En Sıcak Konular

Almanya o iddiayı yalanlamadı

17 Ağustos 2015 16:35 tsi
Almanya o iddiayı yalanlamadı "Peşmergeye gönderilen silahların PKK'nın eline geçtiğine" ilişkin iddiaların sorulması üzerine Alamnya Savunma Bakanlığı'ndan ilginç bir cevap geldi...

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Kahramanmaraş'ta konuşlandırılan Alman Patriot hava savunma birliğinin geri çekilmesinin Almanya, ABD ve Türkiye'nin ortak kararı olduğunu belirterek, "Türkiye ile ikili ve NATO çerçevesindeki ilişkilerimize daha önce olduğu gibi aynı dayanışmayla devam edeceğiz" dedi.

Schaefer, Berlin'de Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerin Türkiye'den geri çekilecek hava savunma sistemleri ile ilgili sorularını cevapladı.

Almanya'nın NATO müttefiki olması sebebiyle Türkiye ile dayanışması konusunda herhangi bir şüphe bulunmadığını söyleyen Schaefer, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı mücadelede de müttefik ülke olduğunu belirtti.

Schaefer, Türkiye'nin Almanya'dan çok farklı bir duruma sahip olduğunu vurgulayarak, "Biz savaş bölgesinde birkaç bin kilometre uzaklıktayız. Türkiye en az beş yıldır Suriye kaynaklı dramatik savaşla baş etmek zorunda. Türkiye milyonlarca Suriyeliyi savaş bölgelerinden getirip ülkesinde ağırlıyor" diye konuştu.

Suriye'den Türkiye'ye yönelik saldırıların bundan önce daha yoğun ve başka türlü olduğunu ifade eden Schaefer, "Bu sebepten dolayı Almanya Kasım 2012'de Patriot mevzilerini Türkiye'ye yerleştirme kararı aldı. Türkiye ile ikili ve NATO çerçevesindeki ilişkilerimize daha önce olduğu gibi aynı dayanışmayla devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

- Silahların PKK'nın eline geçtiği iddiası

Schaefer, "Türkiye'nin yürüttüğü çözüm sürecinin akamete uğramasının Patriotların geri çekilmesiyle ilgisi var mı?" şeklinde bir soruya, "Hiç ilgisi yok" şeklinde cevap verdi.

"Peşmergeye gönderilen silahların PKK'nın eline geçtiğine" ilişkin iddiaların sorulması üzerine ise Schafer, şunları ifade etti:

"Ben bunu onaylayamam tamamen de reddedemem. Biz peşmergeye göndermiş olduğumuz silahları onlara başka bir siyasi ve askeri nedenle kullanılması için değil, DAEŞ'e karşı kendilerini savunmaları için verdik. Eğer bunun dışında bir kullanım varsa bu bölgesel hükümetle yapılan görüşmelerde gündeme getirilir ve açıklığa kavuşturulur."

- "Tehdit azaldı"

Almanya Federal Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ingo Gerhartz ise Patriot sistemlerinin Türkiye'ye Suriye'den kaynaklanabilecek balistik füze tehdidine karşı NATO ve NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanlığı (SACEUR) görevi çerçevesinde konuşlandırıldığını hatırlattı.

NATO'dan ve SACEUR'dan Suriye'den gelebilecek tehditlerle ilgili yılın her çeyreğinde düzenli olarak haber geldiğini belirten Gerhatz, "SACUER'dan son istihbarat bu yılın temmuz ayında geldi. Gelen istihbarata göre Suriye'den kaynaklanan tehdit oldukça azaldı" dedi.

AA



Bu haber 831 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,781 µs