En Sıcak Konular

CHP'den 'Tunceli'deki özel güvenlik bölgeleri' raporu

16 Ağustos 2015 13:18 tsi
CHP, Tunceli Valiliğinin ilde 14 bölgeyi özel güvenlik bölgesi ilan etmesi üzerine bölgeye heyet göndererek rapor hazırladı.

CHP 'Tunceli'deki özel güvenlik bölgeleri' konusunda rapor hazırladı.
 
CHP Basın Biriminden yapılan açıklamada,  Tunceli Valiliğinin ilde 14 bölgeyiözel güvenlik bölgesi ilan etmesi üzerine CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Levent Gök başkanlığında oluşturulan heyetin hazırladığı rapor kamuoyuna duyuruldu.
 
Gök'ün başkanlığında, İstanbul Milletvekili Ali Özcan, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal'dan oluşan heyet, 7 Ağustos 2015'te başta Tunceli Valisi Osman Kaymak olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve Tunceli halkı ile görüşmeler yaptı.
 
Hazırlanan raporda, görüşmelerden elde edilen sonuçlar ve kente ilişkin genel değerlendirmelere yer verildi.
 
Raporun sonuç bölümünde,  Tunceli Valiliğinin 14 bölgeyiözel güvenlik bölgesi ilan eden kararının dayanağı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu ile Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliğinin çelişkili olduğu ileri sürülerek, yönetmeliğin Valiliğe geniş bir yetki verdiği belirtildi.
 
Raporda, "bu kararın açıkça Anayasaya aykırı olduğu" savunuldu.
 
"Herkes Tunceli'de terör örgütlerinin silah bırakmasını istiyor"
 
Terörle etkin bir mücadelenin gerekliliğinin tartışmasız olduğu vurgulanan raporda, bunun yanında devletin terör ortamına zemin hazırlayan olumsuz koşulları, demokrasi insan hakları ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde ortadan kaldırması gerektiğine işaret edildi.
 
"Hayvancılık ve arıcılığa darbe"
 
Raporda, Valiliğin "özel güvenlik bölgesi" ilan edilen bölgelerdeki vatandaşlardan 4 Ağustos 2015 tarihine kadar köylerini boşaltmalarını istediği, buna karşılık tarım, hayvancılık ve arıcılık faaliyetlerini sürdürecekleri alternatif alanlar göstermediği öne sürüldü. Bu durumun yurttaşların ve ayrıca Tunceli ilinin hayvancılık ve arıcılığına büyük bir darbe vuracağı bildirildi.
 
Yöre halkının, yerlerini terk etmeyeceklerini yetkililere ilettikleri ifade edilen raporda, bu nedenle can güvenliği sorununun da bulunduğu vurgulandı.
 
"Üreticilerin mağduriyetleri kat kat artacak"
 
Özel güvenlik bölgesi ilan edilen alanların tümünün köylülerin tarımsal faaliyet yürüttüğü alanlar olduğu kaydedilen raporda, coğrafi yapının zorluğu göz önüne alındığında meralarını 15 günlüğüne de olsa boşaltmak zaten büyük bölümü bankalara borçlu bulunan üreticilerin mağduriyetlerini kat kat artıracağı savunuldu.
 
Raporda, bu bölgelerde üretilen süt, yoğurt, peynir gibi organik ürünlerin, özel güvenlik bölgesi uygulaması ile zamanında pazara ulaşamayacağı, ürünlerin pazar değerini kaybedeceği, köylülerin zaten kısıtlı olan bu gelirlerinden de mahrum kalacağı aktarıldı.
 
Bölgedeki arı üreticilerinin durumunun daha da zor olduğu vurgulanan raporda, arılar için sağım zamanı olması nedeniyle arıların yer değiştirmesinin şu anda mümkün olmadığına işaret edildi.
 
Bölgede henüz ceviz hasat zamanı gelmediği için alanın boşaltılmasıyla cevizin hasat edilmeden dalında kalacağı, diğer meyveler ile sezonluk üretilen sebze çeşitlerinin hasat edilmeden bırakılacağı ifade edildi.
 
"Yangınlar başka tedirginlik kaynağı"

 
İlde son zamanlarda çıkan orman yangınlarının da bir başka tedirginlik kaynağı olduğu belirtilen raporda, turizm açısından son yıllarda ivme kazanan ilde festivallerin iptal edildiği, inanç merkezlerine ziyaretlerin durduğu, rezervasyonların iptal edildiği, bu durumun da şehrin ticari hayatına büyük bir darbe vurduğu kaydedildi.

aa


 

Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,318 µs