En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu görevi alırsa ilk işi o olacak

19 Ağustos 2015 09:04 tsi
Kılıçdaroğlu görevi alırsa ilk işi o olacak Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na hükümet kurma görevini verirse, CHP lideri önce MHP’ye hükümet ortağı olmayı teklif edecek...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevi kendisine vermesi durumunda ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek. Bu görüşmede, MHP’ye önce hükümet ortağı olmayı teklif edecek olan Kılıçdaroğlu, bu önerisine olumsuz yanıt alırsa, “Azınlık hükümetimizi destekleyin” talebini iletecek.  Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın görevi vermek üzere davet etmesi durumunda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıkacak.

SARAYA ÇIKACAK

Ak Parti ile MHP arasındaki hükümet kurma görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından gözler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümet kurma görevini demokratik teamüller gereği CHP lideri Kılıçdaroğlu’na verip vermeyeceğine çevrildi.

CHP’de stratejiler, Erdoğan’ın görevi vermesi durumunda çizilecek yol haritasını belirlemeye yöneldi. Alınan bilgilere göre, Kılıçdaroğlu Erdoğan’ın görevi vermek üzere davet etmesi halinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıkacak. CHP kulislerinde “devlet işi” çerçevesindeki konularda Kılıçdaroğlu’nun Saray’a çıkacağının daha önce duyurulduğu vurgulanıyor. Kulislerde, “Görevlendirme anayasal bir durumdur. Kılıçdaroğlu ve CHP hukukun üstünlüğüne ve anayasaya sadakate yemin etti” görüşünün hakim olduğu belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu’nun görevi alması durumunda önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşeceği ve MHP’ye hükümet ortaklığı teklif edileceği belirtiliyor. Bahçeli’den olumsuz yanıt verilmesi durumunda, “Kuracağımız azınlık hükümetini destekleyin” önerisi sunulacak. Bahçeli’ye en erken Nisan 2016’da seçim sandığının kurulacağı kısıtlı süreli bir reform hükümeti önerisi iletilecek. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu, “Nisan 2016’ya kadar görevde kalacak MHP’li ya da MHP’siz bir azınlık hükümeti” ile seçim bildirgesinde yer alan vaatlerin bir bölümünü hayata geçireceği bir hükümet alternatifi üzerinde çalışıyor.

Seçim hükümeti

CHP kurmayları, “Önceliğimiz görevi alıp, hükümeti kurmak. 24 saat bile hükümeti kurmak için yeterli” vurgusunu yapsa da CHP kulislerinde, Erdoğan’ın kuracağı bir seçim hükümetinde CHP’li bakan olup olmayacağı da tartışılıyor. Alınan bilgilere göre CHP kurmayları arasında, “MHP, bakan vermeyeceğini deklare etti. HDP de bakan vermezse CHP’nin bakan vermemesi daha doğru olur. Bu durumda Ak Parti ve Erdoğan yalnızlaştırılmış olur. Meclis’i kendi keyfi iradesinin oyuncağı haline getirdiğini kamuoyuna anlatma fırsatı buluruz” sesleri artıyor. Ancak parti içinde her hal ve şartta seçim hükümetinde bulunulması gerektiğini düşünenlerin de bulunduğu belirtiliyor.

Milliyet



Bu haber 622 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,376 µs