En Sıcak Konular

Esed için 20 bin yabancı terörist savaşıyor

19 Ağustos 2015 13:50 tsi
Suriye'de Esed rejimi için yaklaşık 20 bin yabancı savaşıyor. Yabancı terörist savaşçılar İran, Lübnan, Irak, Afganistan ve Rusya'dan geliyor.

Suriye'de İran, Lübnan, Irak, Afganistan ve Rusya'dan gelen yaklaşık 20 bin yabancı savaşçı, Esed rejimi saflarında muhaliflerle savaşıyor.
 
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Suriye'de Esed rejiminin yanında savaşan yaklaşık 20 bin yabancı terörist savaşçı bulunuyor. Bu kişilerin başta Lübnan ve İran olmak üzere Afganistan, Irak ve Rusya’dan geldiği, Suriye'de çeşitli gruplar içinde örgütlendiği belirtiliyor.
 
Buna göre, Irak'tan gelen yabancı terörist savaşçılar Ebu Fadl Abbas, Zülfikar ve Necbe Tugayları, Afganistan ve İran'dan gelenler Fatimi Tugayları, Lübnan'dan gelenler de Hizbullah içinde örgütleniyor.
 
Yabancı terörist savaşçılar, birçok cephede rejimin ihtiyacına göre takviye güç olarak bulunuyor. Bazılarının da orduya dahil olduğu biliniyor.
 
Yabancı savaşçılar, başkentin kuzeybatısında Lübnan sınırı yakınındaki Zebadani ve Kalamun, "rejimin kalesi" Lazkiye, kuzeybatısındaki Keseb ve Halep ilinde sabit, diğer bölgelerde mobil olarak bulunuyorlar.
 
İdeolojik, dini ve ekonomik nedenler
 
İran’dan gelen yabancı terörist savaşçıların rejim saflarına katılma nedeni, Nusayrilik ile Şiilik arasındaki benzerlik ve Şam-Tahran rejimleri arasındaki ideolojik bağlılık olarak gösteriliyor. Bu kişiler arasında generallerin de olduğu biliniyor.
 
Afganistan kökenlilerin İran’da kaçak göçmen olarak hayatlarını sürdürürken İran güvenlik güçleri tarafından yakalanıp Suriye'ye gönderilenler olduğu ifade ediliyor. Suriye'de kendilerine "ikamet verileceği ve özgür olacakları" söylenen bu kişiler Ebu Fadl Abbas ve Hizbullah içinde Halep ve Dera'da savaştırılıyor.
 
Lübnan'dan gelenler rejimle stratejik ve ideolojik güçlü bağlara sahip İran destekli Hizbullah militanlarından oluşuyor ve Suriye'de yaklaşık 10 bin kişilik güçle rejiminin yanında savaştıkları belirtiliyor.
 
Irak kökenli yabancı terörist savaşçılar, en yüksek Şii mercisi Ayetullah Ali es-Sistani etkisindeki gruplardan oluşuyor. Bunlardan Ebu Fadl Abbas, Zülfikar ve Necbe Tugayları başı çekiyor. Iraklı gruplar, dini ve ideolojik motivasyonun yanı sıra ekonomik motivasyonla da Esed için savaşıyor.
 
Rusya'dan gelen yabancılar ise Esed rejimi için genellikle keskin nişancı, eğitmen ve askeri danışman olarak görev yapıyor. Rusların özellikle Lazkiye-Tartus hattında radar ve uzun menzilli füze uzmanı olarak yer aldıkları biliniyor. 
 
En fazla yabancı Hizbullah bünyesinde
 
Hizbullah bünyesindeki yaklaşık 10 bin yabancı savaşçı, ağırlıklı olarak Lübnan sınırına yakın bölgelerde konuşlanmış durumda. Necbe Tugayları içindeki yaklaşık 2 bin Iraklı Şii, Halep kent merkezinde Esed güçleri saflarında muhaliflere karşı mücadele veriyor.
 
İran ve Afgan Şiilerinden oluşan sayıları bin civarında mensubu bulunan Fatimi Tugayı, Dera, Kuneytra ve Şam kırsalında Esed güçleriyle hareket ediyor. Ebu Fadl Abbas Tugayları bünyesinde yaklaşık 3 bin 200 Şii Iraklı, Halep ve çevresinde rejimle saf tutuyor.
 
Ebu Fadl Abbas'tan ayrılan ve sayıları bin civarındaki çoğunluğu Iraklı Şiilerden oluşan Zülfikar Tugayları, Dera, Kalamun ve Şam'da rejim içinde muhaliflere karşı çatışıyor. Çoğunluğu İran ve Irak Şiilerinden oluşan sayıları bin 500 civarındaki Bedr birlikleri, Şam'da Seyide Zeynep Türbesi çevresinde rejim güçleriyle hareket ediyor.
 
İran Devrim Muhafızları Kudüs Kuvvetleri Komutanı Kasım Süleyman'a bağlı Kudüs Tugayı ise bin 200 kişiyle Esed'in Şam'daki sarayını korumakla görevli.

aa


Bu haber 628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,243 µs