En Sıcak Konular

Nükleer anlaşmada Kongre tehlikesi kalktı

3 Eylül 2015 10:12 tsi
ABD Kongresi'nde İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 34'e ulaştı. Böylece Başkan Obama yeterli desteği sağlamış oldu.

ABD Kongresi'nde İran ile P5+1 ülkeleri arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da temmuzda imzalanan nükleer anlaşmayı destekleyen senatörlerin sayısı 34'e ulaştı.

Demokrat Parti Maryland Senatörü Barbara Mikulski, İran ile Batılı ülkeler arasında Avusturya’nın başkenti Viyana’da temmuz ayında imzalanan nükleer anlaşmayı destekleyeceğini açıkladı.

Anlaşma karşıtı bir tasarı karşısında veto hakkını korumak için 100 sandalyeli Senato'da 34 senatörün desteğine ihtiyacı olan Başkan Barack Obama da şimdiden kazanmış oldu.

Mikulski, yazılı açıklamasında, "Hiçbir anlaşma mükemmel değildir, özellikle de İran rejimiyle müzakere edilen bir anlaşma. Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (JCPOA) İran’ın nükleer bomba elde etmesini bloke edecek en iyi seçenek olduğu sonucuna vardım. Bu anlaşmanın lehine oy kullanacağım” ifadelerini kullandı.

Kongre’nin İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nihai nükleer anlaşmayı gözden geçirme süreci 17 Eylül’de dolacak.

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'den anlaşmayı reddeden bir tasarı geçerse bunu veto edeceğini söylemişti. Ancak, Kongre'nin iki kanadının da böyle bir tasarıyı 3’te 2 çoğunlukla geçirmesi halinde Obama’nın veto yetkisi kalkıyordu. Ancak Mikulski’nin bugünkü desteğiyle Obama, Senato'da vetosunu koruyacak yeterli sayıya ulaşmış oldu.

Vetosunu korumak için 100 sandalyeli Senato'da 34 senatörün desteğini Obama şimdiden kazanmış oldu. Demokratların 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde de 188 üyesi bulunuyor. Ancak Temsilciler Meclisi ve Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçilerin yanı sıra bazı Demokratlar da nükleer anlaşmaya şüpheyle yaklaşıyor.

KERR'DEN AÇIKLAMA

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, P5+1 ülkeleri ile sağlanan anlaşmanın İran’ın nükleer silah elde edebileceği tüm yolları tıkayacağını belirterek, “Müzakerelerin başından beri kapsamlı, teyit edilebilir, efektif ve kalıcı bir anlaşmadan başka bir şeyi kabul etmeyeceğimizi açıkça ifade ettik” dedi.

Kerry, İran ile varılan nükleer anlaşma konusunda Philadelphia’da bulunan Ulusal Anayasa Merkezi’nde konuştu.

ABD Kongresi’nin önümüzdeki haftalarda İran ile varılan nükleer anlaşmayı oylayacağını belirten Kerry, oylamanın sonucunun yakın tarihteki hiçbir dış politika kararı kadar önemli olmayacağını vurguladı.

Kerry, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin, uluslararası toplumla İran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek için bir çerçeve belirlediğini, bu doğrultuda iki yıla yakın süre müzakereler yapıldığını ve sonucunda da sağlanan mutabakatla İran’ın nükleer silah edinme amacının önüne geçilmiş olacağını anlattı.

İran’a yönelik uzun yıllardır yürürlükte olan yaptırımların ise Tahran yönetiminin nükleer programının gelişmesini önleyemediğine dikkati çeken Kerry, “Tek başına yaptırımlar, yakından uzaktan, bu işi başaramıyordu. Yaptırımlar İran’ın nükleer silah kapasitesine ulaşmaya yönelik amansız ilerlemesini yavaşlatmakta başarısız oluyordu. Dolayısıyla başından beri kapsamlı, teyit edilebilir, efektif ve kalıcı bir anlaşmadan başka bir şeyi kabul etmeyeceğimizi açıkça ifade ettik” diye konuştu.

İki yıl önce müzakerelere başladıklarında, o dönemde İran’ın nükleer bomba üretecek seviyeye ulaşmak üzere olduğunu anımsatan Kerry, ancak sağlanan anlaşmayla bugün İran’ın nükleer silah elde edebileceği tüm yolların önünün kesilmiş olacağını dile getirdi. Kerry, “İranlılar, bu anlaşma olmadan bomba için birkaç potansiyel yola sahip olabilirlerdi. Ancak bu anlaşmayla, onlar böyle bir yola sahip olamayacaklar” ifadesini kullandı.

“TAHMİN EDİLMEYECEK BOYUTLARDA BEDEL ÖDERİZ”

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinde önemli rol oynayacak olan Kongre’nin anlaşmayı “öldürmesi” halinde uluslararası yaptırımların etkisiz kalacağı ve dağılacağı uyarısında bulunan Kerry, aynı zamanda ABD’nin uluslararası arenadaki liderliğinin de zarar göreceğine işaret etti. Kerry,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulusumuzun güvenirliliğine ve liderliğine, sadece bu konuda değil, aynı zamanda ekonomik, siyasi, askeri ve hatta ahlaki konuları da kapsayacak şekilde daha hızlı veya kendi kendine zarar verecek bir darbeyi düşünmek zor. Bu anlaşmayı tek yanlı yürürlükten kaldırmakla tahmin edilemeyecek boyutlarda bedel öderiz.”

İsrail yönetiminin nükleer anlaşmaya tepkisine de değinen Kerry, ABD’nin, müttefikleri olan İsrail ve Arap ülkelerine kendileri korumaları için gerekli “siyasi ve askeri desteği” sunacağını kaydetti. Kerry, ülkesinin İsrail’in güvenliğini sağlamak için çabaladığını belirterek, “Bu nükleer anlaşma ile İsrail halkı ve bölgedeki insanlar daha güvenli olacak” değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan John Kerry, bugün Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine nükleer anlaşmaya ilişkin mektup gönderdi.  


Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,254 µs