En Sıcak Konular

Hükümet kurma görevi ana muhalefet partisinin

21 Ağustos 2015 12:21 tsi
Hükümet kurma görevi ana muhalefet partisinin Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, Çipras başkanlığındaki koalisyon hükümetinin istifa etmesinin ardından, hükümeti kurma görevini ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi liderine verdi.

Yunanistan’da, Aleksis Çipras başkanlığındaki koalisyon hükümetinin dün istifa etmesinin ardından Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Evangelos Meymarakis’e hükümeti kurma görevi verdi.
 
Cumhurbaşkanlığı konutuna giderek hükümet kurma görevini resmen alan Meymarakis gazetecilere yaptığı açıklamada, bunun tipik bir işlem olmadığını belirterek, bu konuda kendisine tanınan üç günlük süre içerisinde tüm yetkileri sonuna kadar kullanacağını söyledi.
 
Erken seçimin ülkeye bu aşamada bir yararı olmayacağını ve bunun en son tercih olması gerektiğini ifade eden Meymarakis, hükümeti kurma konusunda SYRIZA ile de işbirliği yapabileceğini, SYRIZA içerisinden Çipras’ın dışında başka bir ismin başbakan olması ihtimalini de araştıracağını dile getirdi.
 
Yunan anayasasına göre, hükümetin son yapılan seçimlerden sonra 12 aylık süre içerisinde istifa etmesi durumunda, cumhurbaşkanının diğer siyasi parti liderlerine son seçimlerde partilerinin aldıkları oy oranı sıralamasıyla hükümeti kurma görevi vermesi öngörülüyor. Liderlere hükümeti kurma çalışmalarını tamamlamaları için üçer günlük süre tanınıyor.
 
Buna göre, Meymarakis, hükümeti kurma çalışmalarında başarısız olup görevi iade etmesi halinde, Cumhurbaşkanı Pavlopulos’un üçüncü parti olan aşırı sağcı Altın Şafak (Hrisi Avgi) partisine görev vermesi gerekecek. Ancak siyasi parti liderlerinin cumhurbaşkanı başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıda hükümeti kuramayacaklarını kabul ederek erken seçime gidilmesi konusunda mutabık kalmaları durumunda cumhurbaşkanı meclisi feshederek erken seçim ilan edebilecek.

aa


Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,636 µs