En Sıcak Konular

Mahçup Richard: "Türkler beni anlamadı..."

29 Eylül 2007 17:24 tsi
Mahçup Richard: Erdoğan ile görüşen Holbrooke'dan üst üste Malezya özrü... Türkiye-Malezya tartışmasını başlatan Eski ABD Dışişleri Bakanı Holbrooke: “Beni yanlış anladınız. Amacım Türkiye'yi Amerika'ya daha iyi anlatabilmekti.”

ABD Eski Dışişleri Bakanı Richard Holbrooke, ülke gündemine oturan Türkiye-Malezya benzetmesini geçtiğimiz Ağustos’ta yaptı. Holbrooke “11 Eylül’den beri ABD, dünyanın her yerinde ılımlı İslam demokrasileri istiyor. İşte, sadece iki tane var: Türkiye ve Malezya... Türkler çok dramatik bir seçim yaptı. Ilımlı Müslüman bir parti, meşruiyetlerini Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Atatürk’ten alan ünlü milliyetçi partileri mağlup etti. Bu ılımlı Müslüman parti, İsrail ile de iyi ilişkiler içinde ve AB’ye üyelik istiyor. Ben de bunu kuvvetle destekliyorum” demişti. NTVMSNBC'de yayınlanan habere göre Holbrooke, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den Ajda Pekkan’a kadar hemen herkese sorulan “Türkiye Malezya olur mu?” sorusuna açıklık getirdi. 

Tartışmaları Erdoğan iletti

Perşembe günkü Dış İlişkiler Konseyi panelinde Başbakan Erdoğan’a hükümetine, Avrupa Birliği’ne girme çabalarına ve Türkiye’nin ekonomik gelişimine olan hayranlığımı ilettim. Bu benzetmeyi yaptığımdan beri o konuya tekrar geri dönmedim, ta ki Başbakanınızla olan toplantımızda sözü geçene kadar. Mesajımın çok net olduğunu düşünüyordum fakat şu anda açıklama gereği hissediyorum.

Bu sözlere geri dönmek istemiyorum!

Bu konu benim için bitmiştir, Türkiye’de herkes benim Türkiye’nin laik demokrasisine ve Türk insanına olan büyük hayranlığımı biliyor. Malezya ve Türkiye ile ilgili yorumuma geri dönmek istemiyorum, çünkü Türkiye’de yanlış anlaşıldım. Türkiye’ye ve onun laik demokrasisine saygım çok yüksek. Şimdiye kadar çok kere tekrarladığım gibi, Türkiye’yi Amerika’nın ve Avrupa’nın en önemli stratejik ortaklarından biri olarak görüyorum. Türkiye’nin laik bir demokrasi olduğunun tamamen farkındayım ve sözlerim Türkiye’de yanlış anlaşıldı. Sadece netleştirmek istiyorum ki, Türkiye’yi anlıyorum, ülkenizin perspektifini anlıyorum. Amerikalılar benim ne dediğimi anladı ama Türkler anlamadı.

11 Eylül'den sonra örnek ülkesiniz

11 Eylül’den sonra birçok Amerikalı İslam dinini radikalliği teşvik eden bir din olarak gördü. Çünkü 11 Eylül’de uçak kaçıran ve Dünya Ticaret Merkezi ile Pentagon’u vuranlar Müslümandı ve bunu kendi dinleri için yaptıklarını iddia ediyorlardı. Bu konu ABD’de çok şiddetli tartışmalara sebep oldu. Benim Türkiye-Malezya benzetmem Amerikan kamuoyu için tasarlanmış bir benzetmeydi. Aslında, “Nüfusunun çoğu Müslüman olan bir ülkede laik demokrasinin var olabileceğine en güzel örnek Türkiye’dir” demek istemiştim. Ancak bu yorumum Türkiye’de anlaşılmadı. Bu yorumumla tek amacım ABD’nin Türkiye anlayışını güçlendirmekti.



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,955 µs