En Sıcak Konular

Davutoğlu ikinci kez Başbakanlık görevini üstlendi

28 Ağustos 2015 21:41 tsi
Hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Konya Milletvekili Davutoğlu, Geçici Bakanlar Kurulu'nda ikinci kez Başbakanlık görevini üstlendi.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Geçici Bakanlar Kurulu'nda ikinci kez Başbakanlık görevini üstlendi.
 
Konya'da 26 Şubat 1959'da doğan Başbakan Davutoğlu, 1983'te Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi bölümlerinden çift ana dal yaparak mezun oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde doktora yapan Davutoğlu, 1990'da Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nde yardımcı doçent unvanı ile çalışmaya başladı. Davutoğlu, üniversitenin Siyaset Bilimi bölümünü kurdu ve 1993'e kadar bu bölümü başkanlığını yürüttü.

Doçentlik unvanını 1993'te, profesörlük unvanını da 1999'da alan Başbakan Davutoğlu, 1995-2002 yılları arasında İstanbul'da farklı üniversitelerde ders verdi ve yönetici kadrolarında görev aldı.

Davutoğlu, 2002 yılının Kasım ayında "Başbakan Dışişleri Başdanışmanlığı" görevine atandı ve 2009 yılının Mayıs ayına kadar Başbakan Başdanışmanlığı görevini sürdürdü, görev süresi boyunca dış politikanın oluşturulması ve uygulanmasında etkin bir rol oynadı.

Ahmet Davutoğlu, 2009 yılında parlamento dışından Dışişleri Bakanı olarak atandı. 2011 genel seçimlerinde Konya milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giren Davutoğlu, Dışişleri Bakanı olarak görevine devam etti. Ortadoğu ve Balkanlardaki sorunların çözülmesi amacıyla yürütülen barışı inşa ve arabuluculuk çabalarında Dışişleri Bakanı ve Dış Politika Danışmanı olarak aktif bir rol oynayan Davutoğlu 2014 yılının Ağustos ayında 62. Hükümetin Başbakanı oldu.
 
7 Haziran Milletvekilli Genel Seçiminin ardından, koalisyon görüşmelerinin olumlu sonuçlanmaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Ağustos'ta Anayasa'nın 114. maddesi gereğince Davutoğlu'nu geçici bakanlar kurulunu oluşturmakla görevlendirdi.

"En etkili 100 kişi" arasında
 
Foreign Policy Dergisi'nin 2010, 2011 ve 2012 yıllarında "İlk 100 Küresel Düşünür" listesinde yer alan Davutoğlu, 2012'de Time Dergisi'nin seçtiği "En etkili 100 kişi" arasında yer aldı.
 
Başbakan Davutoğlu, Woodrow Wilson Kamu Hizmeti Ödülü (2010), AMSS UK Building Bridges Ödülü (2010), Uluslararası Hümanistler Ligi 21. Yüzyılın Lideri Ödülü (2012) ve Makedonya Dostluk Ödülü (2012) başta olmak üzere bir çok ödül sahibi oldu.

Dış politika konusunda Türkçe ve İngilizce kaleme aldığı çok sayıda eseri bulunan Davutoğlu'nun Arapça, Arnavutça, Farsça, İtalyanca, Japonca, Portekizce, Rusça ve Yunanca başta olmak üzere çeşitli dillere tercüme edilen eserleri bulunuyor.
 
Evli ve dört çocuk babası olan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, İngilizce, Almanca ve Arapça biliyor.

aa


Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,040 µs