En Sıcak Konular

'İsrail Türkiye ile ilişki kurabilmek için her yolu deniyor'

22 Ağustos 2015 16:12 tsi
'İsrail Türkiye ile ilişki kurabilmek için her yolu deniyor' İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, "Mavi Marmara saldırısındaki suçluluğunu bildiği için İsrail, Türkiye gibi güçlü bir ülkeyle yeniden ilişki kurabilmek için her yolu denemektedir" dedi.

İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, Mavi Marmara saldırısındaki suçluluğunu bilen İsrail'in, Türkiye ile yeniden ilişki kurabilmek için her yolu denediğini belirterek, "Ancak yine aynı İsrail, diplomatik kıvraklık ve ülkemizdeki bir kısım siyonistsever diplomat, bürokrat, medyacı, sanatçı, sporcu, STK, cemaat ve benzerleri üzerinden Türkiye'den bazı taleplerde bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Dede, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katıldığı bir televizyon programında Mavi Marmara'ya ilişkin açıklamalar yaptığına değinerek, Mavi Marmara'nın tüm dünya halklarının desteğini aldığını, uluslararası kuruluşlar ve mahkemelerin de Mavi Marmara ve filonun uğradığı haksızlığa karşı mağdurların yanında durduğunu belirtti.

Satın alınmadan önce ulusal sularda seyahat eden Mavi Marmara gemisinin uluslararası sularda bayrak dalgalandırabilmesinin Türkiye denizcilik mevzuatıyla mümkün olmadığının Türkiye'nin denizcilik işletmeleri bürokratlarınca taraflarına bildirildiğini aktaran Dede, gemiye mevzuatı uygun olan ve o sırada kiralanmak üzere hazır bulunan bayraklardan Komorlar Birliği devletinin bayrağı ile uluslararası sulara çıkma izni alınabildiğini bildirdi.

Dede, İsrail'den dönülmesinin hemen ardından başlatılan "Mavi Marmara hukuk mücadelesi"nin savcılık iddianamesinin kabul edildiği güne kadarki sürecinde, İstanbul Adliyesi'nde ve Adalet Bakanlığı'nda birçok engellemelerle muhatap olduklarını savunarak, şunları kaydetti:

"O dönemde Mavi Marmara davasına engel olmaya çalışan ve dikkatini çektiğimiz Adalet Bakanlığı içerisindeki yapılanmalar, 17-25 Aralık sürecinde açığa çıkmıştır. Bu yapılanmalarla da o dönemde ayrı ayrı mücadele etmek zorunda bırakıldık."

Dede, İHH olarak, Türkiye'nin İsrail ile anlaşmasını asla istemediklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ayrıca Mavi Marmara saldırısındaki suçluluğunu bildiği için İsrail, Türkiye gibi güçlü bir ülkeyle yeniden ilişki kurabilmek için her yolu denemektedir. Ancak yine aynı İsrail, diplomatik kıvraklık ve ülkemizdeki bir kısım siyonistsever diplomat, bürokrat, medyacı, sanatçı, sporcu, STK, cemaat ve benzerleri üzerinden Türkiye'den bazı taleplerde bulunmaktadır. Bu taleplerin başında da 'Mavi Marmara davalarının düşürülmesi, katil askerlerinin hukuken korunması' gelmektedir. Maalesef Türkiye de tüm haklılığına rağmen bu taleplere boyun eğmektedir. İsrail, aynı teklifler ve taleplerle 5 senedir bizlere ve avukatlarımıza da ulaşmaya çalışmaktadır."

Yavuz Dede, tazminat konusunda İsrail'in tavrını şöyle açıkladı:

"Tazminat konusunda da İsrail, adeta diplomatlarımızla dalga geçmektedir. Kamuoyunda çok konuşulduğu üzere, 'Davaların uzun vadede tedricen düşürülmesi' şartıyla, 'En az 1 milyar dolar tazminat ödeyeceğini ve Mersin Limanı'nda tarafların oluşturacağı yeşil hat ile Gazze'ye uyguladığı ablukayı tedricen kaldıracağını' mağdur avukatlarına beyanda bulunmuştur. Türkiye ile İsrail arasında 'gizlilikle' devam eden müzakerelerde ise basına yansıdığı kadarıyla tazminat miktarı 21 milyon dolardır. Başta Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılmaması ve nihayetinde tazminat bedelleri arasındaki çelişki, mağdurlar açısından kabul edilemezdir."

Devleti yönetmek gibi bir çaba içerisinde olmadıklarını ve hiçbir zümre, grup, cemaat, sivil toplum kuruluşu yapılanmasının da böyle bir çaba içerisine girmemesi gerektiğine inandıklarını belirten Dede, "Ancak şehitlerimizin haklarını, kendi haklarımızı, başta Filistin olmak üzere tüm mazlum coğrafyalardaki halkların haklarını savunmak için bir STK olarak hükümetlere sözümüzü esirgemeden söylemek de en tabii hakkımızdır" ifadesini kullandı.

AA



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,110 µs