En Sıcak Konular

'İran Türkiye için iyi ve güvenilir bir ortak olabilir'

27 Ağustos 2015 13:45 tsi
İran'ın Ankara Büyükelçisi Bikdeli, ülkesinin, başta enerji olmak üzere tüm ekonomik alanlarda dost ve komşu ülke Türkiye için iyi ve güvenilir bir ortak olabileceğini bildirdi.

İran Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre, İran'ın Ankara Büyükelçisi Alireza Bikdeli,  Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ve beraberindeki heyeti kabulü sırasında Türkiye ile İran ilişkilerinde mevcut durum ve gelecek planlamalarına dair açıklamalarda bulundu.
 
Türkiye ile İran’ın sağlam, kalıcı ve ciddi iş birliği yapması gerektiğini belirten Bikdeli, enerjinin iki ülke arasındaki iş birliği alanlarında en önemli sektörlerin başında geldiğini ve ikili ticaret hacminde doğrudan rol oynadığını vurguladı.
 
"Türkiye ve İran birleştirici güç olabilir"
 
Türkiye ve İran’ın Avrasya’da birleştirici etkisi olabileceğine işaret eden Bikdeli, "Bölgesel münakaşaların nedeni mezhebi ihtilaflar değil, dış müdahaleler, siyasi ve ekonomik çıkarlardır. Bölgesel krizlerden çıkmanın en önemli yolu bölge ülkelerinin birbirleriyle yapacağı iş birliğidir. Elbette bu, dışarıdan engellenmek isteneceğinden zor bir iştir ama başka çare yok. İran ve Türkiye İslam dünyasında birleştirici bir unsur olarak rol oynayabilir" değerlendirmesinde bulundu.
 
"İran Türkiye için güvenilir bir ortak olabilir"
 
Bikdeli, 22-23 Ocak 2016 tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek "Ambargo sonrası İran: Yeni İş, Yeni Enerji, Yeni Fırsatlar" konferansının önemine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
 
"Doğalgaz ve petrol rezervleri bakımından dünya sıralamasında birinci ülke konumunda olan İran, başta enerji olmak üzere tüm ekonomik alanlarda dost ve komşu ülke Türkiye için iyi ve güvenilir bir ortak olabilir. Söz konusu konferans iki ülke arasındaki iş birliği potansiyellerinin tespitinde iyi bir adım olarak değerlendirilmektedir. Anılan konferansın başarılı bir şekilde düzenlenmesine İran Büyükelçiliği olarak hazır olduğumuzu, ayrıca ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri daha çok artırma ve güçlendirme çabası ve gayreti içerisinde olduğumuzu da ifade etmek isterim."
 
"Tüm ekonomik alanlarda iş birliği yapılmalı"

 
IAEE Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ise, Türkiye ve İran’ın, farklılıkların zenginlik olarak görüleceği, barışın ve ortak kültürel değerlerin öne çıkacağı bir ortamın oluşması için sadece enerji alanında değil, tüm ekonomik alanlarda ciddi iş birliği yapması gerektiğinin altını çizdi.
 
Antalya’da uluslararası nitelikte İran Konferansı düzenleyeceklerini anımsatan Kumbaroğlu, "Konferansımız, ekonomik iş birliğinde her iki ülke adına birçok fırsat yaratacaktır. Bölgesel münakaşaları çözüme kavuşturmanın yanı sıra ikili ticari iş birliğini, özellikle de enerji alanında geliştirmek için çalışıp çabalamalıyız" ifadelerini kullandı.

aa



 

Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,159 µs