En Sıcak Konular

Yatırımlara saldıran PKK'ya sanayiciden tepki

27 Ağustos 2015 11:41 tsi
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, son dönemlerde terör örgütü PKK'nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki yatırımlara yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, son dönemlerde terör örgütü PKK'nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki yatırımlara yönelik saldırılarına tepki göstererek, "PKK'nın kadroları lüks içinde yaşıyor. Bu değirmenin suyu nereden gelecek? Haraç topluyorlar, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı yapıyorlar. Bu rantın kesilmesini istemeyecekleri biliniyordu" dedi.
 
Terör örgütü PKK'nın 7 Haziran seçimlerinin ardından 2 yılı aşan çatışmasızlık süreci sonrasında eylemlerine yeniden başlaması ve özellikle bölgedeki gerek kamu gerekse özel sektör yatırımlarını hedef alması sanayicilerden büyük tepki görüyor.
 
Son terör olaylarının bölgeye yönelik yatırımlara etkisini AA muhabirine değerlendiren ASO Başkanı Özdebir, 2013 yılından itibaren başlayan çatışmazlık sürecinde siyasetçilerin büyük bir risk aldığının bugün anlaşıldığını söyledi. Özdebir, "Süreç PKK tarafından suistimal edildi. Çatışmasızlık sürecinde, çatışma için gerekli her türlü altyapıyı oluşturdular" diye konuştu.
 
"Saldırılara rağmen bölgeye yönelik yatırım şevki var"
 
Söz konusu dönemde PKK'nın alan hakimiyetini genişlettiğini kaydeden Özdebir, "PKK'nın hazırlıklarına rağmen bölgeye yönelik ciddi bir yatırım şevki oluştuğunu" ifade etti.
 
Doğu ve Güneydoğu'da birçok organize sanayi bölgesinin alanlarını büyütmeye karar verdiğini anlatan Özdebir, "Yatırım için sırada bekleyenler vardı. Bu süre içinde bölgede ticari ve sosyal hayat gelişti. Bu gelişmelerin hepsi 7 Haziran seçimlerinden sonra yerle bir oldu. Ama şu unutmayalım: Oradaki suça bulaşmamış vatandaşlarımız, bu huzur döneminin kendilerine büyük bir kazanım getirdiğini anladılar" değerlendirmesinde bulundu.
 
"PKK, rantının kesilmesini istemiyor"
 
Özdebir, bölgede ciddi bir rant paylaşımı olduğunu söylerken, PKK'nın kadrolarının başta Kandil olmak üzere Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde lüks içinde yaşadıklarının altını çizdi. ASO Başkanı Özdebir, "Bu değirmenin suyu nereden gelecek? Haraç topluyorlar, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı yapıyorlar. Ortada büyük bir rant dönüyor. Bu rantın kesilmesini istemeyecekleri biliniyordu" dedi.
 
"Devlet fedakarlık yaptı"
 
"Yatırımlar konusunda sürü psikolojisi etkisi var" ifadelerini kullanan Özdebir, herkesin bekleme dönemine girdiğini kaydetti. ASO Başkanı, "Çarkın dönmesi lazım. Bekleme dönemine girdiğiniz zaman çarkın dönüş hızı yavaşladığı için işletmeler öz kaynaklarını tüketmeye başlıyor. Bu da borçların ödenememesi, vadelerin uzaması gibi başka zafiyetlere neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Yurt içi ve dışında ülke aleyhine ciddi bir algı yönetimi yapıldığını belirten Nurettin Özdebir, "Bunu terör örgütleri yapıyor, paralel örgütler yapıyor, Türkiye ile ilgili hesabı olan dış güçler yapıyor" dedi.
 
Çatışmasızlık döneminde asıl fedakarlığı devletin yaptığının altını çizen Özdebir, "Devlet, toleransının sınırlarını çok genişlettiği için çatışmasızlık oldu. Zaten bunun böyle olacağı belliydi. İç Güvenlik Yasası'nın hazırlanmasındaki amaç, bu yaşanacak olaylara ilişkindi" ifadelerini kullandı.
 
Türkiye'nin, kurumsal olgunluğa sahip güçlü bir devlet olduğunu dile getiren Özdebir, devletin gücü ve vatandaşın sağduyusu karşısında terör eylemlerinin başarıya ulaşamayacağını söyledi.
 
"En büyük teşvik ülkedeki istikrar"
 
Son yaşanan terör olaylarına rağmen yatırımcıların bölgeden vazgeçmediklerini belirten Özdebir, herhangi bir malın sevkıyatında yol güvenliği sağlanamadığı müddetçe yatırımın bir anlamının olmadığını kaydetti.
 
Geçmiş dönemlerde bölgede yatırımları canlandırmak için çok sayıda teşvik paketi açıklandığını anımsatan Özdebir, "Ama görünen o ki en büyük teşvik ülkedeki istikrar. İstikrar teşviki olmadan diğer teşvikler beş para etmiyor" diye konuştu.

aa


Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,852 µs