En Sıcak Konular

Zayıflamak için bu besinleri tüketin

3 Eylül 2015 10:35 tsi
Zayıflamak için bu besinleri tüketin Yaz aylarında sağlıklı beslenerek daha fit bir görünüme sahip olmak için metabolizmayı hızlandırıcı besinlerden destek almakta fayda var

MUZ

Tıkır tıkır kilo verdirir


Muz, kısmen düşük kalorisi (adet başına  yaklaşık 100-150  kalori) sebebiyle kullanışlı bir besindir ve en kayda değer noktası içerdiği liftir. İçerdiği lif ve potasyum ile sindirime destek olucu özelliklerinden ötürü iştah kontrolünü sağlayan en önemli meyvelerdendir.

Muz prebiyotiktir. Yani fruktooligosakkaritleri içerir. Bunlar bağırsağınızdaki iyi bakterilerin besinidir. Laktobasiller gibi probiyotikleri büyük olasılıkla daha önceden duymuşsunuzdur, işte bunlar sindirim sistemindeki ‘iyi bakteriler’dir ve sağlıklı olmak için bu bakterilerin canlı tutulup gelişmesi gerekir. Tüm bakteriler gibi yaşamalıdırlar ve bu bakterilerin en sevdiği besin fruktoo-ligo-sakkarit-lerdir. Muz müthiş bir fruktooligosakkarit kaynağıdır. Journal of Agriculture and Food Chemistry’de yayımlanan bir incelemede muz bu değerli bileşkelerin en etkili kaynağı olarak gösterilmiştir. Bilmemiz gereken en önemli gerçek ise sindirim sisteminiz sağlıklı ise tıkır  tıkır kilo verirsiniz.

Canınız dondurma istediğinde...

Muzları soyduktan sonra buzdolabınızın dondurucu kısmına kaldırın. Canınız dondurma yemek istediğinde, dondurmuş olduğunuz muzları 2-3 yemek kaşığı kakao ve 1 çay kaşığı vanilya ile blenderize edip tüketebilirsiniz. Afiyetle...

ANANAS

İyi bir sindirim düzenleyicisi


Bu lezzetli meyve sadece güzel görünmekle kalmaz aynı zamanda güzel de kokar. Daha  da önemlisi sağlıklıdır.

Besinsel açıdan ananasın sıkça dile getirilen özelliği; hazımsızlıkla ilgili sorunları gidermede etkili olması, yaraların kapanmasını hızlandırması, iltihaplanmayı azaltması gibi birçok faydası olan enzimler içeren bromelain içermesidir. Şişlik, duyarlılık ve ağrıyı azaltan bromelain morarma, burkulma ve kas ağrılarının da tedavisinde etkilidir. Aynı zamanda kanı sıvılaştıran doğal bir üründür. Tüm bu faydalarının yanında zayıflama programlarında sindirimi düzenleyici oldukça iyi bir destektir.

Biliyor muydunuz?

Hazımla ilgili güçlü bir enzim grubu olan bromelain hazımsızlıkla ilgili sorunları giderebilir. Proteolitik enzimler olarak bilinen enzim grubunun bir üyesi olarak proteindeki amino asit bağlarını da kırar. Genelde ananastan elde edilen ve reçetesiz satın alınan çoğu hazımsal enzimin temel maddesidir.

KIRMIZIBİBER


Hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde yapılan incelemeler, kırmızıbiberli yiyeceklerin hem yağ hem de kalori yakımını hızlandırdığını göstermiştir. Temmuz 2013 tarihli American Journal of Clinical Nutrion’da da yayınlanan bir araştırmada kırmızı biberin insülin hormonu seviyesi üzerinde olumlu etkisinin olduğunun görüldüğü belirtilmiştir.

Arnavut biberi ve kırmızıbiber karışımı içeren bir yemekle beslenen deneklerin kanlarında yemek sonrası daha az insülin hormonu olduğu görülmüştür ki bunun anlamı kırmızıbiberdeki bir maddenin insan kanındaki insülini silip süpürmesidir. Yüksek insülin birçok sebepten dolayı insanlar için risk faktörü olduğundan bu faydalı bir özelliktir. Araştırmacılar bu etkiye neden olan aktif içeriğin kapsaişin olduğunu düşünmektedir. Bu arada alınan sonuçlar en çok kilolu olan deneklerde daha çarpıcıdır.

NOHUT

Gereğinden çok yemeyi engeller


Nohut gibi yüksek posa oranı içeren besinler genelde daha uzun süre çiğnemeyi gerektirip vücudumuza artık aç olmadığımız gerçeğini algılaması için zaman tanır, dolayısıyla da gereğinden fazla yemezsiniz. Yüksek posalı bir beslenme şekli sizi daha uzun bir süre tok da tutabilir. Yüksek posalı besinler midenizde daha düşük kalori karşılığında çok daha fazla yer kaplarlar ki bu Pennsylvania State Üniversitesi’nden Dr. Barbara Rolls tarafından kilo yönetimi amacıyla yapılan bir araştırmayla kanıtlanmıştır.
Nohut aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, folat ve yüksek oranda kalp dostu olan potasyum (bir kasesinde 477 mg) içerir. Hatta içinde güçlü bir antioksidan olan selenyum minerali dahi mevcuttur. Tüm bunlara ilaveten ayrıca 57 gr. protein içerir.
Haşlanmış nohudu salatalarınızda ya da bu sıcak aylarda cacığınızın içine ekleyerek yemeklerinizin hem doyurucu hem de kilo vermenize yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz.

AVOKADO

TEKLi DOYMAMIŞ YAĞ ASiDi ZENGiNi


Avokado yağ açısından oldukça zengindir. Ancak bu yağ; büyük oranda tekli doymamış yağ, özellikle de zeytinyağı, macadamia fındığı yağı ve birçok yemişte bulunan bir tür omega-9 yağı olan oleik asittir.

Avokadoda bulunan tekli doymamış yağ asitleri, kanser ve diyabet riskindeki düşüşle ilişkilendirilmiştir. “Archives of Internal  Medicine”da yayınlanan ve Amerikan diyabet kurumu’nun internet sayfasında tekrar yayımlanan bir araştırmada, tekil doymamış yağ asitleri açısından daha zengin bir diyet uygulayan insanların, Ulusal Kolesterol Eğitim Programı diyetini takip edenlere oranla daha fazla kilo verdiği ispatlanmıştır. Tekli doymamış yağla, her aşamada daha düşük kalp rahatsızlığı oranıyla bağlantısı olan Akdeniz beslenme tarzının en önemli özelliğidir..

Avokado ile harika bir tarif

2 adet olgunlaşmış ve yumuşamış avokadoyu iri iri doğrayın. Sarımsak rendesi, zeytinyağı, karabiber ve bol limon ile karıştırn.  İster salatalarınıza sos, ister et yemeklerinizin yanına garnitür ya da ekmeğinizin üzerine sürerek bruşetta şeklinde tüketebilirsiniz. Afiyetle...

CEVİZ

İştah kontrolünde size yardımcı olur


Ceviz kilo yönetiminde de harika bir besindir. Yemeklerden önce yenilen birkaç ceviz (dört ile altı yedi ceviz kadar) açlık hissini azaltıp kişilerin daha az yemek yemesini sağlar.

Son derece dengesiz beslenirken ve gün içinde çok yüksek kalorili bir beslenme tarzı benimsemişken tüm bunların üzerine yiyeceğiniz cevizin sizi zayıflatacağından bahsetmiyorum elbette. Dengeli bir diyet programının yanında alınan tutarlı miktar-lardaki ceviz kilo verme-nizde ve iştah kontrolünde size yardımcı olacaktır.

BADEM

Ölçüyü kaçırmadan tüketmeye özen gösterin


Yapılan epidemiyolojik araştırmalar evrensel anlamda göstermiştir ki yemiş yemeye en meyilli olanlar aynı zamanda en düşük beden kütle endeksine (bir fazla kilo ölçüsü) sahiptir. Tabii ki badem yağ ve kalori açısından zengindir ve bu yemişten bir oturuşta iki kilo yiyip kilo vermeyi bekleyemezsiniz. Ancak içerdiği yağ ve proteinin yüksek seviyede doyurucu olduğunu, ölçülü miktarda yenen bademin aslında kilo vermeye yardımcı olabileceğini gösteren çok miktarda araştırma mevcuttur. Bademin vücutta kolesistokinin hormon seviyesini artırarak uzun süreli tokluk hissi sağladığına dair pek çok çalışma bulunmaktadır. Araştırmalardan biri, aynı miktarda kalori alan iki grup insanı birbiriyle kıyasladı, gruplardan biri 520 kaloriyi bademden aldı ve diğer gruba kıyasla çok daha fazla kilo verdi. Ön araştırmalar bademin hücre duvarlarının hazım ya da emilim için gerekli olan diyet yağ miktarını kısmen sınırlayabildiğini belirtmektedir. Öyleyse bademden alınan kalorilerin küçük bir kısmı tam manasıyla emilmiyor. Her halükârda yapılan araştırmalardan diyette alınan kaloriden belli bir kısmının aynı miktarda kalori içeren bademle yer değiştirmesinin kilo almak anlamına gelmediği anlaşılmaktadır.

YEŞİL ÇAY

Sağlık sorunu yoksa günde 3 fincan yeter     


Yeşil çay kilo vermek isteyen kişilere yardımcı olabilir.  American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan bir araştırmada yeşil çay içirilen erkekler, yeşil çaydan farklı ancak ona çok benzer bir içecek tüketenlere kıyasla daha çok kalori harcamış, hatta kafeinin olası etkisinin geçmesi beklendikten sonra bile bu etkisi devam etmiş. Yeşil çayın metabolizmayı kafeinin tek başına yaptığından çok daha fazla çalıştırdığı ise artık bilinen bir gerçek. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı deneylerde ise yeşil çayın kan şekerini düşürme becerisi de kanıtlanmıştır. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa günde 3 fincan yeşil çayı rahatlıkla tüketebilirsiniz.

UZMAN DİYETİSYEN / BANU TOPALAKÇI SALMAN - BUGÜN GAZETESİ 

Bu haber 1,234 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,672 µs