En Sıcak Konular

Baykal: Erdoğan için sürpriz oldu

24 Ağustos 2015 09:11 tsi
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 7 Haziran'dan sonraki süreci değerlendirdi.

Koalisyon görüşmeleri sürecini değerlendiren CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerine ilişkin, "Kırılma noktası Meclis Başkanı seçimidir. Cumhurbaşkanı için de sürpriz oldu. Erdoğan seçim değil, koalisyondan yanaydı" dedi. Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede iki temel konunun görüşüldüğünü açıkladı.

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 7 Haziran'dan sonraki süreci değerlendirdi. Kırılma noktasının Meclis Başkanı seçimi olduğunu ifade eden Baykal "Cumhurbaşkanı için de sürpriz oldu. Ben seçilseydim, bugün bir koalisyon hükümeti mutlaka kurulmuştu. Erdoğan seçim değil, koalisyondan yanaydı" dedi.

İki temel konunu görüşüldü
 
“Ben bu işlerin buraya gelmesine karşı, buraya gelmemesi için en etkin mücadeleyi verdim. Başkanlık seçimi böyle sonuçlanmamış olsaydı, bugün koalisyon kurulmuştu" diyen Baykal'ın “Böyle sonuçlanmamış olsaydı" dediği 'başkanlık seçimi', TBMM Başkanlık seçimi. Baykal, Vatan Gazetesi'ne verdiği söyleşide Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede iki temel konunun görüşüldüğünü açıkladı. Baykal görüşmeye ilişkin "O görüşmede temel konu, 'Türkiye seçime mi, koalisyona mı gitmelidir'di. Ben bütün gücümle Türkiye'nin mutlaka bir koalisyona yönlendirilmesi gerektiğini, bir koalisyonun bu ortamda milletin iradesine uygun çözüm olacağını ve bunu içimize sindirmemiz gerektiğini söyledim. Bütün koalisyon alternatiflerini sayarak, bir koalisyonun oluşmasına katkı yapmak durumunda olduğunu söyledim. Ayrıntılarıyla, uzun uzun bunu konuştuk" açıklamasını yaptı.

"Cumhurbaşkanı için de sürpriz oldu"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimin ardından çözüm olarak koalisyonu gördüğü değerlendirmesini yapan Baykal "Şimdi bakın, o konuşma, seçimden sonraki ilk konuşmasıdır Tayyip Bey'in. O konuşmada, egolarımızdan sıyrılalım dedi, millet iradesini ortaya koymuştur, bir koalisyon kaçınılmaz gözüküyor dedi. Bu durumda bütün imkanları kullanıp bir koalisyonu gerçekleştirmeliyiz diye bir konuşma yaptı. O konuşma, işte bizim görüşmemizin ruhunu yansıtan bir konuşmaydı. Pekiyi bu ne kadar devam etti? Meclis Başkanı seçimine kadar. Meclis Başkanı seçilinceye kadar tablo buydu. O yüzden diyorum, eğer Meclis Başkanlığı seçimi o şekilde sonuçlanmış olsaydı (uzlaşı ile kendisinin seçilmesini kast ediyor) bugün mutlaka bir koalisyon, ya CHP AKP, ya AKP MHP koalisyonu, mutlaka kurulmuştu diyorum" dedi. Baykal şöyle devam etti:

Ne zaman o seçim (Meclis Başkanı seçimi) bir sürpriz olacak şekilde, Cumhurbaşkanı için de sürpriz olacak şekilde, bir AKP'li Meclis Başkanı'nın seçilmesiyle sonuçlandı, ne zaman “Birlikte bir Meclis Başkanı seçerler ve bir koalisyonu hayata geçirirler” diye düşünülen partiler tam tersine dağınık dağınık bir görüntü verdiler ve “Bir AKP'linin oraya gelmesine izin vermeyiz” diyen MHP'nin katkısıyla bir AKP'li Meclis Başkanı seçildi; o andan itibaren Sayın Erdoğan'ın tavrı değişti. Bunu görünce, Cumhurbaşkanı da dedi ki “Bırakın koalisyonu, seçim.”

"Kırılma orada olmuştur"

MHP'nin amacının koalisyon değil CHP'nin etkin rol oynama şansından yoksun bırakılması olduğunu ileri süren Baykal "Kırılma orada olmuştur. O seçimin sonucu, Meclis'te bir uzlaşmanın göstergesi olsaydı, koalisyon kurulurdu. Ya AKP CHP ya AKP MHP... Zaten dediğim gibi, Cumhurbaşkanı'nın da ülkeyi seçime götürmeye yönelmesi de o andan itibaren ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.

Baykal Meclis Başkanlığı seçiminin sonucu tablonun değiştiğini vurguladı.




Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,914 µs