En Sıcak Konular

"Hürriyet'te başı örtülü var mı?"

29 Eylül 2007 16:31 tsi
Türkiye mahalle baskısını tartışadursun "İslamcı basının" önde gelen kalemlerinden Taha Kıvanç ilginç bir yazı yazdı. Kıvanç Ertuğrul Özkök'e "bizim mahellede değişen birşey yok, peki sizinkinde" diye sordu...

Taha Kıvanç/Yenişafak

Hangi 'mahalle baskısı' yahu!
'Mahalle baskısı' tartışmalarında kabahat bizim olmalı; aksi halde Ertuğrul Özkök gibi eski bir akademisyen bu denli keskin tespitlerle okuru karşısına çıkmazdı.

Hürriyet yazarı avazı çıktığı kadar bağırarak “Mahalle baskısı bizi Malezyalaştıracak” iddiasını seslendiriyor. Önceki akşam ntv'de seyrettinizse, 'büyük Türk filozofu' edasıyla, “Mahalle baskısıyla kızları kapayacaklar” anlamına gelen 'bilgece' sözler sarf ediyordu yine...

Sonuçları dün açıklanan A&G şirketinin '32. Gün' için yaptığı yeni kamuoyu yoklaması iddianın tam tersini gösteriyor: Mahalle bildiğiniz gibi; kimseyi kafasına takmadan yoluna devam ediyor.

Bizim bulunduğumuz muhitlere yolunu düşürseydi Hürriyet yazarı, iddiasının aksi manzaralarla karşılaşıp çok şaşıracaktı. Temkini bir tarafa bırakıp kendi iddiamı buraya taşıyayım: Hürriyet arşivi bile Ertuğrul Özkök'ün yazılarında ileri sürdükleri hakkında kuşkuya düşürmeye yetecek malzemeyle dolu.

Sonuna kadar sabrederseniz kuşkuları tahrik edecek bir malzeme sunacağım.

Bu gözlemi yapmamı sağlayan, gazetemizin sahipleri Albayrak Ailesi'nin önceki akşam Mehrabat korusunda Yeni Şafak ve TV-Net çalışanlarına verdiği iftar oldu. Ertuğrul Özkök'ün 'baskı' eylemi beklediği türden insanların bir kesitini teşkil ediyor bizim çalışanlar...

İlişkim olduğu için hergün uğradığım iki medya kuruluşu var: Yeni Şafak ve Kanal-7... Her iki kuruluşta yüzlerce kişi çalışıyor. Bir bölümü kadın; kimi başı örtülü, kimi başı açık kadınlar... Her iki kuruluşta da kadınlar en az erkekler kadar faal, en az onlar kadar önemli görevleri omuzlarında taşıyorlar.

Kanal-7'de haberin başındaki isim Nazmiye Yılmaz... Gece yarısı programlarında çekimi yapan ekip içerisinde başörtülü bir kadın kameraman olabiliyor; program yapımcısı, yapımcı asistanı da genellikle kadın oluyor. Kimi başı örtülü kimi başı açık kadınlar...

Yeni Şafak da farksız: Bazen odama girene kadar on kişiyle karşılaşıyorsam, bunların yarıdan fazlası genç kız veya kadın çalışanlarımız... Kiminin başı açık, kiminin başı örtülü. Bizim kattaki sekreter arkadaşlardan birinin başı örtülü, diğerlerinin açık... TV-Net daha da renkli; pek çok çalışanı ve ekran yüzü başı açık – kapalı kadınlardan oluşuyor.

'Bizim mahalle' sayılabilecek iki kuruluşta durum bu.

Peki baskı var mı, baskı? Sözgelimi, başı açık olarak girdiği işinde 'mahalle baskısı' yüzünden başını kapatmak zorunda kalmıyor mu kadın çalışanlar? Araziye uymak veya işini kaybetmemek için başını örten biri çıkmıyor mu?

Saatlerdir düşünüyorum, bunca yıldır ilişkim olan iki kuruluştan tek bir örnek çıkaramıyorum. Bu “Yoktur, hiç olmadı” anlamına gelmiyor elbette; Türkiye ortalaması neyse bu alanda, herhalde her iki kurumda da o 'sosyolojik gerçek' cereyan etmiştir; ancak benim bildiğim, zorla veya gönüllü tek bir 'baş örtme' olayı yok... Yeni Şafak'ta da yok, Kanal-7'de de yok...

Türkiye'yi bir büyük mahalle kabul ederseniz, 'Türkiye Mahallesi' üzerinde baskı uygulaması beklenecek iki kuruluştan söz ediyoruz; hani Ertuğrul Özkök'ün 'dinci medya' filân diye küçümsediği yerlerden... Ancak her iki kuruluşun kendi içinde 'mahalle baskısı' denebilecek olaylar yaşanmıyor. Ne dersiniz buna?

Hürriyet'te Türkiye ortalamasını filân bir tarafa bırakalım, yazı işleri ve muhabir kadrosunda tek bir başı örtülü kadın çalışmıyor, bildiğim kadarıyla... Acaba orada çalışan bir kadın eleman başını örtmeye kalksa ne olur? Hürriyet'te hiç başı örtülü kadın bulunmaması oradaki 'mahalle baskısı' yüzünden olabilir mi?

Hürriyet arşivi burada devreye giriyor işte.

27 Şubat 2005 günü, Hürriyet'in 'Pazar' ekinde, gazeteci Fadime Özkan'la yeni çıkan kitabı üzerine yapılmış Şermin Sarıbaş imzalı bir mülâkat yer alıyor. Şimdilerde mesleğini Star gazetesinde başarıyla sürdüren Özkan o sıralar Yeni Şafak'ta. “17 yıl sonra başını açtı” diye sürmanşetten duyurulan mülâkatın girişini okuyalım:

“Fadime Özkan (34), Yeni Şafak Gazetesi'nde kültür sanat yazıları yazıyor, editörlük yapıyor. Gazeteciliğinin neredeyse tamamını İslâmî kesimde geçirmiş. Arkadaşları da aynı çevreden. (..) / Kitabı kadar başörtüyle olan kişisel serüveni de ilgi çekici. İmam Hatip Lisesi orta kısma giderken sadece okulda örttüğü başını, lise yıllarında hiç açmamaya başlamış. Ve beş yıl önce, 29 yaşındayken başını açmaya karar verene kadar tesettürlü gezmiş.”

O kadar yıl başı örtülü olan gazeteci, çalıştığı Yeni Şafak'a, bir gün başını açarak gelivermiş... Sonraki beş yıl içerisinde sayfa editörü olmuş, köşe yazmaya başlamış... Hürriyet arşivi söylüyor bunu.

Siz hangi 'mahalle baskısı'ndan söz ediyorsunuz yahu!



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,530 µs