En Sıcak Konular

Kazakistan ve UAEK arasında uranyum bankası anlaşması

20 Ağustos 2015 14:35 tsi
Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev: "Kazakistan ile UAEK arasında Uluslararası Düşük Düzeyde Zenginleştirilmiş Uranyum Bankası'nın kurulması hususunda anlaşmaya varıldı"

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Kazakistan ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) arasında Uluslararası Düşük Düzeyde Zenginleştirilmiş Uranyum Bankası Kurulması Anlaşması ile ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçiliğinde yapılan toplantıda konuşan Tüymebayev, Kazakistan'ın nükleer silah denemelerinden çok büyük zarar görmüş ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, Kazakistan ile UAEK arasında "Uluslararası Düşük Düzeyde Zenginleştirilmiş Uranyum Bankasının Kurulması" hususunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Tüymebayev, Kazakistan'ın doğusundaki Oskemen bölgesindeki Ulba Metallurgical Plant fabrikasının içinde konumlanacak bankada yakıt için kullanılan doğal uranyumun bulunacağını kaydederek, uluslararası standartlarda güvenlik önlemlerinin alındığını ifade etti.

Nükleer yakıtın yıllardır pek çok ülkede güvenli şekilde korunduğuna işaret eden Tüymebayev, bunun insan sağlığına ve çevreye zarar vermediğini söyledi.

Bankaya üye ülkelerin serbest piyasadan yakıt alma imkanı yoksa nükleer yakıt almak üzere bankaya başvurabileceğini dile getiren Tüymebayev, yakıt almak isteyen üye devletin imzaladığı sözleşmede nükleer yakıtın sadece enerji reaktörlerinde yakıt olarak kullanılacağı ve askeri amaçla nükleer silah yapımı için kullanılmayacağının açıkça belirtileceğini vurguladı.

- "Kazakistan nükleer silahlarından kendi iradesiyle vazgeçen ilk ülke"

Kazakistan'daki Semipalatinsk test alanında Sovyetler Birliği zamanında 1949-1989'da en az 460 kez bomba denemesi yapıldığını hatırlatan Tüymebayev, ülkenin kuzeydoğusunda test için patlatılan nükleer bombaların toplamının, Japonya'nın Hiroşima kentine atılan bombadan 2 bin 500 kat daha güçlü olduğunu kaydetti.

Tüymebayev, radyasyona maruz kalan kişi sayısının 1 milyonu geçtiğini ve nükleer denemelerin yapıldığı 300 bin kilometrekarelik alanın ekolojik felaket bölgesi olarak ilan edildiğini söyledi.

Semipalatinsk poligonunun 29 Ağustos 1991'de yapılan son denemenin ardından kapatıldığını söyleyen Tüymebayev, üçüncü en büyük uranyum üreticisi olan Kazakistan'ın Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra nükleer silahlarından kendi iradesiyle vazgeçen ilk ülke olduğuna dikkati çekti.

Tüymebayev, doğuştan kolları olmayan Kazakistanlı ressam Karipbek Kuyukov'ın nükleer testlerin zararına ilişkin çizdiği resimleri göstererek, herkesi atom enerjisinden arındırılmış bir dünya kampanyasına katılmaya davet etti.

- Kazakistan-Türkiye ilişkileri

Kazakistan-Türkiye ilişkilerine de değinen Tüymebayev, eylülde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılması beklenen Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi'ne ilişkin bilgi verdi.

Tüymebayev, Astana Günü kutlamaları, Kazakistan'ın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyelik müzakerelerinin sonuçlanması ve Kazakistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne katılması konuları ile "Geleceğin Enerjisi" başlığıyla Astana'da düzenlenecek EXPO 2017 dünya ihtisas fuarına da değindi.

AA



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,175 µs