En Sıcak Konular

Kriz çözüldü: Bağımsız bakanlar yemin etti

3 Eylül 2015 16:53 tsi
TBMM Genel Kurulu'nda seçim hükümetinde yer alan bağımsız bakanların yemin edemeyeceği yönünde itiraz eden CHP'nin önergesi kabul edildi. Kısa süren krizden sonra bakanlar yemin etmeye başladı

Irak ve Suriye tezkeresi için toplanan TBMM Genel Kurulu'nda yemin krizi çıktı. CHP, seçim hükümetinde yer alan yeni bağımsız bakanların yemin edemeyeceğine yönelik meclise önerge verdi. Önerge MHP'li Meclis Başkanı Koray Aydın tarafından Genel Kurul'da oylamaya sunuldu. Oylamada, CHP, MHP ve HDP'nin oylarıyla "yemin edemeyecekleri" yönünde sonuç çıktı.

CHP'nin açtığı usul tartışmasının ardından Genel Kurul oturumunu yöneten TBMM Başkan Vekili Koray Aydın, bakanların yemin etmesini talep etti. Ancak CHP bakanların yemin edemeyeceğini savunarak bunun oylanmasını istedi. Yapılan oylamada ise AK Parti'nin karşısında sayısal çoğunluğu olan CHP, MHP ve HDP bakanların yemin etmemesi yönünde oy kullandı.

Aydın, oylamanın ardından partilerin grup başvekilleri ile bir araya gelerek, krizi çözmeye çalıştı.

KRİZ ÇÖZÜLDÜ

Verilen aranın ardından bağımsız bakanlar genel kurul kürsüsüne çıkarak yemin etmeye başladı. Bu sırada CHP ve HDP milletvekillerinin genel kurul salonunu terk ettikleri görüldü.

Oylama sırasında CHP ve HDP ile birlikte hareket eden MHP'nin genel kurulda kaldığı görüldü.

NEDEN OYLAMA YAPILDI

TBMM dışından atanan bir kişinin yemin edebilmesi için TBMM başkanının kendisini kürsüye davet etmesi gerekiyor. MHP’li TBMM Başkan Vekili Koray Aydın toplantının en başında böyle bir yetkisi olduğuna, inanmadığını söyledi. Bunun ardından başlayan usul tartışması ve ardından gelen açık oylamada da CHP-MHP ve HDP'nin oylarıyla meclis başkanının böyle bir yetkisi olmadığı yönünde karar çıktı.

Ancak el kaldırılarak yapılan oylamanın sonucu konusunda başkanlık divanı katip üyeleri arasında anlaşmazlık çıktı. Bunun üzerine meclis başkanvekili Koray Aydın aynı oylamayı sayımda bir anlaşmazlık olmaması için elektronik sistemde yapılmasına karar verdi.

Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,845 µs