En Sıcak Konular

Muhalefetin kaos koalisyonu

19 Ağustos 2015 09:32 tsi
İktidar tezini hayata geçiremeyen CHP-MHP-HDP, hükümeti yıpratmak amacıyla ‘kaos koalisyonu’ kurdu. Muhalefet partileri, hem seçim hükümetine hem de AK Parti’li bir hükümete destek vermeyeceklerinı açıkladı.

Son dönemde artan terör saldırılarına rağmen, muhalefet hükümet kurma veya birlikte erken seçim kararı alma girişimlerini sonuçsuz bıraktı. Muhalefetin buna rağmen tek çıkış yolu olan ‘Cumhurbaşkanı tarafından seçim hükümeti kurulması’na da tepki göstermesi, ‘kaos koalisyonu’ olarak da nitelendiriliyor. MHP, önce CHP’nin ‘yüzde 60 muhalefet bloku’ teklifini reddetti, ardından AK Parti’nin bütün çözüm seçeneklerine ‘hayır’ dedi. CHP de AK Parti’nin ‘birlikte seçim hükümeti’ ve ‘azınlık hükümetine destek’ tekliflerini reddetti. Şimdi aynı CHP, MHP desteği olmaksızın HDP ile hükümet imkanı olmamasına rağmen görev bekliyor ve AK Parti teklif ettiğinde reddettiği azınlık hükümetini kendi adına kurmayı hedefliyor.

Seçenekler tüketildi

 Görevlendirme konusunda Cumhurbaşkanı’nın kararı bekleniyor. Erdoğan’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na hükümeti kurma görevini verme olasılığı düşük görünüyor. Bunun için bir koalisyon imkanının kalmadığı değerlendirmesi yapılıyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu, önce ‘yüzde 60 muhalefet bloku’ ifadesiyle MHP destekli bir CHP-HDP koalisyonu veya HDP destekli bir CHP-MHP koalisyonu önerdi. Ancak Bahçeli bunu “HDP ile aynı cümle içinde bile yan yana gelmeyiz” diyerek reddetti. Kılıçdaroğlu, bu kez Bahçeli’ye “Birlikte hükümet kuralım, Başbakan sen ol” çağrısı yaptı ancak Bahçeli bunu da ‘tuzak’ olarak niteletip geri çevirdi. CHP-AK Parti görüşmelerinde de bir ‘koalisyon’ imkanı olmadığı ortaya çıktı. AK Parti, ortak bir seçim hükümeti ve seçim şartıyla AK Parti azınlık hükümetini desteklemesi önerilerini sundu; onları da CHP kabul etmedi. Koalisyon veya seçime kadar azınlık hükümeti için ‘işbirliği’ için matematiksel olarak bütün yollar tüketildi.

CHP azınlık hükümeti istiyor

 CHP’nin görev istemesinin arkasında ‘CHP azınlık hükümeti’ beklentisi yatıyor. Ancak bu beklenti de “Yüzde 41 oy alan AK Parti’nin azınlık hükümetine destek vermeyen CHP, yüzde 25 oyla kendisi için bunu nasıl ister? AK Parti’ye bu desteği vermeyen MHP, CHP’ye destek verir mi? Kaldı ki HDP destekli bir azınlık hükümetinin toplam oyu AK Parti’nin altında kalıyor” şeklinde değerlendiriliyor.

Zorunlu seçim hükümeti

 Cumhurbaşkanı’nın ‘bir seçenek olarak’ TBMM’de en yüksek temsile sahip partinin genel başkanı olarak Davutoğlu’nu azınlık hükümeti kurmak üzere yeniden görevlendirmesi de mümkün. Ancak AK Parti kulislerinde, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’nın 116. Maddesi gereği seçim hükümeti kurmasının yüksek ihtimal olduğu değerlendiriliyor. Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ile görüşerek, partilerin oy oranlarına göre seçim hükümetine kaç bakan vereceklerini soracak. Ardından seçim hükümeti kurması için TBMM’deki en büyük partinin genel başkanı olan Davutoğlu’nu yeniden Başbakan atayacak. Davutoğlu da  TBMM’deki bütün partilerden oy oranlarına göre bakanlar kurulu oluşturacak. Kabinede kimlerin bakan yapılacağına ise Başbakan karar verecek.

HDP 3 bakanlık alacak

 AK Parti ‘seçim hükümeti’nin nasıl oluşturulacağıyla ilgili çalışmaları da yaptı. TBMM’deki temsillerine göre HDP ve MHP’ye kabinede 3’er, AK Parti’ye 11, CHP’ye de 6 bakanlık düşüyor. Bu durumda halen var olan 2 bakanlık dışarıda kalıyor. Bu iki bakanlığın, hangi partilere verileceği konusunda inisiyatif Meclis Başkanı’nda olacak. AK Parti, HDP’ye icracı olmayan bakanlıklar veya Başbakan Yardımcılığı verilebileceğini değerlendiriyor.

 MHP, seçim hükümetinde yer almayacağını açıkladığı için MHP’ye düşecek bakanlıklara da bağımsız bakanlar atanacak.

Muhalefet katılmazsa...

 Eğer HDP’den gelen “Seçim hükümetine katılırız” açıklamasından geri adım atılırsa, CHP’den gelen “HDP yoksa biz de olmayız” tutumu önem kazanacak. Bu durumda hiçbir muhalefet partisinin üye vermediği bir seçim hükümeti gündeme gelecek. Böylece muhalefete düşen bütün bakanları ‘bağımsız’ isimler arasından Başbakan belirleyecek. Aslında bağımsız bakanların çoğaldığı yeni bir AK Parti hükümeti kurulmuş olacak.

Amaçları ‘AK Parti yıpransın’

CHP kaynaklarına dayandırılarak dillendirilen bir başka senaryo da, CHP azınlık hükümeti mümkün olmazsa, AK Parti azınlık hükümetinin Kasım’da erken seçime gitmesinin engellenmesi ve seçimin Mart ayına ertelenmesi. CHP’nin amacı ise AK Parti hükümetinin terör ve ekonomik sıkıntılarla daha da yıpranmasını beklemek! Bu beklenti de ‘kaos koalisyonu’ yorumlarını haklı çıkarıyor.

Star


Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,507 µs