En Sıcak Konular

Artvin'de sel felaketi: 8 ölü

24 Ağustos 2015 19:25 tsi
Artvin Valisi Kemal Cirit, kentteki sel ve heyelanlar sonucu ilde ilk belirlemelere göre 8 kişinin öldüğünü, 2 kişinin kaybolduğunu açıkladı.

Artvin Valisi Kemal Cirit, "Kesinleşmiş olmamakla birlikte Hopa merkez Orta Mahallesi'nde çöken bir evde 3 vatandaşımız, Yoldere köyünde 3 vatandaşımız, Yeşilköy'de enkaz altında bulunan bir vatandaşımız, Eşmekaya köyünde bir vatandaşımız olmak üzere toplam 8 vatandaşımızı kaybettik" dedi.

Cirit, Valilikte düzenlediği basın toplantısında, yağışa bağlı meydana gelen sel ve heyelanlara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kesinleşmiş olmamakla birlikte Hopa merkez Orta Mahallesi'nde çöken bir evde 3 vatandaşımız, Yoldere köyünde 3 vatandaşımız, Yeşilköy'de enkaz altında bulunan bir vatandaşımız, Eşmekaya köyünde bir vatandaşımız olmak üzere toplam 8 vatandaşımızı kaybettik. Hopa merkezde bir çocuğumuz kayıp. 17 vatandaşımız yaralı olarak hastaneye kaldırılmıştır. Bunlardan 5'inin, ihtiyaca göre Rize'ye sevki gerçekleştirilmiştir."

"Köylerde mahsur kalanlar var"

Cirit, Yukarı Kuledibi Mahallesi'nde bir kişiyi kurtarmak için çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Sugören, Çamlık ve Hendek köylerimizde vatandaşlarımızın bir kısmı mahsur bulunmaktadır. Bunları helikopterle almayı planlıyorduk ama maalesef şu an AFAD'ın kurtarma ekipleriyle almamız gerekecek. Onlarla ilgili çalışmaları da başlatmış bulunmaktayız" dedi.

Ulaşılamayan bazı köylere de ulaşmayı başardıklarını dile getiren Vali Cirit, "Komşu illerden ve diğer yerlerden de iş makinesi talebimiz söz konusu oldu. Onlar da ulaşmak üzereler ve yarın da ulaşacak ekiplerimiz olacak. AFAD'ın arama kurtarma ekipleri olarak da şu an için Artvin Trabzon, Erzurum ve Rize ekipleri burada çalışmaktadır" ifadesini kullandı.

Borçka ilçesinde uzun süre karayolu kapalı olduğu için Hopa ve Arhavi'ye ulaşımı sağlayamadıklarını anlatan Vali Cirit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Erzurum ve Artvin ekipleri ancak ulaşabildi. Bizim oradaki ekiplerimiz tabii ki çalışmalarını devam ettiriyor ama böyle bir durum söz konusu oldu. Borçka'da metrekareye 161,7 kilogram yağış düştü. Arhavi'de metrekareye 128 kilogram yağış düşerken Hopa ilçemizde 255 kilogram yağış düştü. Gece 00.00'dan sonra yağışın etkisinin zaman zaman düşerek devam edeceği ama etkisinin daha da azalacağını, yarın için biraz daha iyi olacağını şimdiden söyleyebiliriz."

Cirit, Sahil Güvenlik Komutanlığından gelen dalgıç ekibinin, kaybolan çocuk için arama çalışmalarını sürdürdüğünü de bildirdi.

Tır parkındaki 300 araç zarar gördü

Artvin'de meydana gelen sel ve toprak kaymasının ardından Hopa'da çok sayıda iş yeri ve araç sular altında kaldı.

İlçedeki sağanak nedeniyle Hopa Deresi'nin taşması sonucu sanayi sitesindeki çok sayıda iş yeri sel suları altında kalırken, derenin taşıdığı ağaç ve molozlar yüzünden sanayi sitesi ile Hopa Tır Parkı'nda bulunan yaklaşık 300 araçta hasar oluştu.

Hopa'da bazı otomobiller de sel sularında sürüklendi.

Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa Yerleşkesi'nde de sel nedeniyle hasar oluştu. Zemin katı sularla dolan yerleşkenin bahçesinde bulunan otomobiller de zarar gördü.

İlçe merkezindeki apartmanların zemin katında yaşayan vatandaşlar sel sularının gelmesiyle çareyi bulundukları apartmanların üst katlarına çıkmakta buldu. İlçedeki apartmanların neredeyse tamamının zemin katı sular altında kaldı.

Hopa Belediyesine ait çöp deposunu da su bastı. Selin etkisiyle depoda bulunan çöpler Karadeniz Sahil Yolu'na kadar sürüklendi.

İlçeye bağlı mahalle ve köy yolları ise toprak kayması nedeniyle kapanırken, bazı vatandaşlar yaya olarak evlerine gitmeye çalıştı.

Öte yandan, elektrik direklerinin devrilmesi sonucu ilçe genelinde kesintiler yaşanırken, köy yollarındaki köprülerin büyük zarar gördüğü öğrenildi.

İlçede AFAD ve AKUT'un yanı sıra jandarma ve polis güvenlik önlemleri alarak hasar tespit çalışmalarına başladı.

AA



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,145 µs