En Sıcak Konular

Türk sporunda doping sıkıntısı

19 Ağustos 2015 15:57 tsi
Milli atlet Aslı Çakır Alptekin'e verilen 8 yıllık men cezasıyla gündeme gelen doping, Türk sporunda çeşitli branşlarda yaşanan olayları akıllara getirdi

Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafından milli atlet Aslı Çakır Alptekin'e verilen 8 yıllık men cezasıyla gündeme gelen Türk sporundaki doping olayları, çeşitli branşlarda daha önce yaşanan sıkıntıları akıllara getirdi.

Türkiye, 2012 Londra Olimpiyatları'nda 1500 metrede altın madalya kazanan Alptekin'e verilen cezanın yanı sıra son yıllardaki doping vakaları nedeniyle, uluslararası arenada kazanılan çok sayıda madalyayı yitirdi.

Atletizm, halter ve güreş başta olmak üzere, çok sayıda branşta yaşanan doping olayı, hafızalarda yer alıyor.

- Güreş

Türk vatandaşlığına geçtikten 20 gün sonra Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 2014 yılında düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda mücadele eden Serbest Güreş Milli Takımı sporcusu Şamil Erdoğan'da doping şoku yaşandı. 

Rusya'nın Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nden gelerek Şamil Erdoğan adını alan güreşçi, şampiyonada 97 kiloda bronz madalya kazandı ancak numunesinde "anabolic steroid stanozolol" maddesine rastlandı. Madalyası alınan sporcu, Türkiye Güreş Federasyonu tarafından da cezalandırıldı.

Milli Takım Teknik Direktörü Necmi Gençalp, sporcuda dopingli madde tespit edilmesinin ardından, güreşçinin şampiyona öncesi gerçekleştirilen kampta yer almadığı için doping kontrolünün de yapılamadığı açıklamasında bulunmuştu.

- Yağlı güreş

2013 yılında düzenlenen 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı kazandı ancak sevinci uzun sürmedi.

Numunesinde yasaklı madde tespit edilen Gürbüz'den altın kemeri alınırken, sporcu iki yıl güreşlerden men edildi.

Dönemin federasyon başkanı Hamza Yerlikaya, yaptığı açıklamada "Uluslararası boyutu olmamasına rağmen, Tarihi Kırkpınar Güreşleri öncesinde ve sonrasında aldığımız numunelerin analizi neticesinde, 19 arkadaşımızda doping maddesi bulunmuştur" ifadelerini kullanmıştı.

- Halter

Türk sporcuların ismi halterde dopingle ilk kez Şule Şahbaz ile anıldı.

Şule Şahbaz, kas geliştirici anabolic streoid kullandığı gerekçesiyle 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'ndan diskalifiye edildi.

Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu milli halterci Halil Mutlu, 2005 Avrupa Şampiyonası'nda doping kullandığı gerekçesiyle 2 yıl müsabakalardan men cezası aldı. Cezasının ardından podyumlara dönen Mutlu, eski başarısını tekrar yakalayamadı ve 2008'de halteri bıraktı.

- Nurcan Taylan'ın dönüşü

Olimpiyat oyunları tarihinde altın madalya kazanan ilk kadın sporcu Nurcan Taylan'ın ismi de dopingle anıldı.

Milli halterciden 6 Ekim 2011'de alınan numunede, yasaklı stereoid maddesi tespit edildi.  Sporcu, Fransa'da yapılan Dünya Şampiyonası'na götürülmesine rağmen takımdan çıkarıldı. Uluslararası Halter Federasyonu, milli sporcuya 26 Ekim 2011'den geçerli olmak üzere 4 yıl men cezası verdi.

Cezası 2 yıla düşürülen Taylan, geçen yıl İsrail'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanarak, podyumdan uzak kaldığı yılları geride bıraktığının sinyalini verdi.

Kadınlar 48 kiloda 2004 Atina Olimpiyatları'nda rekor kırıp altın madalya kazanarak, "olimpiyat madalyası alan ilk Türk kadın halterci" unvanını alan, kariyerine bir dünya şampiyonluğu, bir dünya ikinciliği, iki dünya üçüncülüğü, 6 Avrupa şampiyonluğu, bir Avrupa ikinciliği, iki de Akdeniz oyunları şampiyonluğu sığdıran sporcu, 6-16 Kasım'da Kazakistan'ın Almatı kentinde yapılacak Dünya Şampiyonası'na katılacak.


- Cezalar federasyon başkanını istifa ettirdi

Üst üste yaşanılan doping olayları nedeniyle Türkiye'ye, 21 Eylül 2005'ten 31 Mayıs 2006'ya kadar podyum yasağı verildi. Milli takım bu dönemde bir dünya bir de Avrupa şampiyonasına katılamadı.

Doping cezaları dönemin Halter Federasyonu Başkanı Hasan Akkuş'u da istifa noktasına getirdi. Akkuş, İsrail'de 2012 yılında düzenlenen Avrupa 23 Yaş Altı Halter Şampiyonası'nda çok sayıda Türk sporcunun dopingli çıkması sonucunda istifa etti.

Akkuş'un ardından federasyon başkanlığına Tamer Taşpınar seçildi. Taşpınar, yaptığı açıklamada, sporcuların beyinlerinden doping olgusunu silmeye çalıştıklarını belirterek, "Camiada 'bu iş dopingsiz olmaz' kanaati var. Bunu silmek zorundayız" ifadelerini kullanmıştı. 

- Atletizm


Türk atletizminin önemli isimleri Süreyya Ayhan Kop, Alemitu Bekele, Aslı Çakır Alptekin, Binnaz Uslu, Eşref Apak ve Nevin Yanıt gibi önemli isimler, doping kurallarını ihlal ettikleri için farklı bedeller ödedi.

Bu isimlerle birlikte, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin (IAAF) geçen yıl yayımladığı cezalı atletler listesinde, toplam 46 milli atlet yer aldı.


- Vücut geliştirme


Vücut geliştirme sporcusu 30 yaşındaki Şahin İrencin, sporcular arasında "Dinamit" olarak bilinen doping ilacının kurbanı oldu.

İlacı aldıktan sonra fenalaştığı ve iç organlarının iflas ettiği öne sürülen Şahin İrencin, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Türk basketbolunda ve futbolunda da çok sayıda önemli isim, yasaklı maddeler nedeniyle çeşitli sürelerde cezalar aldılar.


Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,328 µs