları, sığınmacıların çöplerini tam anlamıyla temizlemeye yetmiyor. Tuvaletlerin yetersizliği nedeniyle Hristiyanların dua etmesi için ayrılan kapalı alan da tuvalet olarak kullanılıyor.

Ada halkının bir kısmı, turizmi ve gündelik yaşamı olumsuz etkilediği için sığınmacıların bir an önce gönderilmesini ve duruma çözüm bulunmasını isterken, bir kısmı da onlara yardımcı olmaya çalışıyor.

Midilli Adası'nda resmi rakamlara göre 10 bin civarında sığınmacı bulunmasına karşın sayı, feribotla tahliye işlemlerinin yavaşlığı, bazen günde yaklaşık bin sığınmacının adaya ayak basması nedeniyle gün geçtikçe artıyor.

Sırası gelenler, feribotlara yerleştirildikten sonra ana karaya hareket ediyor. Limanda kalanlar, kaderdaşlarına el sallayıp, uzaklaşan geminin ardından uzun süre bakıyor.

AA



Bu haber 682 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,753 µs