En Sıcak Konular

Türk jetleri DAEŞ'i vurdu

30 Ağustos 2015 09:06 tsi
Türk jetleri DAEŞ'i vurdu
Türkiye ile ABD, ortak düşman DAEŞ'e karşı birlikte operasyon başlattı. Türk jetleri ilk kez koalisyon operasyonları kapsamında Suriye'deki Savran bölgesindeki DAEŞ konvoyunu vurdu.

Türkiye, terör örgütü DAEŞ'e karşı koalisyon ile ilk kez ortak operasyon gerçekleştirdi. Ulusal güvenlik tehdidi olarak belirlediği terör örgütü DAEŞ'e karşı yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda operasyon yapan Türkiye, bu kez koalisyon uçakları ile birlikte belirlenen DAEŞ hedeflerini 2 gün boyunca 7 kez vurdu. Operasyon, Türkiye'nin güvenlikli bölge olarak sağlanmasını ve öncelikli olarak DAEŞ'ten temizlenmesini savunduğu alan içinde yer alan Halep'in kuzeyindeki Savran bölgesine yapıldı. Muhalifleri rahatlatmak açısından da büyük öneme sahip operasyonda Türkiye askeri katkının yanında istihbarat katkısı da sağladı. 24 Ağustos'ta yapılan anlaşma sonrası gerçekleşen ilk operasyon, Türkiye subayların da yer aldığı merkezde planlandı.

JETLER AYRI KALKTI

Türk jetleri terör örgütü DAEŞ'i daha önce de sınırın diğer tarafında düzenlenen operasyonlarla vurmuştu. Türkiye, milli güvenlik tehdidi olan DAEŞ ile mücadelesinde, tehdit unsurunun ayrı bir noktaya gelmesinden sonra, uluslararası koalisyon içinde yer almaya karar vermişti. Bu çerçevede gerçekleşen ilk operasyonun "ortak" bir operasyonun ötesinde koordinasyon içinde yapılan bir operasyon olduğu öğrenildi. Operasyon merkezinde alınan karar komuta merkezine iletildi. ABD uçakları İncirlik Üssü'nden kalkarken, Türk jetleri Malatya'dan havalandı. Havada devam eden koordinasyon neticesinde operasyon gerçekleşti. Tespit edilen 4 ayrı DAEŞ noktasının vurulduğu operasyona 2 Türk savaş uçağı katıldı.

İKİ GECE ÜST ÜSTE VURDUK

Operasyon, Suriye'nin Türkiye sınırına 10 km uzaklıktaki Azez kentinin doğusundaki Savran kasabasına yapıldı. DAEŞ hedeflerine yönelik operasyon dün gece de devam etti. Türk jetleri DAEŞ hedeflerine bomba yağdırdı. 20:30-22:15 saatleri arasında F-16 uçaklarımız Azez-Cerablus arasında 3 hedefi bombaladı. Türkiye'nin istihbarat desteği ve koalisyon koordinasyonu çerçevesinde gerçekleşen operasyonlar ile Halep'e yönelen muhalifleri kıskaca alan DAEŞ'e büyük darbe vuruldu.

DIŞİŞLERİ : MÜCADELEMİZ KARARLILIKLA SÜRECEK
 

Operasyon ile ilgili haber Dışişleri Bakanlığı'nın bilgilendirmesi ile öğrenildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi : "Türkiye ve ABD arasında DEAŞ'la mücadele konusundaki mevcut işbirliğinin daha da derinleştirilmesi yönünde alınan kararlar hakkında kamuoyuna bilgi sunulmuştu. Türk Hava Kuvvetlerinin uluslararası koalisyonun DEAŞ'a karşı yürütülen Özgün Kararlılık Harekatı çerçevesinde devam eden hava operasyonlarına katılımına ilişkin teknik nitelikteki belge de ABD ile 24 Ağustos 2015 tarihinde imzalanmıştı. Savaş uçaklarımız, bu çerçevede, Koalisyon'a ait savaş uçaklarıyla birlikte, Suriye'de belirlenen ülkemiz güvenliğine de tehdit oluşturan DEAŞ hedeflerine karşı dün akşamdan itibaren ortak hava harekatı gerçekleştirmeye başlamıştır. Terör örgütleriyle mücadele, Türkiye bakımından öncelikli bir ulusal güvenlik konusudur. Bu mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir. Türkiye, 2013 yılından bu yana terör örgütleri listesine aldığı DEAŞ'tan kaynaklanan terör tehdidinin bertaraf edilmesine yönelik çabalara aktif desteğini ulusal düzeyde ve Uluslararası Koalisyon bünyesinde kararlılıkla sürdürecektir."

DÜNYA, OPERASYONU 'FLAŞ HABER' OLARAK GEÇTİ
 

Türk savaş uçaklarının, uluslararası koalisyona ait savaş uçaklarıyla birlikte, dün akşamdan itibaren Suriye'de belirlenen DAEŞ hedeflerini vurmaya başlaması dünya basınında geniş yankı buldu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, ABD'li yetkililerin Türkiye'nin DAEŞ'e karşı koalisyon güçlerine katılmasını, örgütle mücadelede önemli bir adım olarak değerlendirmesine yer verdi. Fransız haber ajansı AFP ise Türkiye'nin başlattığı hava harekâtıyla hem DAEŞ, hem de PKK terörüne karşı iki cepheden savaştığı yorumunu yaptı. ABD'li haber ajansı AP, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı aktif bir rol üstlendiği duyurdu.

"TÜRKİYE BİZİ GÜÇLENDİRMEKTEDİR"
 
ABD Ankara Büyükelçiliği'nin resmi Twitter hesabından operasyona ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Türk Hava Kuvvetleri dün gece Koalisyon'un DAEŞ teröristlerine yönelik koordineli hava operasyonlarına katılmıştır. Türkiye'nin Koalisyon hava operasyonlarına katılımı ortak düşmanımızı geriletme ve yenilgiye uğratma kapasitemizi güçlendirmektedir."

Sabah


Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,642 µs