En Sıcak Konular

'Erken seçime yönelik hazırlıklar sürüyor'

16 Ağustos 2015 11:30 tsi
'Erken seçime yönelik hazırlıklar sürüyor' YSK Başkanı Güven, alınacak bir erken seçim kararına yönelik hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek, "İhtiyacı karşılamak için DMO aracılığıyla kağıt ihalesini yaptık" dedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, alınacak bir erken seçim ya da seçim yenileme kararına yönelik hazırlıklarını sürdürdüklerini belirterek, "Elimizde diğer malzemeler tam olmasına rağmen kısmen kağıt ihtiyacımız vardı. Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracılığıyla kağıt ihalesini yaptık. Kağıtlar, Slovenya'da üretilecek" dedi.
 
Amcasının oğlunun düğünü için Balıkesir'in Dursunbey ilçesine gelen Güven, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
 
Güven, 7 Haziran seçimlerinden sonraki tablonun koalisyonu öngördüğüne işaret ederek, siyasi parti liderlerinin görüşmelerini gerçekleştirdiğini ve halen de devam ettiğini aktardı.
 
Seçime karar verme ve yenileme mercinin YSK olmadığını vurgulayan Güven, şöyle konuştu:
 
"Meclisin erken seçim kararı ya da Cumhurbaşkanı'nın seçim yenileme kararından sonra YSK'nın görevi başlayacaktır. Seçim kararı verilmesinden sonra yeni bir seçim için hemen hazırlıklara başlarız. 7 Haziran seçimlerinden sonraki tablo üzerine hazırlıklar konusunda biraz daha acele ettik. Elimizde diğer malzemeler tam olmasına rağmen kısmen kağıt ihtiyacımız vardı. Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracılığıyla kağıt ihalesini yaptık. Kağıtlar, Slovenya'da üretilecek. 15 Ağustos itibarıyla imalat başlayacak. Bugün itibarıyla Devlet Malzeme Ofisi yetkilileriyle yasa gereği kağıt imaline refakat edecek YSK üyeleri de Slovenya'da işin başındalar. Kağıtlar imal edildikten sonra eylül ayı ortaları gibi Türkiye'ye gelir. O aşamadan sonra eksiğimiz kalmayacak. Erken seçim ya da seçim yenileme kararı alınması durumunda seçime hazırız."
 
Seçmen sayısı ve YSK'nın seçim maliyeti
 

Güven, 7 Haziran seçimlerinde 2 milyon 866 bin 979'u yurt dışı olmak üzere 58 milyon 608 bin 817 seçmen bulunduğunu anımsatarak, "Erken seçim ya da seçim yenileme kararı verilmesi durumunda YSK olarak yeniden askıya çıkacağız. Yeni seçmen olacaklar, kayıtlı olmayıp yeni katılacaklarla seçmen sayısının bir miktar artacağını düşünüyorum. Erken seçim ya da seçim yenileme kararı verilirse seçmen sayısı, 7 Haziran'daki 58 milyon 608 bin rakamını biraz aşacaktır" ifadesini kullandı.
 
Seçimlerde sadece YSK'nın harcama yapmadığını vurgulayan Güven, şunları söyledi:
 
"7 Haziran seçimlerinde YSK olarak 189 milyon 851 bin 107 lira harcama yaptık. Bu seçimde de aşağı yukarı aynı rakamlarda maliyetimiz olur. Bunun dışında siyasi partilerin, emniyet güçlerinin yaptığı harcamalar var. Seçimin maliyeti sadece Yüksek Seçim Kurulunun doğrudan yaptığı giderler değildir. Bize 'Seçim maliyeti nedir?' diye soruluyor. Sadece bizim yaptığımız harcamalar olmadığı için çok net rakam çıkarmak mümkün değil. Bunların hepsi erken seçim ya da seçim yenilenmesi kararı halinde konuştuklarımız. Seçim kararı verilmesinin ardından bizim görevimiz başlar."
 
Seçim tarihi
 

Güven, erken seçim kararı almanın TBMM yetkisinde olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
 
"Cumhurbaşkanı tarafından seçim yenilenmesi kararı alınması durumunda 90 günü takip eden pazar günü seçim yapılacağına dair yasa hükmü var. Milletvekili Seçim Kanununda YSK'ya yasadan belirtilen sürelerin kısaltılması hususunda bir yetki verilmiş. Biz bu yetkiyi gerektiğinde kullanırız. Seçim kararı verilmediği için bir resmi çalışma içine girmedik."

aa

Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,622 µs