En Sıcak Konular

Kavun deyip geçmeyin!

4 Eylül 2015 11:15 tsi
Kavun deyip geçmeyin! Kavunun naif kokusu ve hoş tadı yanında sağlık açısından da bir çok faydası vardır. İçerdiği yüksek derecede vitamin ve besinler yardımıyla sağlıklı bir yaşam için katkı sağar. İşte kavunun diğer faydaları...

Kavun genellikle yaz aylarında yetişir. Kavunun tamamen olgunlaştığını tatlı aromasından ve kanarlarındaki yumuşaklığından anlarız. Kavunun çok naif bir kokusu vardır. İçinde yumuşak ve beyaz çekirdekleri olan kavun, yassı ve genelde sarı ve yeşil renklerdedir.


Kavunun naif kokusu ve hoş tadı yanında sağlık açısından da bir çok faydası vardır. İçerdiği yüksek derecede vitamin ve besinler yardımıyla sağlıklı bir yaşam için katkı sağar.  Kavun A, B ve C vitaminleri açısından çok zengindir. Bunun dışında bol miktarda B vitamini kompleksi içerir B1 ( tiamin), B3 (niasin) B5 (pantetokin asit) ve B6 (pridoksin) içermektedir. Bunlara ek olarak E ve K vitaminlerini de içermektedir.

Ayrıca, sodyum, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve alfe-beta karotenleri zengin miktarda içermektedir.


Kavunun Sağlığa Faydaları

Çok lezzetli bir tadı olan kavunun tadı ve aroması ,çerdiği bir çok vitamin ve mineraller yardımıylada çok geniş bir yelpazede sağlığımıza katkıda bulunur. Hazmı kolay olduğu için sindirim sistemi için faydalı bir meyvedir. Bunun yanından içerdiği zengin miktardardaki besinlerin yardımıyla genel anlamda sağlığımız ve bağışıklık sistemine katkıda bulunur.Kanseri önleyici özelliği olan karpuz aynı zamanda çağımızda çok sık rastlanan kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelmktedir.Stresle mücadele etmemizde yardımcı olanilir. Göz sağlığını koruyan nadir besinlerden birtanesidir. Kavunun faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün;

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kavun kırmızı kan hücrelerini uyararak bağışıklık sistemini canlandırır.  C vitamini açısından zengindir. Bu özelliğinden dolayı vücuda saldırıda bulunan yabancı maddelerin ve bakterilen bu saldırılarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücutta serbest radikallere karşı mücdaleyi arttırır.

Kavun  Kalp ve Damar Sağlığını Korur:  Potasyum bakımından oldukça zengin olan kavun, bu özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığı için çok önemli olan kalp ve damar sağlığını korur. Bunun yanında vücuda zarar veren hipertansiyonu engeleyen sodyum içermektedir.Kan inceltmeye yardımcı olan maddeleri içeren kavun bu özelliği yardımı ile ayrıda kalp sağlığına fayda sağlar.  Bol miktarda içerdiği folatlar ise kalp krizi riskini azaltır, C vitamini ise alterlerin sertleşmesini engeller.

Kavun Kanseri Önleyebilir: Kavun, C kanserle etkili bir şekilde mücadele etmek ve vücuttan serbest radikalleri etkisiz hale getirip atmaya yarayan beta-karoteni ve C vitaminini yüksek miktarda içerir. Bu özelliği sayesinde vücut hücrelerine saldıran ve kanserin büyümesine neden olan serbest radikallerin etkisini azaltır.

Kavun Stresle Mücadele Etmeye Yardımcı Olur: Kalp atışının normalleşmesini sağlayan kavun böylece beyne giden oksijen artışını sağlar. Beynin daha fazla oksijen almasını sağlayan diğer özelliği ise bol miktarda potasyum içermesidir. Bunun yanında kan basıncını düzenleyerek sinir sisteminin rahtalamısını sağlamaktaıdr. Bütün bu özellikleri sayesinde kavun, oksidatif stresten kaynaklanan hücre ölümlerini engeller.

Kavun Göz Sağlığını Korur: Kavun göz sağlığını ve görme yeteneğini koruyan beta-karoten açısından oldukça zengindir. Vücut tarafından emilimi gerçekleştirilen beta-karoten görmeyi geliştiren A vitaminine dönüştürürlür. Düzenli olarak kavun tüketildiğinde göz hastalıklarının en yaygını olan katarakt hastalığına yakalanma riskini @ oranında düşürür.

Kavun Diyabetik Nefropati Önler: Diyabetik nefropati böbrek hücrelerine hasar veren tehlikeli bir hastalığın adıdır.”Oxykine” olarak bilinen kavun özü bu hastalığın önüne geçebilir. Bu özelliğinden dolayı kavun,diyabet ve obezite sorunları olan hastalara yardımcı olabilir.

Kavun Akciğer Sağlığını Korur: Sigara kullanımı vücutta A vitaminin azalmasına neden olmaktadır. Kavun içeriği maddeler yardımıyla A vitamini eksiğini gidermeye yardımcı olmaktaıdr. Sigaranın akciğerlere verdiği zararı azaltma özelliği vardır. Bu yüzden özellikle sigara tüketen kişilerin kavun tüketmelerini öneririz.

İnsomnia  Sorununu Giderebilir:  Sinirleri yatıştırıcı ve haliyle endişeleri giderici içeren bileşenler içeren kavunun ayrıca bir çeşit müchil özelliği vardır.Bu özelliği yardımıyla sinirleri yatıştırır ve ayrıca uykusuzluk sorunlarını giderebilir.

Adet Sorunlarını Giderebilir: Kavunun bol miktarda içerdiği C vitamini kadınlarda adet döngüsünün düzenli olarak gerçekleşmesini ve adetten kaynaklanan kramp ve ağrıların yatışmasını sağlar. Kavun aynı zamanda adet döneminde kanın pıhtılaşmasına engel olabilir.

Kavun Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Kavun kilo vermeyi kolaylaştıran düşük kalorili yüksek lifler içermektedir. Uzun süre açlık hissini doğal yollarla bastırmanıza yardımcı olabilir, bu özelliği yardımıyla diyet yapan kişiler için bolca tüketilmesi gereken meyveler arasındadır. Ayrıca fazla lif içeren diğer bazı besinler gibi midede çok fazla yer kaplayarak şişkinliğe neden olmaz.

Kavun Sigarayı Bırakmaya Yardımcı Olabilir: Kavun sigara bırakmak isteyen kişilere yardımcı olabilir. Kavunun içerdiği harikulade besinler ve bileşenler vücutta nikotin eksikliği hissini giderebilmektedir. Bünye nikotin eksikliği hissettiği an sigara tüketimini tetikler, bu yüzden durmadan sigara tüketilir. Kavun bu olguyu ortadan kaldırarak sigara tüketimini azaltır hatta ortadan kaldırabilir. Ayrıca sigara tüketimi A vitamini eksikliğine neden olur, kavun A vitamini eksikliğini giderebilir.

Kavunun Hamile Kadınlar İçin Faydaları: Kavunun gebe kalmak isteyen kadınlara yardımcı olduğu bilimsel olarak ıspatlanmış bir gerçektir. Kavunun bol miktarda içerdiği folat kadınlarda üreme kapasitesini arttırır ve aynı zamanda folat hücreleri korur. Bu özelliğinden dolayı gebe kalmak isteyen kadınların düzenli olarak tüketmesi gereken besinlerin başında kavun gelir.

Bağırsak Sağlığına Faydalıdır: Düzenli olarak kavun tüketimi bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.Özellikle kavunun tohumları bağırsak kurtlarının atılmasına yardımcı olabilir. Kavun tüketilirken genelde tohumları atılmaktadır. Halbuki kavun tohumlarının bağırsak sağlığı dışında hazımsızlık, ateş düşürme, öksürük gibi sorunların tedavisine yardımcı olabilir.

Kavunun Diğer Faydaları: Kavun diş ağrılarını giderebilir, ağrıyan diğer uygulanabilir veya kavunun kabuğu kaynatılarak soğutulur ve suyu gargara yapılarak ağrıyan dişe uygulanır. Bu uygulama diş ağrısını hafifletir.

Kavun cilt ve saç sağlığı için de faydalıdır.Cildin nemlenmesini sağlar. Kavun çok yaygın olarak cilt bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Bol miktarda C vitamini içerdiği için cildin yenilenmesini sağlar.

Bazı cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olabilir. Egzama sorunlarının giderilmesinde önemli rol oynar. Kavun aynı zamanda saç sağlığı için de faydalı bir meyvedir.

Saç dökülmesini engeller, saçların daha gür ve sağlıklı çıkmalarına yardımcı olabilir. Saçların uzamasını teşvik eder.


Kavun Çekirdeğinin Faydaları:

Genelde kavunun içini temizleyip, çekirdeklerinden ayıkladıktan sonra tüketmeyi tercih ederiz. Fakat kavun çekirdeklerinin de sağlık açısından bir çok faydası var. Kavun çekirdekleri özellikle cilt bakım kremlerinde ve ürünlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Kavun çekirdekleri çok yoğun vitamin ve sağlık açısından faydalı olan bileşen ve mineraller içermektedir. Kavun çekirdeklerinin sağlık açısından faydaları şu şekilde sıralamak mümkün;

    Yaz meyvesi olmasına rağmen kavun çekirdekleri kurutularak uzun süre saklanabilir ve kış aylarında üşütmeden kaynaklanan öksürük sorunları için kullanılabilir. Kavun çekirdeği öksürük ve yüksek ateş gibi sorunları giderebilir.
    Kavun çekirdeği cilt sağlığı için çok faydalıdır, bu yüzden kozmetik ürünlerinde çok yaygın olarak kullanılmaktaıdır. Cilde parlaklık kazandırı ve yumuşamasını sağlayabilir.
    Kavun çekirdekleri anemi hastalığına iyi gelir ve aynı zamanda anemi hastalığına yakalanma riskini azaltır.
    Gut hastalığı için kavun çekirdeklerinin çok gaydalı olduğu düşünülmektedir. Gut astaları düzenli olarak tüketebilirler.
    Kavun çekirdeği aynı zamanda farklı kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilmektedir.
    Sindirim sistemi için faydalıdır. Bağırsakların temizlenmesini sağlar.
    Kavun çekirdeğ aynı zamanda mide sağlığının korunmasına yardımcı olur. Mide de asit oranının dengelenmesini sağlar.

Ağaç Kavununun Faydaları:

Ağa. Kavunu bildiğimiz klasik kavunlardan bir daha farklı bir meyvedir. Kabuğu kalın ve limon gibi sarı renktedir. Daha çok pastacılık ve şekerlemelerde kullanılmaktadır.Ayrıca parfüm sektöründe de yaygın olarak kullanılan ağaç kavununun otantik bir kokusu vardır. Ağaç kavunu içerdiği bir vitamin ve mineraller yardımıyla vücut sağlığını korumaya yardımcı olur. Ağaç kavununun faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün;

    Sinir sistemini korur ve kasları rahatlayıcı özelliği vardır.
    İçerdiği besin ameddeleri kılcal damarların sağlığının korunmasına yardımcı olur.
    Ağaç kavunun kabızlığı giderici özelliği vardır. Genel anlamda sindirim sistemi sağlığını korur.
    Safra kesesi sağlığını koruyan ağaç kavunu aynı zamanda safra kesinde meydana gelen sorunlardan dolayı meydana gelebilecek kusmaları engelleyebilmektedir.
    Kalp sağlığını giderir, kalp çarpıntısını giderdiği gibi, kalp atışlarınının düzenlenmesine yardımcı olur.
    Ağaç kavununun yaprakları da sağlık açısından faydalıdır ve yaygın olarak alternatif tıp da kullanılmaktadır. Ağaç kavunu yapraklarını koklamak baş ağrısının giderilmesine yardımcı olur.
    Ağaç kavunu solunum yolları için de faydalıdır, nefes açıcı özelliği vardır. Srbestr radikallerin neden olduğu sorunları giderir.
    Cilt ve saç sağlığını korur.

Kavunun Zararları

 Kavun genelde her yaştan kişinin sağlık açısından güvenle tüketebileceği meyvelrein başında gelir. Aşırı tüketilmediği sürece her hangi bir zararı yoktur. Bazı sağlık uzmanları kavunun şu zararlarına vugu yapmaktadılar;

    Bazı sağlık uzmanları kavunun diyabet hastaları için risk teşkil edecek kadar şeker bulunmadığını savunurken, bazıları kavunun şeker hastalarının tüketmemesi gerektiğini savunmaktadırlar. Bu yüzden en doğrusu şeker hastalarının doktorlarına danışarak tüketip tüketemeyeceklerini veya ne kadar tüketebileceklerini öğrenmeleridir.
    Kavunun etkili bir antioksidan olmasına rağmen ve özellikle kavun çekirdeklerinin sindirim sistemi iltihaplarına karşı etkili olduklarını söyleyen sağlık uzmanları olmasına rağmen, bir kısım sağlık zumanları kavun ve kavun çekirdeklerinin sindirim sistemi iltihabı sorunu yaşayan kişilerde zararlı olduğunu savunmaktadırlar.
    Kavunun ülser hastalığına iyi gelmediği düşünülmektedir.

Tavsiyeler

Kavunun faydalarından maksimum derecede faydalanmamız için taze tüketilmesinde fayda var bu yüzden yaz aylarında bol bol tüketilmesi gerekir. Kavun çekirdekleri çok yoğun vitemin ve mineraller içermektedir bu yüzden tüketimine maksimum derecede dikkat edilmesi gerekir.


Bu haber 1,420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,918 µs