En Sıcak Konular

'Geçici Bakanlar Kurulu'na giden yol

24 Ağustos 2015 16:21 tsi
'Geçici Bakanlar Kurulu'na giden yol Hükümet kurulması için Anayasa gereği verilen 45 günlük sürenin sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek.

Hükümet kurulması için Anayasa gereği verilen 45 günlük sürenin sona ermesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek.

Türkiye, 25. dönem milletvekillerini belirlemek için 7 Haziran'da sandık başına gitti. 56 milyon 608 bin 817 seçmenden 47 milyon 507 bin 467'sinin oy kullandığı seçim sonucunda AK Parti 258, CHP 132, MHP ve HDP seksener milletvekili çıkardı.

AK Parti'nin tek başına hükümet kuracak sayıya ulaşmaması nedeniyle Türkiye, 13 yıl aradan sonra "koalisyon"u tartışmaya başladı.

Seçimin ardından Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da 63. Hükümet'i kurmak için görevlendirdi.

Davutoğlu, 13 Temmuz'da koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya geldi. Davutoğlu, 14 Temmuz'da TBMM'de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 15 Temmuz'da HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüştü.

AK Parti ve CHP, 35 saat "istikşafi" görüşme yaptı

Hükümet kurma sürecinde, AK Parti ile CHP arasında gerçekleştirilen istikşafi görüşmeler, 5 oturumda yaklaşık 35 saat sürdü.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, 63. Hükümet'i kurma görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 18 Ağustos'ta, anayasal sürenin dolmasına 5 gün kala iade etti.

Bu durumda Cumhurbaşkanı'nın hükümeti kurma görevini, bir sonraki en çok oyu alan partinin genel başkanına verip vermeyeceği tartışması gündeme geldi ancak Erdoğan, herhangi bir görevlendirmede bulunmadı.

Süre dün doldu, gözler Erdoğan'da

Hükümet kurulması için Anayasa gereği zorunlu olan 45 günlük süre dün sona erdi. Hükümet kurma sürecinin olumsuz sonuçlanması nedeniyle Türkiye tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı, seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek.

Anayasa'nın 116. maddesi gereği, TBMM'de Başkanlık Divanı seçiminden sonraki 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun oluşturulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin yenilenmesine karar verdikten sonra durum, Bakanlar Kurulunca 48 saat içinde ilan edilecek. Yenilenme kararı, Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Seçimin yenilenmesi kararının alındığı günden sonra gelen 90'ıncı günü takip eden ilk pazar seçim yapılması gerekiyor ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu süreyi 60 günde tamamlamayı planlıyor.

"Geçici Bakanlar Kurulu" oluşumu

Geçici Bakanlar Kurulu, 45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi koşullarında oluşturuluyor.

Anayasa'ya göre, TBMM seçimlerinin cumhurbaşkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve cumhurbaşkanı Geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere görevlendirme yapıyor.

Geçici Bakanlar Kuruluna Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları, TBMM'deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor.

Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek başbakana bildiriyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor.

Yenileme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulan Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapıyor.

Yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren 5 gün içinde kurulan Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor.

Geçici Bakanlar Kurulu, seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapıyor.

Geçici Bakanlar Kurulu, yani "seçim hükümeti"nde bakanları seçme yetkisi başbakana ait. Başbakanın bakanları seçme, cumhurbaşkanının ise onaylama yetkisi bulunuyor. Başbakan, hukuken bakanları tek başına belirleyebiliyor. Cumhurbaşkanı kabinede önerilen bakanları kabul etmeme yetkisine sahip.

Seçim için 1 Kasım tarihi öne çıkıyor

Seçime ilişkin hazırlıklarını sürdüren Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimin 1 Kasım'da yapılmasını öngören seçim takvimi taslağını siyasi partilere sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 21 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "Şu anda açıklanan tarih 1 Kasım. 1 Kasım'da da inşallah Türkiye, ben tabii tekrar seçim diyorum, tekrar seçimi yaşayacaktır" dedi

AA



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,825 µs