En Sıcak Konular

Bahçeli'den ince hesap

16 Ağustos 2015 10:40 tsi
Bahçeli'den ince hesap Seçimlerin ardından uzlaşmaz tavrından geri adım atmayan MHP, AK Parti’yi CHP ya da HDP ile koalisyona zorlayarak hem oylarını artırmayı hem de başkanlık sistemini engellemeyi amaçlıyor.

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından gözler pazartesi yapılacak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşmesine çevrildi. Kendi partisinin alacağı sorumluluğu sadece muhalefette kalmakla sınırlayıp AK Parti-CHP koalisyon kursun’ ısrarını sürdüren Bahçeli’nin, bu tavrı pazartesi günü Davutoğlu ile yapacağı görüşmede de tekrarlaması bekleniyor.

HDP ile hükümete zorlayacak

Siyasetini iki partinin koalisyonda yıpranması ve MHP’nin oylarını yükseltmesi üzerine kuran Bahçeli, en olmazı zorlayıp, 7 Haziran akşamı olduğu gibi ‘CHP ile olmuyorsa HDP’ye gidin’ diyecek.

Devlet Bahçeli, bu kapsamda Başbakan Davutoğlu’na terörün arttığı bir ortamda seçim güvenliğinin sağlanamayacağı ve erken seçime gitmenin yanlış olacağını dile getirecek.

MHP seçim istemeyecek

MHP’nin asıl stratejik adımı AK Parti’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oluşturması gereken “seçim hükümetine” zorlayarak atacağı da konuşuluyor. MHP, kendisinin bakan vermediği seçim hükümetinde Çözüm Süreci’nde benzer görüşleri savunduğunu düşündüğü AK Parti, CHP ve HDP’yi aynı fotoğrafa girmesini sağlamayı hedefliyor.  MHP, HDP’li bir seçim hükümetinin kurulması halinde bunu seçim meydanlarında kullanmayı da planlıyor.

Seçim hükümetine ve azınlık hükümetine “Hayır” diyen MHP, Başbakan Davutoğlu’nun “Meclis kararıyla  seçime” çağrısına da daha önce destek vermeyeceğini açıklamıştı.  Eğer AK Parti Anayasa Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nun oluşumunu sağlarsa Genel Kurul Salonu’nda yerini alacak olan MHP, seçim kararını desteklemeyecek. Seçim kararı çıkabilmesi için karar yeter sayısının diğer partiler tarafından oluşturulması beklenecek. MHP, Ak Parti’nin CHP ve HDP’den 40 civarında milletvekilinin katılmaması halinde rahatlıkla Meclis’ten seçim kararını çıkarabileceğini de düşünüyor.




Başkanlık sistemi istemişti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim kampanyasını “Seni başkan yaptırmayacağız” sloganı üzerine kuran HDP ile bu noktada ittifak yapmış olması da dikkat çekiyor. Oysa Bahçeli, koalisyon ortağı olduğu Anasol-M hükümetinden sonra başkanlık sistemi arzusunu defalarca dile getirmişti. MHP, 2001 yılındaki seçim vaadinde, şayet tek başına iktidar olurlarsa “Başkanlık ya da yarı Başkanlık sistemine geçiş” üzerine bir parti stratejisi yürüteceğini belirtmişti. Yeni Asır Gazetesi’nin 23 Ocak 2001’deki habere göre Bahçeli, muhtemel bir ara seçim ya da erken seçim durumunda MHP’nin vaadini “Başkanlık” sistemi olarak açıklamıştı. O dönemde Fazilet Partisi’nin kapatılmasıyla gündeme gelecek ara seçimden birinci parti olarak çıkmayı amaçlayan MHP’nin erken genel seçimde de “tek başına iktidar” olmayı hedeflediği belirtilmiş. 2002’de yapılan erken seçimde ise Devlet Bahçeli’nin Genel Başkanı olduğu MHP barajı aşamamış, meclis dışında kalmıştı.

Star



Bu haber 1,175 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,847 µs